Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 14.254,50
Chambolle-Musigny Orveaux des Bussières
- 6 stk. 14.254,50
2.795,-
3.726,67 pr. l.
6 stk.
14.254,50
2.375,75 pr stk.
Spar 2.515,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
91-94
Jasper Morris - December 2021
Vinous by Antonio Galloni
91-93
Neal Martin - December 2021
Allen Meadows - Burghound
89-92 Outstanding Top value
Allen Meadows - Januar 2022
Beskrivelse
Domaine Perrot-Minot er et af de sikreste kort i hele Bourgogne, og i de senere år har der været tale om rene triumfer lige fra det generiske åbningsnummer af en Bourgogne Gevrey-Chambertin forbi de forskellige Lieu-Dits og Premier Cru op til de 6 Grand Crus fra selve Chambertin skråningen, som Domaine Perrot-Minot også begaver vinens verden med.
Sammen med lanceringen af 2017-årgangen fulgt nye labels og en redefinering af porteføljen. Således erstattede denne Chambolle-Musigny Orveaux des Bussières den hidtidige Chambolle-Musigny Vieilles Vignes, så det nu flages, at frugten kommer dels fra 0,4 ha. på den spændende Premier Cru La Combe d’Orveaux, der ligger oppe bag Clos de Vougeot med Les Petits Musigny som nærmeste nabo, dels fra 0,6 ha. på det fine Lieu-Dits Les Bussières, hvor vinstokkenes alder efterhånden nærmer sig de 100 år.
Druerne er naturligvis håndhøstede, og i denne 4. årgang efter relanceringen blev det efter den obligatoriske soignering og sortering og et meget tidskrævende manuelt klippearbejde igen muligt at arbejde med omkring 50% hele druer inklusive den del af stilkene, som druerne er fæstet til. Der blev arbejdet med en såkaldt kold maceration ved 14 grader i rustfrit stål i en uges tid inden temperaturen fik lov til at stige, og den egentlige gæring gik i gang uden fremmede gærstammer og med kun meget få omrøringer for at reducere risikoen for alt for markante tanniner.
Efter gæringen fik vinen lov til at sætte sig (bundfælde) i nogle dage inden den blev fyldt på fade fra Tronçais og Bertrange leveret af Remond i Ladoix-Serrigny (kun 20% nye i 2020). Her modnede den i 16 måneder uden omstikninger og med kun enkelte omrøringer inden den endelige cuvée blev sammenstukket og tappet på flaske uden klaring eller filtrering i foråret 2022.
Christophe Perrot-Minot havde som sædvanlig besøg af bourgogneeksperten Allen Meadows i januar (2022), og inden smagningen kom Christophe med denne evaluering af 2020 årgangen til den håndholdte mobiloptager:
"2020 is, much like 2019 in certain respects, an excellent but relatively tiny vintage as my net yields came in between 18 and 20 hl/ha versus the 22 hl/ha I realized in 2019. The growing season was again very hot and dry and while we didn't have much disease pressure, the flowering did not go especially well and thus there was a lot of shatter and a high incidence of shot berries. The summer was even drier than that of 2019 and there were some berries that were either sunburned or over ripe that had to eliminated. We picked very fast between the 27th of August and the 4th of September. Despite the heat and small quantities, potential alcohols were reasonable as the highest that I had came in at 13.7%. I used between 40 and 50% whole clusters and employed no more than 20% new wood for the élevage. While the vinifications were problem-free, the challenge was to avoid over extracting as the skins were both thick and ripe and thus the extractions happened almost by themselves. One day too many of cuvaison and it would have been easy to have excessively tannic wines. I took care to properly aerate the musts in order to help the yeasts do their job in an expeditious manner and thus the cuvaisons finished as they should have. Regarding the wines, while I liked my 2019s, I like my 2020s even better as they have excellent energy and even better transparency plus they have everything they need to age for basically as long as anyone would want to cellar them."
Efterfølgende konkludere en begejstret Allen Meadows: "I agree with Perrot-Minot because even though I was very impressed with his 2019s, his 2020s are quite simply terrific and should be on your shopping lists."
Vinen er tappet med kvalitetspropper og hver enkelt flaske forsynes til sidst med en "logstrip", der gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaskes videre færd på internettet. (http://www.prooftag.com/)
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chambolle-Musigny er en lille kommune appellation på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or på ca 150 ha. Navnet er en kombination af bynavnet Chambolle og marknavnet Musigny, der referer til en af kommunens bedste marker. Appellationen ligger mellem Morey-St-Denis og Vougeot og indenfor kommunegrænsen findes 2 Grand Cru marker og 24 Premier Cru marker, alle placeret midt på Cote d'Or skråningen. Pinot Noir er stort set eneste dyrkede druesort med en enkelt undtagelse i form af Chardonnay plantet i begrænset omfang i Le Musigny marken. Vinene er kendt for at være blandt de fineste af de røde Bourgogne vine og sidestilles kvalitetsmæssigt ofte med Vosne-Romanee og Gevrey-Chambertin omend udtrykket sædvanligvis er mere elegant og parfumeret end de to andre.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter