Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.952,90
Champagne Clicquot Brut Yellow label Réserve Cuvée
- 6 stk. 2.952,90
579,-
772,- pr. l.
6 stk.
2.952,90
492,15 pr stk.
Spar 521,10
Anbefalinger
Falstaff Magazin
91
Peter Moser - November 2019
Beskrivelse
Dette er et særligt take på Veuve Clicquots berømte Carte Jaune, som kun distribueres til HoReCa og specialforretninger. Altså en lille twist på Champagnen som vi i Danmark kærligt omtaler som Den Gule Enke. Champagnen som for mange af vores forældre og bedsteforældre var DEN Champagne (i bestemt form) som kom på bordet, når det skulle være ekstra fint.
Efterhånden som vi blev en vindrikkende nation og valgmulighederne eksploderede begyndte respekten for Den Gule Enke at falde godt hjulpet på vej af, at der stod lidt for mange alt for gamle flasker rundt om i Vin og Tobaksforretningerne. Det blev en accepteret del af vinsnobberiet at ringeagte Enken, og sådan er det såmænd stadigvæk.
Vi vover det ene øje og hævder, at Den Gule Enke er en af de mest undervurderede Champagner på markedet. Det er ikke det samme som, at der er tale om verdensklasse, men det er evident, at de internationale eksperter efterhånden har sænket paraderne og at den at den klarer sig smukt, når den deltager i blindsmagninger. Når den så får lidt ekstra kærlighed i form af længere flaskemodning og tilskud af en særlig likør i forbindelse med degorgement, ja så bliver det, der allerede var fortræffeligt, endnu bedre.
Vinen produceres ligesom Carte Jaune på en base af ca. 50-55% Pinot Noir, ca. 28-33% Chardonnay og ca. 15-20% Meunier. Den nøjagtige drueblanding kendes ikke fordi produktionen er enorm og fordi der, afhængig af basisårgangen, tilføjes 30-45% Vin de Reserve. Veuve Clicquot anfører selv, at der indgår vine fra 50-60 forskellige Crus spredt ud over 22 kommuner i den endelige Cuvée, men antallet af kontrakter samt størrelsen af den samlede produktion er fortsat er en fabrikshemmelighed. Det skulle imidlertid være ganske vist, at der er tale om frugt fra mere end 1.000 ha., og at man årligt formår at skyde Champagneproppen i mere end 25 mio. flasker.
Over 95% af disse bliver til Carte Jaune Brut og Carte Jaune Rosé Brut, men så er der også lige omkring 1 mio. flasker, som får lov til at modne længere for at blive til (den midlertidigt suspenderede) Brut Cuvée Saint Pètersbourg og så denne Brut Réserve Cuvée, der er modnet 6 til 9 måneders ekstra (det vil sige 33-36 måneder) inden den har fået sin Champagne prop og en dosage til 10g. med en særlig aromatisk likør funderet på fadlagret druebrandy.
Lidt mere gylden end den velkendte Gule Enke og derpå med fine noter af fersken, abrikos og pære, som får et subtilt rygstød fra brioche og de underliggende krydderier, som angiveligt skyldes den særlige liqueur d'expédition. Dejlig aromatisk og ganske intens.
Producent
Champagne Veuve Clicquot gemmer på historien om Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin. Hun blev på grund af sine bedrifter "La Grande Dame" i Champagne. Hun mistede i 1805 sin mand, og stod som 27-årig alene tilbage med en datter på 3 og Champagnehuset Clicquot, som endnu ikke helt havde fundet ind til sin stil. Hun træffer den på det tidspunkt meget kontroversielle beslutning om at træde ind i den mandsdominerede verden for at føre familiefirmaet videre på trods af, at hun intet vidste om fremstilling, salg og markedsføring af Champagne.
Selvom Madame Clicquot døde 89 år gammel i 1866, tilskrives hun fortsat en betydelig del af æren for, at Champagne er ren og klar, idet hun sammen med sin kældermester opfandt det, vi i dag kender som "remuage-systemet" - den proces hvor flaskerne langsomt bringes fra vandret til lodret position for til sidst at få skudt bundfaldet væk.
Siden er Champagne Veuve Clicquot blevet et ikon i brancen, og det er Veuve Clicquot, der står bag "Den Gule Enke", som produceres i imponerende mængder, som er blevet mishandlet nytårsaften i mange danske hjem, fordi den absolut skulle opleves sammen med stykker af al for sød kransekage.
Frugten kommer dels fra Veuve Clicquot 's egne 284 ha. i 22 forskellige kommuner, dels fra opkøbte druer, der antages at komme fra yderlige 1.000 ha. spredt ud over hele Champagne distriktet. Det nøjagtige antal af kontrakter og størrelsen af den samlede produktion er en fabrikshemmelighed, men ingen er i tvivl om, at der er tale om et mægtigt puslespil, der kræver et stort logistisk setup, før det år ud og år ind lykkes at begave verden med Champagne Brut, Champagne Demisec og Champagne Rosé i en forbløffende ensartet kvalitet.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter