Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.147,50
Muscadet Sévre et Maine Sur Lie Saint Hubert
- 6 stk. 1.147,50
225,-
300,- pr. l.
6 stk.
1.147,50
191,25 pr stk.
Spar 202,50
Anbefalinger
winedoctor by Chris Kissack
tidligere & senere
Saint Hubert 2018: 93-point i oktober 2021
Saint Hubert 2016: 95-point i februar 2019
Saint Hubert 2013: 94-point i februar 2019
Saint Hubert 2009: 94-point i februar 2019
Saint Hubert 1996: 95-point i november 2017Politiken
Tidligere
Saint Hubert 2000: Wow! - en 15 år gammel hvidvin, der er perlefrisk. Duft af melon og mineralitet. Saftig let og frisk smag. ... En imponerende gammel muscadet. Henrik Steen Andersen - August 2015
Beskrivelse
Château du Coing ligger på en idyllisk og historisk plet lidt udenfor Nantes-forstaden Saint-Fiacre-sur-Maine lige der, hvor La Maine slår et ordentligt herresving og løber ud i La Sèvre Nantaise. Det er så at sige lige her, at distriktet Muscadet Sévre et Maine har fået sit navn. Der er tale om blide sydvendte skråninger som takket være floderne om sommeren oplever et lidt køligere mikroklima end de fleste andre steder i Muscadet og det udnytter det stærke mor datter team i skikkelse af Véronique og Aurore Günther-Chéreau til at begave os med nogle af de fineste vine, der produceres på druen Melon-de-Bourgogne.
Denne Cuvée Saint Hubert er således lidt af en specialitet dels fordi den ikke produceres hvert år dels fordi den, når den så produceres, smager fortræffeligt når den frigives og i tilgift bliver ved med at udvikle stadig flere subtile nuancer både 10, 15 og 20 år.
Der er tale om frugt fra et par parceller lige oppe bag ved slottet og ned mod La Maine med 80 til mere end 100 år gamle vinstokke med rødderne i metamorfisk grundfjeld med masser af granatgnejs. Høsten er naturligvis manuel med en soignering af klaserne allerede under plukningen, og derpå følger et direkte pres af de hele klaser, op til 48 timers dekantering og gæring uden fremmede gærstammer i glaserede betontanke, sådan som traditionen byder i Nantais-regionen. Der er tale om 14 måneders modning sur Lie (sammen med gærresterne) uden omrøringer, derpå aftapning og yderligere mindst 24 måneders modning i flasken inden frigivelsen til salg.
Masser af stenet mineralitet og pirrende citrus. Anis, ferskensten og abrikossten der skaber et bittert modspil til den fint doserede syre og til sidst en imponerende lang finish, som efterlader munden renset og forfrisket. Et på én gang krævende og imponerende udtryk som løfter vintypen Muscadet Sèvre et Maine sur Lie op på et niveau, hvor den bliver gastronomisk interessant på linje med Frankrigs (andre) store hvidvine.
Producent
Château du Coing ligger på en idyllisk og historisk plet lidt udenfor Nantes-forstaden Saint-Fiacre-sur-Maine lige der, hvor La Maine slår et ordentligt herresving og løber ud i La Sèvre Nantaise. Det er så at sige lige her, at distriktet Muscadet Sévre et Maine har fået sit navn, ligesom slottets navn "ved hjørnet" (af floderne) også udspringer af beliggenheden. Der er tale om blide sydvendte skråninger som takket være floderne om sommeren oplever et lidt køligere mikroklima end de fleste andre steder i Muscadet hvilket leder frem til en særlig attraktiv mineralitet og friskhed i vinene.
Bevarede skriftlige optegnelser dokumenterer, at der har været dyrket druer på stedet i hvert fald siden 1536, men også at der har været pauser. For eksempel i forbindelse med den franske revolution hvor aristokraten Jean du Coing og hans elskerinde Isabelle Patin endte i guilliutinen inde i Nantes mens hans bror tog flugten til Amerika og senere da vinlusen hærgede fulgte flere årtier med andre afgrøder.
I 1973 blev slottet købt af Bernard Chéreau og hans hustru Edmonde Carré og de stod for driften i næsten 20 år indtil de i 1989 overdrog/forærede slottet til deres ældste datter Véronique for at komme på forkant med ændringer i den franske arvelovgivning. Véronique, der ellers havde fået sig en doktorgrad i farmaci, valgte at komme hjem for at videreføre sine forældres projekt, og i 2011 blev hendes datter Aurore, efter at havde afsluttet sine biologi- og ønologistudier i Dijon, også en del af fortællingen. Således er det i dag 2. og 3. generation i familien Günther-Chéreau i form af et stærkt mor datter team, der udøver kærlig og entusiastisk girl power på slottet, og via massiv medieeksponering har de formået at etablere sig helt fremme i førerfeltet i en ellers mands og negociant domineret industri.
Aurore medgiver da også gerne at det er gået dem ganske godt. Med et glimt i øjet og en fin finte til Shel Silverstein's "The Cover of Rolling Stone" siger hun, at det eneste, de egentlige mangler på den front, er at komme på forsiden af "La Revue du vin de France". Men Mor og datters egentlige projekt gælder ikke medierne. Det gælder om at vinde lokalbefolkningens respekt tilbage. Selvom Nantes ligger midt i verdens største hvidvinsdistrikt er der forbavsende få Muscadet-vine på vinkorteden på restauranterne. Det er fortidens synder der spøger. Folk der har haft dårlige oplevelser for 20 og 30 år siden og nu lader fingeren standse ved vine fra andre druer og andre appellationer, når de går ud og spiser.
Men vi tror på vores terroir siger Aurore og fortsætter: "Det er uforanderligt, mode eller ej, og det er det ideelle terroir til vores druer Melon de Bourgogne Gros-Plant, som vi forsvarer med næb og kløer. Vi vil overraske lokalbefolkningen og få dem til at forstå at de lokale vine kan være fantastiske. Jeg var selv træt af Muscadet da jeg var ung (Aurore er en årgang 1980), men min mor og min farfar satsede på det traditionelle og det nyder vi godt af i dag. Vi kommer ikke til bukke under for modefænomener, men projektet er livslangt. Måske vil først den næste generation høste resultatet af hvad jeg gør i dag."
Château du Coing er en del af VGC Vignobles GÜNTHER CHEREAU som også inkluderer Château de la Gravelle og Grand Fief de la Cormeraie. Til sammen produceres der 18 forskellige vin fra i alt 75 ha., der siden 2006 har været på vej i en mere bæredygtig retning hvilket betyder, at vinene fra Château de la Gravelle og Grand Fief de la Cormeraie blev økologisk certificerede i 2014 og at Château du Coing nu også er under konvertering.
Château du Coing har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2009, og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her.
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Muscadet Sèvre-et-Maine ligger i Pays Nantais i den vestlige del af Loiredalen. Appellationen dækker ca 8200 ha og eneste tilladte druesort er Melon de Bourgogne, hvorfor der kun produceres hvidvin. Markerne er placeret på bløde bakker og jordbunden er generelt veldrænet, hvilket er vigtigt i et område som dette, der får meget regn ind fra Atlanterhavet. Mange af vinene bærer betegnelsen "Sur Lie", hvilket refererer til den forlængede kontakt med gæren efter endt gæring. Vinene er generelt friske, ranke og stålsatte med en let voksagtig tekstur fra gærkontakten.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter