Château Trotanoy ligger en lille kilometers penge vest for Petrus og er en af de helt store historiske vine fra Pomerol, som enhver vinelsker bør unde sig at opleve bare engang i mellem. Også selvom man måske lige skal invitere sin bankrådgiver med til smagningen.
Der er i stort set alle årgange tale om en dyb, kompleks, rigt koncentreret og nærmest dekadent vin, som altid udvikler en smuk cremet og chokoladerig tekstur, hvis man ellers kan holde fingrene væk fra proptrækkeren de første 8-10 efter høståret. Glemmer man det, vil man opleve at Trotanoy også er en af de mest tanninske vine i appellationen. En vin, der sparker som en hest og bider fra sig som en anden bidsk kamphund. Beskrivelserne af oplevelserne med den unge Grand Vin er mange, muntre og respektindgydende.
Vinen blev frem til 2006 fremstillet af Jean-Claude Berrouet, som også var manden bag Petrus, og indlysende nok var filosofien bag og ambitionerne for de to vine de samme. Interessant nok har Jean-Claude endda ved flere lejligheder udtalt, at der stod Trotanoy på en del af de flasker, som han var blevet allermest begejstret for i sine 44 års tro tjeneste for Moueix-familien. Jean-Claude blev efterfulgt af Éric Murisasco, som havde arbejdet side om side med Jean-Claude siden 1993.
Han havde naturligvis ikke svært ved at overtage hele ansvaret, og Château Trotanoy er således også historien om mere end 60 års enestående stabilitet på aller højeste niveau, Slottet har da også lige så længe, som vi har kendt til internationale kritikere, scoret tårnhøjt, og det er almindeligt anerkendt, at vinen i glasset gang på gang overstråler sin legendariske genbo.
Slottets 7,2 ha. er beplantet med 90% Merlot og 10% Cabernet Franc og vinstokkene er med deres knap 40 år i gennemsnit noget ældre, end det ellers ses i Bordeaux. Vinstokkene kultiveres konventionelt. Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede i marken og eftyer alle stilke er fjernet endnu en i det optiske sorteringsudstyr, som blev installeret i alle Moueix Chais tilbage i 2009. Gæringen sker i cement og rustfrit stål uden fremmede gærstammer, og i 2017 modnede vine efterfølgende hele 20 måneder på fade (50% nye) med en klaring med friske æggehvider under vejs. Herefter vinen sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående filtrering.
Som det ses, er 2017 blevet endnu en triumf for Château Trotanoy. Som forventet. Jeff Leve fangede flot hvad dette handler om, allerede da han smage vinen fra fad i april 2018: ”A star of the vintage, this is a stunner. If you are a Pomerol lover and you are not intimately familiar with Trotanoy, put it on your priority list. They have been on a hot streak for over two decades! And this one is pure decadence. Velveteen rabbit te!”