Bare for 2. gang den originale OWC-trækasse med de 3 kultvine fra Dominio de Es, som lige nu bejler til førertrøjen i Ribera del Duero. Her i 2019-årgangen med en enkelt udskiftning på holdet. Viñas Viejas de Soria er udskiftet med den første årgang af Carravilla, som er skabt på frugten fra 0,2 ha. med en særlig klon af Tempranillo, som Bertrand Sourdais nu isolerer. Vi kalder det en opgradering!
Kassen indeholder:
- 1 fl. Dominio de Es La Diva Cosecha 2019
- 1 fl. Dominio de Es Carravilla Cosecha 2019
- 1 fl. Dominio de Es La Mata Cosecha 2019
Det er måske en lille smule patetisk at kalde denne håndsnedkererede OWC-trækasse pakket af mesteren selv for episk, men vi vover det alligevel. Vi har fulgt den franske vinmager Bertrand Sourdais lige siden han brød med Dominio de Atauta på grund af uoverensstemmelser omkring bæredygtigheden og ambitionsniveauet, og vi har importeret samtlige årgange af hans første egen vin Antídoto, som i starten kom til verden i kældrene hos venner og bekendte og var hans modgift ( Antídoto betyder modgift) mod det tunnelsyn og den grådighed, som han mente havde ramt Ribera del Duero.
Vi har siddet med ham på Toldboden i København og som nogle af de første smagt hans vine fra Dominio de Es, og vi har fortalt ham, at vi var imponerede over vinene, og at vi elskede hans brændende entusiasme. Vi har også fortalt ham, at vi ikke elskede hans prissætning, hvorefter vi høfligt, men bestemt blev sat på plads. Hvorvidt vi ville samarbejde og være en del af hans projekt, det bestemte vi selv, men prisen på mikroskopiske mængder skabt på frugt fra pre-phylloxera vinstokke var ikke til diskussion. Slet ikke så længe vi accepterede det, som Peter Sisseck forlangte for sine vine fra Dominio de Pingus.
Det var 2014-årgangen af La Diva og Viñas Viejas de Soria, som vi smagte den mindeværdige formiddag på Toldboden. (La Mata kom først til i 2016), og siden har vi haft det store privilegium at følge vinene 6 år i streg, og vi er ikke i tvivl. Dette projekt er, sagt med stor kærlighed til Peter Sisseck og med al mulig respekt for Vega Sicilia, det mest spændende man kan sno proptrækkeren ned i Ribera del Duero lige nu.
Vor tids måske største Ribera del Duero ekspert Tim Atkin er enig. Han har på foranledning af det lokale Consejo Regulador siden 2017 udarbejdet "Ribera del Duero Top-100", og hvert år har Pingus, Vega Sicilia og Dominio de Es indtaget podiepladserne.
I 2021-rapporten, som kom i november 2021 smagning af 537 forskellige vine fra 139 Bodegaer falder topstriden således sådan ud:
Vega Sicilia
NV Reserva Especial (2022 Release): 100-point
2012 Único Reserva: 98-point
2017 Valbuena 5 Reserva: 96-point
Dominio de Es
2019 La Diva: 99-point
2019 Carravilla: 97-point
2019 La Mata: 96-point
Dominio de Pingus
2019 Pingus: 98-point
2019 Flor de Pingus: 95-point
2019 PSI: 93-point
Om de 3 vine fra Dominio de Es noterer Tim Atkin:
Dominio de Es La Diva Cosecha 2019 (14%)
Production is tiny at only 450 bottles, partly because of a May frost in 2019, but this is one of the world's greatest red wines, so well worth tracking down. Is it a diva? It's certainly restrained and possibly a little haughty, mixing Tinto Fino and 5% Albillo Mayor from sandy limestone soils. Elegant, detailed and refined, it's the Musigny of Ribera de Duero, with lovely precision, freshness and complexity, well-integrated new oak, plenty of minerality and incredible length. 2025-35
Dominio de Es Carravilla Cosecha 2019 (14.5%)
Carravilla is a south-facing, pre-phylloxera parcel on limestone soils in the eastern part of Atauta that's planted with Tinto Fino and 5% Albillo Mayor. Made as a single vineyard wine for the first time in 2019, it's an extraordinary wine, with dark berry fruit, notes of orange zest, palate-cleansing acidity, fine oak, understated power and minerality to spare. 2023-35
Dominio de Es La Mata Cosecha 2019 (13,8%)
La Mata is a single vineyard located on clay soils above the old, semi-abandoned winery quarter in Atauta. East-facing, with some influence from the canyon above, it’s a cool site that's often picked at the end of the season. Made from Tinto Fino with 5% Albillo Mayor and 1% Alicante Bouschet, it's dense and dark, like the interior of a Gothic cathedral, with lovely texture and perfume, spicy new French oak, racy acidity and wonderful poise and palate length. 2022-35