Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 861,90
Coteaux du Layon Les Fontaines
- 6 stk. 861,90
169,-
225,33 pr. l.
6 stk.
861,90
143,65 pr stk.
Spar 152,10
Beskrivelse
Da Château du Cléray og Maison Sauvion i 2005 allierede sig med La Maison Lacheteau, fik de mulighed for at udvide deres sortiment med en række vine skabt på frugt fra Lacheteau mange etablerede samarbejdspartnere. Heriblandt denne rene Chenin Blanc, der har fået navnet Les Fontaines efter de små kilder, der springer omkring vinstokkene på de stejle skifferrige skråninger nogle kilometer inden Layon-floden flyder sammen med Loire nede ved Montjean.
Efter ankomsten til vingården er druerne presset hvorefter mosten er gæret ved lav temperatur i rustfrit stål indtil alkoholindholdet passerede 11% og sukkerindholdet faldt ned til omkring 70 g/l. Det skete efter knap 4 uger hvor man standsede gæringen og stabiliserede vinen ved nedkøling til frysepunktet. Herefter er vinen modnet i 8 måneder frem mod aftapningen, der skete efter en let filtrering.
En smuk guldgylden vin, som stadig rummer enkelte glimt af grønt og begaver os med en intens duft af akaciehonning og modne eksotiske frugter, der får en twist i en friskere retning af havtorn, kvæde og ingefær. Derpå blød og fyldig i munden, hvor en dejlige underliggende syre skaber længde og gør sit til at dæmpe oplevelsen af sødme.
Vi er i det halvsøde univers, som alt for mange enten glemmer eller ikke får plads til, når der skal vælges vin til og omkring måltidet. Det er en skam, for vinen fungerer fremragende som aperitif for eksempel sammen med tynde skiver af røget andebryst. Den vil også være et klassisk match til foie gras og længere fremme i måltidet er den de blå ostes bedste ven, ligesom den også matcher frugttærter og ikke alt for søde kager. Med andre ord, en vin som begaver os med en alt for overset alsidighed!
Producent
Sauvion i Loire er et af de huse som Løgismoses har samarbejdet med i længst tid. Det var Lene Grønlykke, som først fik kontakt til de to brødre Yves og Jean-Ernest Sauvion, og det hele startede med deres legendariske Muscadet "Château du Cléray".
Med denne vin fik brødrene så stor succes, at andre små vinbønder spurgte, om de ikke også kunne hjælpe dem med at sælge deres vine uden for distriktet - Det betød tilbage i 1970'erne især i Paris. Brødrene sagde ja, og siden har de opbygget en forretning i samarbejde med en lang række lokale vinbønder, og etableret en blomstrende eksportvirksomhed.
Idag er det Yves Sauvion's ældste søn Pierre-Jean Sauvion der tegner Maison Sauvion og kalder sig selv for en "Façonneur de Plaisir", og hans redskab er den dag i dag druen Melon og de mange samarbejdspartnere langs Loire floden.
Dertil kommer, at Maison Sauvion idag er en del af det mægtige Les Grands Chais de France. En virksomhed som blev grundlagt af Joseph Helfrich i 1979 og nu med 2.000 egne ha. og 7 produktionsplatforme er den største private spiller på den franske vinscene.
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Coteaux du Layon er en appellation i regionen Anjou i Loire dalen i det nordlige Frankrig. Den fik AOC status i 1970 og dækker ca 1700 ha vinmarker, hvilket gør den til den største appellation for søde vine i Anjou. Vinmarkerne ligger i de bløde bakker og skråninger omkring floden Loire, Layon og deres bifloder. Nærheden til floderne danner grundlag for udvikling af ædelråd i druerne i løbet af sensommeren, og de bedste vine betegnes Selection de Grains Nobles. Der laves også en del vine på druer delvis inficeret af ædelråd, og som stilmæssigt kan minde mere om Vendange Tardive. Udelukkende Chenin Blanc bruges til appellationens vine. I Coteaux du Layon ligger to små appellationer, Bonnezeaux og Quarts de Chaume, som er kendt for deres særlig høje kvalitet, og disse betegnes også uofficielt som cruér. På village niveau er der seks stednavne, som må anføres hvis druerne kommer her fra f.eks. Beaulieu-sur-Layon og Rochefort-sur-Loire.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter