Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 28.738,50
Charmes-Chambertin Grand Cru
- 6 stk. 28.738,50
5.635,-
7.513,33 pr. l.
6 stk.
28.738,50
4.789,75 pr stk.
Spar 5.071,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
92-94
Neil Martin - December 2015
Vinous by Antonio Galloni
92+
Stephen Tanzer - Marts 2017
La Revue du Vin de France
18,5
Guide vert 2017
Wine Spectator
94
Bruce Sanderson - Maj 2017
Allen Meadows - Burghound
92-94
Allen Meadows - Januar 2016
Beskrivelse
Christophe Perrot-Minot startede med en enkelt parcel i den sydlige ende af Les Charmes helt oppe ved Route des Grands Crus lige overfor den parcel, som leverer broderparten af frugten til Armand Rousseaus ikoniske Clos de Bèze, og i dag er der så kommet yderligere en parcel til i den nordlige ende af marken, så Perrot-Minot disponerer over 0,84 ha. af de 28,4 ha. Les Charmes strækker sig over.
Christophe Perrot-Minot og hans team har et eminent greb om damage kontrol og forebyggende arbejde ude blandt vinstokkene og det er i den grad kommet dem til gode i det vi godt nu tør kalde de 4 vanskelige år i Bourgogne. Uanset hvad moder jord har fundet på at byde ind med i 2011, 2012, 2013 og 2014 er udfordringerne blevet tacklet, og set her lidt på bagkant ved vi, at Domaine Perrot-Minot har leveret en kollektion, som i alle 4 år har været blandt de ypperste på hele Côte de Nuits.
Christophe Perrot-Minot kalder 2014 for en årgang ”der syntes værre at gennemleve, end den viste sig at være.”, og, forklarer at han, i modsætning til de 3 foregående år, havde han beholdt 7 til 9 drueklaser på vinstokkene og derfor havde frugt nok til at producere helt op til det appellationsreglerne tillader også selvom den frygtede ”drosophila suzukii” flue havde stjålet 10-15% i Gevrey-Chambertin.
Der blev høstet i perioden fra den 10. september og frem til den 22. september og foran kælderen fulgte den sædvanlige omhyggelige triage ved det 10 meter lange sorteringsbord for at eliminere beskadigede og umodne druer. De fleste stilke er fjernet, men en mindre del har fået lov til at beholde det lille saftige stykke mellem hovedstilken og druen. Druerne knuses herefter ganske let, hvorefter der udføres en såkaldt kold maceration ved 12-14 grader i op til en uge inden temperaturen hæves og den egentlige gæring sætter ind og forvandler mosten til vin uden brug af fremmede gærstammer.
Herefter får vinen lov til at sætte sig inden den hældes på fade fra Allier hvoraf 25% var nye og som alle altid er købt hos Remond i Ladoix-Serrigny. Her er vinen modnet i 16 måneder indtil der før aftapningen sker der en omrøring i fadene for så at sige fedte vinen ind i sit eget bundfald inden den sammenstikkes og tappes med kvalitetspropper uden klaring eller filtrering. Endelig forsynes hver enkelt flaske med en "logstrip" i forbindelse med etiketteringen hvilket gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaskes videre færd på internettet. (http://www.prooftag.com/)
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Gevrey-Chambertin ligger på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or. Gevrey er navnet på den lille by, hvor omkring markerne ligger, og Chambertin er navnet på kommunens fineste mark samt indgår i flere af Grand Cru navnene. Hele 8 (9 hvis Mazoyeres-Chambertin tælles med, det meste vin fra Mazoyeres-Chambertin markedsføres som Charmes-Chambertin) Grand Cru marker findes i Gevrey-Chambertin, hvorfra der produceres nogle af Bourgognes og verdens mest eftertragtede vine. Kommunen dækker ca 435 ha vinmarker og flankeres mod syd af Morey-St-Denis. Kun rødvin må produceres og druesorten er Pinot Noir. Vinene anses generelt for at være blandt de mest strukturerede og maskuline røde Bourgognevine og vil som oftest have et rigtig godt lagringspotentiale.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter