Dette er den 8. udgave af en af de første garage-vine i Bordeaux og en af de nyere sensationer fra Saint-Emilion skabt af Jean-Luc Thunevin og hans kone Murielle, der drømte om at skabe deres egen vingård og producere deres egen vin sideløbende med deres store succes som vinhandlere med fokus på Saint-Emilion. Det startede så småt i 1989 da de købte et lille parcel på blot 0,6 ha. og navngav det Val Andraud fordi det lå i en den lille dal Vallon de Fongaban mellem slottene Pavie-Macquin og La Clotte, og fordi Andraud var Murielle’s pigenavn.
Lidt efter lidt fik de fat i flere andre veleksponerede parceller, og i dag er domænet efterhånden oppe på at råde over 8,8 ha., der ligger som et ægte kludetæppe spredt ud over hele Saint-Emilion distriktet. Det beriger Jean-Luc med en mangfoldighed af jordbundstyper, mange forskellige kloner af druesorterne og vinstokke i snart sagt alle aldre, og mens der i starten kun var én vin i garagen er der nu 4 røde og 2 hvide.
Den omtrentlige drueblanding er 65% Merlot, 25% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon og 5% tilsammen af Malbec og Carmanère fra vinstokke der her i 1. vinen er mellem 35 og 70 år gamle. Høsten er manuelt, varer kun et par dage og udføres af et hold på omkring 50 personer bestående af venner, medarbejdere og dedikerede kunder, som ønsker at komme helt tæt på deres favoritvin og med til den fest, som plukningen hvert år udvikler sig til.
Der sker en første sortering af druerne i vinmarken og endnu en sortering på ankomstbordet til kælderen hvor druerne afstilkes og sættes til gæring i forskellige mindre beholdere af såvel træ, beton som rustfrit stål. Efter den alkoholiske gæring fyldes vinen på 100% nye fade hvor den efterfølgende modner i 18-30 måneder afhængig af årgangens beskaffenhed og vinen udvikling på fadene.
I marts måned får Jean-Luc besøg af notabiliteten, den verdensberømte ønolog Michel Rolland og sammen smager de sig frem til hvad der skal sammenstikkes til 1. vinen Valandraud, og hvorledes det øvrige materiale skal indgå i resten af hierarkiet. Herefter falder der igen ro på i kælderen hvor den lille ny Valandraud omstikkes hver 3. måned frem mod aftapningen, der sker uden klaring eller filtrering.
Trods sin mangel på historie og på trods af at vinen er skabt på sammenbragte druer er Château Valandraud i dag en af de mest efterspurgte vine i hele Bordeaux og de årlige 8.000-16.000 flasker bliver altid udsolgt inden frigivelsen, på trods af, at En Primeur priserne kun er en lille smule lavere end den slottene fra toppen af 1855-klassifikationen forlanger.
"What a great 1998: Elegant yet intense, classy yet approachable. I envisage this offering another 10-15 years of drinking pleasure." 95 point.
Neal Martin for Robert Parker Jr. i The Wine Advocat #229 - Februar 2017