Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 10.189,80
Cuvée des Caudalies Grand Cru Extra Brut BIO
- 6 stk. 10.189,80
1.998,-
2.664,- pr. l.
6 stk.
10.189,80
1.698,30 pr stk.
Spar 1.798,20
Anbefalinger
Decanter Magazine
95
Erick De Sousa described 2008 as a perfect season, prompting him to bottle more than double the usual volume of this cuvée. It resonates with the stature of his old vines in Avize and Oger, juxtaposing the tension and focus of pure 2008 acidity with ripe fruit power, oak fermentation complexity and an all-consuming shower of epic, cascading, salty chalk minerality as embracing as a dousing in an icy waterfall. Tyson Stelzer - Juni 2019
Falstaff Magazin
96
Peter Moser - November 2019
Robert Parker - The Wine Advocate
94+
Stephan Reinhardt - August 2018
La Revue du Vin de France
17
Guide vert 2018
Wine Enthusiast
96
Roger Voss - December 2019
Beskrivelse
Cuvée des Caudalies er en af de store specialiteter fra Erick de Sousas hånd, skabt på druer høstet fra vinstokke, der alle står på parceller med Grand Cru status. Vinstokkenes gennemsnitsalder nærmer sig helt uhørt de 75 år, og de har været kultiveret uden kemikalier og med hestepløjning længe inden de blev certificeret økologisk i 2010 og biodynamisk i 2013.
Til Cuvée des Caudalies bliver kun druer høstet fra vinstokke, der er mindst 60 år gamle inviteret med til den fest, der i de mest delikate årgangen ender som denne Millésimée, og i de andre som en non-vintage Champagne sammenstukket af 50% frugt fra det aktuelle år og hele 50% vin de reserve, der bliver tappes fra det unikke solera look-a-like system, som Erick de Sousas etablerede tilbage i 1995.
Høsten er naturligvis manuel med en soignering af klaserne såvel ude på parcellerne omkring Mesnil-sur-Oger og Avize som foran kælderen på Place Léon Bourgeois. Der arbejdes med forsigtigt helklase pres og kun op til 60% af druevægten. Mosten får lov til at sætte sig og bundfælde koldt nogle gange i flere dage inden den fyldes direkte i overvejende brugte fade hvor den gærer, gennemgår den malolaktiske forgæring hvis fadene vil og siden modner i 10 måneder frem mod tirage i april 2009 og den fornyede gæring og minimum 80 måneders flaskemodning frem mod manuel remuage, hvorefter de første flasker blev disgorgeret til extra brut i februar 2016.
Som de fleste vil være bekendt med, er 2008-årgangen er en af de største, som Champagne har oplevet de seneste årtier. Eksperterne trækker paralleller til 2002, 1995 og 1988, og denne cuvée signeret Erick De Sousa er da også en enestående Champagne, med smukke noter af moden fersken, abrikos og kvæde som akkompagneres af honningkager og til sidst en gnistrende ren syre som både sparker friskheden på plads og bidrager med forbløffende længde. Simpelthen et farligt bekendtskab!
Producent
Skæbnen brugte to generationer som optakt til det eventyr, Erick de Sousa i dag er ved at udleve i Champagne. Han bedstefar, Manuel de Sousa, der kom fra Porto, slog sig ned i Champagne for at finde arbejde efter 1. verdenskrig, men døde desværre i en alder af blot 29 år. Hans ældste søn, Antoine, giftede sig lokalt og lærte derigennem om druedyrkningens kunst. Afbrudt af 2 års krigsfangenskab i Tyskland, formåede han at skabe et lille domaine med 3 ha. vinmarker, inden han i 1988 overlod det til sin 25 år gamle søn Erick. Og for ham var både tiden og stedet rigtigt til at lade de små spirer vokse ind i himlen.
Champagne de Sousa er en familiedrevet vingård, og vinmarksarealet er i dag oppe på 11 ha. Hvilket resulterer i en årlig produktion på omkring 100.000 flasker. Gradvist er parceller i de fineste kommuner i Champagne blevet opkøbt, hvilket tæller blandt andet Aÿ, Ambonnay, Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant og selvfølgelig de Sousas hjemby, Avize.
Erick er overbevist om, at et terroir taler tydeligst gennem gamle stokke, og rundt omkring på hans parceller står mange planter der efterhånden er blevet mellem 50 og 70 år gamle. Siden 1999 har han dyrket sine marker biodynamisk, og jorden forarbejdes med heste. Han fokuserer hovedsageligt på Chardonnay, men ikke udelukkende, og ofte høster han længe efter at alle andre har bjerget deres frugt. Resultatet er vine, der på én gang rene og rige, og det smages at de er skabt af et sublimt druemateriale, at reservevinen har været lagret på store fade, og sidst men ikke mindst at en lang lagring med gærresterne efter den 2. gæring er normen.
Når det kommer til Erick de Sousa er der simpelthen tale om Imponerende biodynamisk Champagne!
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter