Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 19.354,50
Chapelle-Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes
- 6 stk. 19.354,50
3.795,-
5.060,- pr. l.
6 stk.
19.354,50
3.225,75 pr stk.
Spar 3.415,50
Anbefalinger
Jancis Robinson
17
Bright crimson. Racy and tight. Still the red-fruit candy thread running through even this wine but with more substance and potential for ageing. Grainy and energetic. Tannic on the end. Jancis Robinson - November 2015
Allen Meadows - Burghound
92-95
The attractively layered and extremely fresh nose offers up ripe aromas of high-toned red cherry with background notes of violets, spice and warm earth. There is impressive volume to the full-bodied and opulently rich flavors that possess an abundance of mouth coating sap that imparts a velvety, even lush mouth feel to the beautifully well-balanced finale. This is a strikingly good combination of finesse and controlled power. - Januar 2016
Beskrivelse
Christophe Perrot-Minot har med god grund holdt godt fast i den aftale han har om at købe frugten fra en ældre vinbonde, som med stor passion og 100% håndarbejde passer og plejer sine 2 små parceller på marken der er opkaldt efter det lille kapel, som munkene fra Bèze abbediet engang opførte på stedet. Kapellet blev ødelagt i 1830, og i dag er der udelukkende vinstokke så langt øjet rækker på den 5,4 ha. store og flade vinmark, der ligger nedenfor det stadig delvis muromkransede Clos de Bèze. Der er tale om lavtydende vinstokke som er mere end 50 henholdsvis 80 år gamle og derfor tappes vinen oftest (men ikke altid (!)) som en Vieilles Vignes. Bare 4 fade bliver det i bedste fald til, men ikke i 2014 hvor alt for meget regn og alt for lidt sol medførte masser af problemer. Her var der bare nok til 2 fade.
Christophe Perrot-Minot og hans team har imidlertid et eminent greb om damage control og forebyggende arbejde ude blandt vinstokkene og det er i den grad kommet dem til gode i det, vi godt nu tør kalde de 4 vanskelige år i Bourgogne. Uanset hvad moder jord har fundet på at byde ind med i 2011, 2012, 2013 og 2014 er udfordringerne blevet tacklet, og set her lidt på bagkant ved vi, at Domaine Perrot-Minot har leveret en kollektion som alle 4 år har været blandt de ypperste på hele Côte de Nuits.
Da vi tilbage i foråret 2016 smagte et udvalg af vinene fra 2014-årgangen, opfordrede Christophe Perrot-Minot os til for 4. gang at vise ham tillid og bare stikke næsen dybt ned i glasset. Egentlig var det ikke nødvendigt. Vi havde lært lektien og blev ikke overraskede da vi konstaterede at Christophe og hans endnu engang havde tacklet en vanskelig årgang. Vi købte vores allokering, og har siden glædet os over de tilbagemeldinger vi har fået og nydt hvor smukt disse vine stadig udvikler sig.
Christophe Perrot-Minot tilhører den generation som ikke gør det store nummer ud af det arbejde som er forbundet med at forvandle druerne til vin. Det er ude i vinmarken at de rene og forførende vine bliver formet og i kælderen gælder det blot om ikke at ødelægge alt for meget. Det er en sang som synges af mange andre end Christophe, men på Domaine Perrot-Minot udmønter det sig i at frugten fra de forskellige vinmarker stort set behandles på samme måde år efter år.
Således er alle stilke til denne Chapelle-Chambertin fjernet hvorefter druerne minutiøst er blevet sorteret. Derpå er druerne blevet knust ganske let, hvorefter der er udført en såkaldt kold maceration ved 12-14 grader i en uges tid inden temperaturen hæves og den egentlige gæring sætter ind og forvandler mosten til vin uden brug af fremmede gærstammer. Herefter får vinen lov til at sætte sig inden den hældes på fade fra Allier, som alle altid bliver købt hos Remond i Ladoix-Serrigny. Den modner afhængig af årgangen 16-18 måneder i 40% nye egefade og fade der har været brugt 1 og 2 gange tidligere.
Kort før aftapningen sker der en omrøring i fadene, således at vinen så at sige fedtes ind i sit eget bundfald inden den tappes med kvalitetspropper uden klaring eller filtrering. Endelig forsynes hver enkelt flaske med en "logstrip" i forbindelse med etiketteringen hvilket gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaskes videre færd på internettet. (http://www.prooftag.com/)
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Gevrey-Chambertin ligger på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or. Gevrey er navnet på den lille by, hvor omkring markerne ligger, og Chambertin er navnet på kommunens fineste mark samt indgår i flere af Grand Cru navnene. Hele 8 (9 hvis Mazoyeres-Chambertin tælles med, det meste vin fra Mazoyeres-Chambertin markedsføres som Charmes-Chambertin) Grand Cru marker findes i Gevrey-Chambertin, hvorfra der produceres nogle af Bourgognes og verdens mest eftertragtede vine. Kommunen dækker ca 435 ha vinmarker og flankeres mod syd af Morey-St-Denis. Kun rødvin må produceres og druesorten er Pinot Noir. Vinene anses generelt for at være blandt de mest strukturerede og maskuline røde Bourgognevine og vil som oftest have et rigtig godt lagringspotentiale.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter