Diebolt-Vallois var længe blot en af de mange små Proprietaire Récoltant Manipulant, som talentfuldt og med stadig større styrke bidrog til historien om, at der lige nedenunder de store Grande Marque i Champagne fandtes en skov af bobler, som bød sig til med netop den diversitet, som de store huse systematisk prøvede at eliminere.
I efteråret 1992 fandt Magasinet Gault & Millau så på at kåre Jacques Diebolt til årets vinmager i Champagne, og med et var alt forandret. Pludselig skulle vinelskere i hele verden havde en eller gerne flere Champagner fra Diebolt-Vallois på CV'et, og i 30 år har vinene fra dette lille domæne, der bare regerer over 14 ha., været nogle af de mest ombejlede i hele Champagne.
Dette er familiens vigtige Prestige, som nu har fået tilføjet det lille ord Extra til Brut, og som trods den manglende årgangsangivelse i årevis har brudt med de store huses mantra om konformitet og genkendelighed. Her hylder man de små pikante nuanceforskelle for hvert nyt lot, der degorgeres, og Diebolt-Vallois er også en af de producenter, som har været med til at få de mere seriøse internationale kritikere til at oplyse tidspunktet for Champagneproppens ankomst, når de anmeldte non vintage Champagne. Ikke at det stod på flaskerne, men det stod på de følgebreve som fulgte med.
Med skiftet til Extra-Brut er der kommet nye mere informative back-labels, men da Champagne proppen ankommer over en periode på 3-4 måneder og man ønsker at trykke én back-label om året fremgår tidspunktet for degorgement stadig ikke. Men det nemt at regne det ud!
Extra-Brut Prestige henter sin frugt fra omkring 30 år gamle vinstokke, der alle står på parceller omkring landsbyerne Cramant, Chouilly og Le Mesnil s/Oger, og der er dermed tale om 100% Grand Cru frugt. Drueklaserne soigneres inden de går direkte i pressen hvorefter mosten forvandles til vin i cement og rustfrit stål. Den unge vin for lov til at modne nogle måneder sur Lie inden den sammenstikkes med omkring 25% vin fra året før og omkring 15% fadlagret "vin de Reserve" fra familiens solera-system, som blev startet op i 2009, og nu er med til at profilere Diebolt-Vallois non-vintage Champagner yderligere. Efter den fornyede gæring i flaskerne er vinen modnet mindst 36 måneder frem mod degorgement og en dosage på 4-5g. Så længere flaskelagring og mindre dosage er den nye virkelighed hos Diebolt-Vallois.
Trods justeringerne kommer hovedparten af kompleksiteten og generøsiteten stadig fra den årgang, der dominerer cuvéen, og den svenske Champagne ekspert Ricard Juhlins kærlige ord står stadig for troende: "Jacques Diebolt och hans familj är några av de trevligaste människor jag mött i Champagne. Att de producerar Chardonnayviner i absolut världsklass gör ju inte direkt saken sämre."
En herlig saftig og frem for alt ren og frisk Champagne med de helt rigtige og her pikante noter af æbler, pærer, mandler og hasselnødder afleveret på en subtil bund af brioche. Det er spot-on generøst, beundringsværdigt og imponerende!
Bemærk at anførte bedømmelser kan være sket på baggrund af tidligere eller senere degorgeringer end dem, vi aktuelt tilbyder. Bemærk ligeledes at Champagne i store flasker på forunderlig vis hyppigt performer bedre end den samme Champagne i almindelig flaskestørrelse.