Dette er et særligt take på Veuve Clicquots berømte Carte Jaune, som kun distribueres til HoReCa og specialforretninger. Altså en lille twist på Champagnen som vi i Danmark kærligt omtaler som Den Gule Enke. Champagnen som for mange af vores forældre og bedsteforældre var DEN Champagne (i bestemt form) som kom på bordet, når det skulle være ekstra fint.
Efterhånden som vi blev en vindrikkende nation og valgmulighederne eksploderede begyndte respekten for Den Gule Enke at falde godt hjulpet på vej af, at der stod lidt for mange alt for gamle flasker rundt om i Vin og Tobaksforretningerne. Det blev en accepteret del af vinsnobberiet at ringeagte Enken, og sådan er det såmænd stadigvæk.
Vi vover det ene øje og hævder, at Den Gule Enke er en af de mest undervurderede Champagner på markedet. Det er ikke det samme som, at der er tale om verdensklasse, men det er evident, at de internationale eksperter efterhånden har sænket paraderne og at den at den klarer sig smukt, når den deltager i blindsmagninger. Når den så får lidt ekstra kærlighed i form af længere flaskemodning og tilskud af en særlig likør i forbindelse med degorgement, ja så bliver det, der allerede var fortræffeligt, endnu bedre.
Vinen produceres ligesom Carte Jaune på en base af ca. 50-55% Pinot Noir, ca. 28-33% Chardonnay og ca. 15-20% Meunier. Den nøjagtige drueblanding kendes ikke fordi produktionen er enorm og fordi der, afhængig af basisårgangen, tilføjes 30-45% Vin de Reserve. Veuve Clicquot anfører selv, at der indgår vine fra 50-60 forskellige Crus spredt ud over 22 kommuner i den endelige Cuvée, men antallet af kontrakter samt størrelsen af den samlede produktion er fortsat er en fabrikshemmelighed. Det skulle imidlertid være ganske vist, at der er tale om frugt fra mere end 1.000 ha., og at man årligt formår at skyde Champagneproppen i mere end 25 mio. flasker.
Over 95% af disse bliver til Carte Jaune Brut og Carte Jaune Rosé Brut, men så er der også lige omkring 1 mio. flasker, som får lov til at modne længere for at blive til (den midlertidigt suspenderede) Brut Cuvée Saint Pètersbourg og så denne Brut Réserve Cuvée, der er modnet 6 til 9 måneders ekstra (det vil sige 33-36 måneder) inden den har fået sin Champagne prop og en dosage til 10g. med en særlig aromatisk likør funderet på fadlagret druebrandy.
Lidt mere gylden end den velkendte Gule Enke og derpå med fine noter af fersken, abrikos og pære, som får et subtilt rygstød fra brioche og de underliggende krydderier, som angiveligt skyldes den særlige liqueur d'expédition. Dejlig aromatisk og ganske intens.