Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 31.365,-
Champagne Clos des Goisses Extra Brut Magnum 1,5L
- 6 stk. 31.365,-
6.150,-
4.100,- pr. l.
6 stk.
31.365,-
5.227,50 pr stk.
Spar 5.535,-
Anbefalinger
Jancis Robinson
19
Julia Harding MW - September 2021
Wine Enthusiast
98
Roger Voss - December 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
97+
William Kelley - Januar 2022
Falstaff Magazin
98
Anne Krebiehl - December 2021
Vinous by Antonio Galloni
97
Antonio Galloni - November 2021
James Suckling
97
James Suckling - Januar 2022
La Revue du Vin de France
97
Revue du Vin de France #666 Spécial Champagne - December 2022
Beskrivelse
Det 5,5 ha. store og op til 45 grader stejle Clos de Goisses, der rejser sig fra 79 til hele 106 meter over havets overflade, er juvelen hos Philipponnat. Fra toppen er der betagende udsigt ned over Marne-floden, og da jordbunden er exceptionelt kalkrig og marken vender direkte mod syd er der ganske enkelt tale om den varmeste og mest historiske skråning ikke bare i Mareuil-sur-Ay, men i hele Champagne!
Herfra har Philipponnat lige siden familien erhvervede skråningen fra et fallitbo tilbage i 1935 produceret en af de mest bemærkelsesværdige vine i Champagne. Først hed vinen blot Vin des Goisses, men i 1956 foreslog Raymond Beaudoin, (grundlæggeren af Revue du Vin de France) at vinen skulle hedde Clos de Goisses. Og sådan blev det, selvom der var tale om lidt af en tilsnigelse. Muren omkring vinmarken stod kun og står stadig kun nede ved vejen, der skiller Clos de Goisses fra floden.
I de første mange år blev vinen produceret på ren Chardonnay, altså som en Blanc de Blanc, men siden 1964 har Pinot Noir sneget sig ind i drueblandingen, og her i 2012-årgangen er der tale om 61% Pinot Noir og 39% Chardonnay ovenpå den rene Pinot Noir i 2011. Rigtig mange steder mistede man meget til frosten i 2012, men ikke på det sydvendte Clos de Goisses, men det kolde vejr under blomstringen og den deraf følgende uensartede/manglende frugtsætning (Coulure) slap man ikke for, og derfor blev mængderne i 2012 igen forholdsvis begrænsede.
Kvaliteten er derimod i top. Således eksportdirektøren Thomas Jorez 2012 for ”en vidunderlig og meget koncentreret årgang”, og Charles Philipponnat holder sig heller ikke tilbage. Han kalder 2012-årgangen for en af de foreløbig bedste i dette århundrede.
Frugten vinificeres og modner uden fremmede gærstammer dels i små nye til otte år gamle fade (60% i 2012) dels i rustfrit stål. Og for at opnå maksimal friskhed, og den imponerende holdbarhed, som Clos de Goisses er berømt for, blokeres den malolaktiske gæring over hele linjen. Den endelige cuvée sammenstikkes i foråret og tappes på flasker, som efter den fornyede gæring modner i mindst 96 måneder i Philipponnat ‘s kældre inden bundfaldet skydes bort og erstattes af en dosage på beskedne 4,25 g/l, som betyder at vinen igen ankommer som Extra Brut.
En fuldt fokuseret Champagne med al den mineralske stålsatte finesse, som vinen berømmes for, og her overlader vi så ordet til Julia Harding, som smagte vinen sammen med Thomas Jorez dagen efter frigivelsen i september 2021: ”This has the lovely ripe Clos des Goisses style in full: aromas of apricot, honey and toast. It is rich and concentrated and yet still has excellent freshness. Jorez points to an aroma of raspberry seed, which is spot on. I pick up raspberry sorbet and a hint of ginger as it opens in the glass. It is intense and fresh in the mouth, gently toasty. Rounded, deep and long with a lovely fruit sweetness. Creamy, powerful and yet seems gentle next to the late disgorged 1996 LV. This was a great accompaniment to truffle flatbread on the evening I tasted it. Still so young and with great ageing potential.”
Producent
Champagnehuset Philipponnat ligger i Mareuil-sur-Ay nærmest i skæringspunktet mellem de tre førende produktionszoner, Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims, og fra husets egne 20 ha. - alle klassificeret som Premier Cru eller Grand Cru - samt fra frugt fra en række betroede og trofaste vinbønder producerer man i dag i omegnen af 700.000 flasker fordelt på foreløbig 13 forskellige cuvéer, herunder de 2 årgangsvine, mærket Cuvée 1522 til ære for familiens ankomst til Champagne, 3 enkeltmarks cuvéer samt signaturcuvéen fra det ikoniske Clos des Goisses.
Familien Philipponnat stammer oprindeligt fra Tyskland, men de kan dokumentere, at de har været aktive i Champagne i hvert fald siden 1522 hvor gamle optegnelser dokumentere, at Apvril de Philipponnat erhvervede nogle parceller i en Lieu-Dit, der hed og stadig hedder "Le Léon". Op gennem generationerne har familien beskæftiget sig med landbrug og vinavl og har endda været leverandør til Ludvig XIV's kongelige hof. Alligevel var det først i 1910 Pierre Philipponnat tog skridtet fuldt ud og etablerede Champagnehuset Maison Philipponnat, så da man i 2022 kunne fejre de første 500 år, så var det familiens tilstedeværelse i Champagne og ikke produktionen, det gjaldt.
Juvelen hos Philipponnat er Clos des Goisses, som blev erhvervet i 1935. 5,7 sydvendte ha. (3,5 ha. Pinot Noir og 2,2 ha. Chardonnay), der rejser sig dramatisk over Marne-kanalen i en vinkel på mellem 30° og 45° med en middeltemperatur, som ligger 1,5°C over gennemsnittet for regionen, hvilket betyder, at Philipponnat hvert eneste år kan høste exceptionelt modne druer og forvandle dem til en af de mest ikoniske Champagner. En årgangs Champagne som i mere end et halvt århundrede var den eneste 100% terroir drevne Champagne på markedet.
Op mod årtusindeskiftet begyndte der at dukke flere Champagner op, der var funderet på frugt fra helt eller delvis muromkransede vinmarker, men i en kontekst, der handler om Philipponnats fortræffeligheder, tillader vi os at kalde dem alle inklusive de 2 mest kostbare (Krug’s Clos des Mesnil og Clos d'Ambonnay, der blev lanceret i henholdsvis 1986 og 2008) for kopister.
Den respekterede amerikanske Champagneskribent Peter Liem kalder Clos des Goisses "helt uden tvivl den bedste vinmark i hele Champagne.", og den britiske British Champagneekspert Tom Stevenson er i synk, når han skriver at "der ikke kan herske nogen tvivl om, at Clos des Goisses kan prale af det mest distinkte mikroklima og mest udtryksfulde naturlige terroir i Champagne”.
I 1997 blev Philipponnat en del af Lanson-Boizel Chanoine Champagne Group (Champagne Lanson, Chanoine Frères, De Venoge, Boizel, osv.), da René Philipponnat (chef de cave for Moët & Chandon gennem 3 årtier) vurderede, at der skulle en kapitalindsprøjtning til, hvis Philipponnat skulle forbindes med andet og mere end Clos des Goisses, og da Lanson-BCC efterfølgende valgte at lade Renés søn Charles Philipponnat drive virksomheden videre, blev det ligesom i familien.
Charles Philipponnat er 16. generation i familien, og han får nu æren for at Philipponnat befinder sig i det, der er blevet kaldt den 2. guldalder (den første var i perioden 1913-1962, hvor Louis Boland var chef de cave og begavede sin samtid med det, der dengang blev kaldt essensen af Pinot Noir fra Montagne de Reims)
Under Charles Philipponnats og kældermesteren Thierry Garniers regime er vinene ikke bare blevet mere intense, de er også blevet friskere blandt andet fordi, man nu kun bruger mosten fra det første pres. Samtidig er der kommet mere dybde og kompleksitet til stede fordi årgangsvinene modner længere på (næsten neutrale) fade inden tirage, og fordi den vigtige ”vin de reserve” til basis cuvéer nu kommer fra et solare-system, som efterhånden rummer vine fra flere end 20 årgange. Og endelig er flaskemodningen sat op således at 3 år er minimum og årgangscuvéerne ofte nyder godt af 5, 7, nogle gange 10 og sjældne gange 25 års modning frem mod disgorgement.
Champagne Philipponnat er således steget helt til tops blandt de såkaldte Grandes Marques et Maisons de Champagne, og vi tør godt hævde, at kun få andre Champagne huse kan være med, når det kommer til kvalitet og karakter i de enkelte cuvéer. Og det gælder hele portofølgen fra de ikoniske vine fra Clos des Goisses og frem til den fantastiske trio Royale Réserve Brut, Non-Dosé og Rosé; som skal tælles med blandt de fineste non-vintage champagner på markedet.
Champagne Philipponnat har været en del af Løgismose familien siden 1987, og du finder vores aktuelle sortiment her
"I recently held a complete vertical tasting of this personal wine. The champagnes were amongst the most ravishing I have tasted. Most impressive was an invaluable magnum from 1955. The 2000 is one of the milestones of the vintage. Clos des Goisses Juste Rosé and Les Cintres from the heart of the Clos are actually even more intense and fantastic." Champagneeksperten Richard Juhlin om Clos des Goisses i Januar 2012
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Montagne de Reims udgør en af de vigtigste underområder i Champagne regionen. Hovedparten af markerne ligger mellem byerne Reims og Epernay og dækker ca 9000 ha. De bløde bakker når en højde på knap 300 meter og i bakkesiderne findes den eftertragtede Belemnit kalk, hvis grundlag blev dannet for 70 mio år siden, da Champagne lå på bunden af fortidshavet, Pariser bassinet. Hoveddruen er Pinot Noir, som står for ca 60% af beplantningerne, mens resten udgøres af Chardonnay og Pinot Meunier. Der findes en høj koncentration af Grand Cru kommuner i Montagen de Reims her i blandt Ambonnay, Bouzy og Verzenay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter