Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 10.174,50
Chablis Séchet 1. Cru
- 6 stk. 10.174,50
1.995,-
2.660,- pr. l.
6 stk.
10.174,50
1.695,75 pr stk.
Spar 1.795,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
92
A markedly citrusy and noticeably cooler nose combines notes of mineral reduction with those of pear and apple confit. There is again very good volume and mid-palate density on the seductively textured medium-bodied flavors that are also quite dry on the balanced finale. This is a powerful Séchet that is even more robust and one that will need to add depth with age, but it should do just that if given a chance. Allen Meadows - Oktober 2021
Jasper Morris Inside Burgundy
89-92
More pale yellow than lime. An opulent perfumed ripe peach nose. You might expect a more ample mouthful afterwards, but it finishes dry, Sécher can’t help itself. The aromatics are a little different compared to other years, the structure remains the same. Good length. Jasper Morris - Juli 2020
Robert Parker - The Wine Advocate
94
William Kelley - August 2021
Vinous by Antonio Galloni
91-93
Neal Martin - Juli 2020
Beskrivelse
Dette er Vincent Dauvissat's fine Chablis fra toppen af Premier Cru marken Vaillons, der, fordi frugten udelukkende kommer fra de øverste parceller oppe nær Bois de Milly, sælges som Chablis en Premier Cru Le Sécher. 0,8 ha. med i omegnen af 60 år gamle vinstokke er der tale om, og det vil sige at parcellerne oppe på Sécher ikke blev berørt af den arvestrid som her i 2019 betød at Vincent Dauvissat samlet måtte vinke farvel til 2,2 ha.
Vinstokkene har været dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper siden 2002 og høsten er manuel med en soignering både i marken og foran vingården inden der praktiseres helklasepres og gæring uden fremmede gærstammer i en blanding af rustfrit stål og gamle fade. Vinen er herefter modnet 12 måneder sur Lie i overvejende brugte fade inden den endelige cuvée er sammenstukket og efter en let filtrering og behørig hvile tappet på flaske ultimo januar 2021.
Sammen med Raveneau, er vinene fra Vincent Dauvissat de mest eftertragtede i hele Chablis. Hele produktionen er hvert eneste år forudbestilt, og når vinene bliver frigivet, bliver de distribueres til ”abonnenterne”, hvor de mest loyale belønnes med nogle få ekstra flasker efter et sindrigt system, som administreres af Vincents datter Étinette. Resultatet er, at hovedparten af vinene ender på vinkortet på en række af Frankrigs bedste restauranter, mens de udenlandske importører pænt må finde sig i at blive nedprioriteret.
I modsætning til Raveneau er fadbehandlingen afdæmpet, og i stedet er det den tårnhøje syre og den salte mineralitet, der er i centrum, og vinene fremstår som usminkede kærlighedserklæringer til Chablis unikke terroir, som ingen endnu har formået at klone. Vinene er født knivskarpe og intenst aromatiserede og de kan, mens de er helt friske, virke en kende barske for de uforberedte. Men hvis de kombineres med de rette match på tallerkenerne, går alt tidligt op i en højere enhed, og så gør det jo ikke noget at oplevelserne senere bliver endnu større.
Vincent Dauvissat om 2019-årgangen ifm. Allen Meadows besøg i november 2020: "In only 5 words: very hot and very dry. While we suffered less dried berries than in 2018, yields were almost 50% lower than those of 2018 at around 40 hl/ha as the flowering was troubled and the bone-dry summer produced berries that didn't have much juice in them. We picked from the 12th to the 21st of September and as was the case in 2018, the fruit really could not have been any cleaner. Alcohols were on the high side, particularly for Chablis as they averaged almost 14%. As to the wines, they are denser than 2018 but with similar balance. While I would describe the style of the 2018s, as a mix of 1947 and 1959, the 2019s are more like 1989."
Producent
Der er plads til både begejstring og forvirringen, når det kommer til Domaine Vincent Dauvissat. Begejstring, fordi de næsten uopdrivelige vine fra denne kulturproducent så godt som altid er så dybe og subtile, at ordet fremragende forekommer utilstrækkeligt, og forvirring fordi nogle vinene også markedsføres under Domænenavnet Dauvissat-Camus på trods af at vinene i flaskerne 1:1 er identiske.
Så langt så godt, men der er også stadig flasker i omløb, hvorpå der står Domaine René et Vincent Dauvissat, og så er det også sådan, at Domaine Vincent Dauvissat ikke må forveksles med Caves Jean & Sébastien Dauvissat, Domaine Jean Dauvissat Père & Fils og Domaine Agnès & Didier Dauvissat.
Det er ikke altid nemt at navigere i Bourgogne, men skulle man være i tvivl, kan man altid lige skimte til prisskiltet. Vincent Dauvissat ligger i Bourgognes eksklusive elite, og i Chablis er det kun de ligeledes uopdrivelige vine fra François Raveneau, der er endnu dyrere.
Det var Vincents bedstefar Robert, der som en af de første tappede sin egen vin i Chablis tilbage i 1931, og efter ham var det Vincents far René, der skabte respekten omkring familienavnet. Vincent arbejdede skulder ved skulder med sin far i en årrække, og generationsskiftet, der formelt fandt sted i 1989 var nærmest umærkeligt. Og sådan er det også nu, hvor datteren Étiennette (i overført betydning) fylder mere og mere i kælderen. Den 4. generation er også kommet på plads.
Vincent har de sidste 25 bevæget sig i en stadig mere bæredyftig retning, og de sidste 10 år har der reelt været tale om biodynamisk landbrug, selvom Vincent slet ingen planer har om at tage kontakt til de organisationer, der tjener på at certificere driften. Overalt er der tale om manuel høst, og i kælderen er der og tale om lav intervention, hvilket blandt andet betyder helklasepres af druerne, gæring uden temperaturkontrol og fremmede gærstammer i emaljeret stål og overvejende brugte fade fulgt af modning i den temperatur, som årstiderne bringer fulgt af aftapning uden klaring, som regel også uden filtrering og med kun behersket forsikring med svovl.
Domaine Vincent Dauvissat kultiverede indtil 2019 14,7 ha., men en arvestrid har betydet, at man har måttet vinke farvel til 2,2 ha. (blandt andet 0,7 ha. på Le Clos og 0,3 ha. på Les Preuses) og fremadrettet vil der således blive endnu mere rift om vinene. Hvis dette da overhovedet er muligt.
Aktuelt er besiddelserne fordelt som følger:
- Grand Cru Les Clos 1,0 ha.
- Grand Cru Les Preuses 0,8 ha.
- Premier Cru Forest 3,7 ha.
- Premier Cru Vaillons 1,3 ha.
- Premier Cru Séchet 0,4 ha.
- Premier Cru Montée de Tonnerre 0,3 ha.
- Chablis 3,3 ha.
- Petit Chablis 1,1 ha.
- Irancy 0,6 ha.
Løgismose har haft en eller flere vine fra Vincent Dauvissat i sortiment on-and-off siden 2015. Vi køber dem ikke direkte, men derimod, når vi engang imellem får dem tilbudt på det åbne marked. Du finder de vine vi aktuelt kan tilbyde her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chablis er et historisk vinområde i det centrale Nordfrankrig. Rent administrativt tilhører Chablis Bourgogne, om end området geografisk ligger tættere på Champagnes sydligste vinmarker og distancen til det centrale Bourgogne, Cote d'Or, er ca 100 km. Af samme årsag er klimaet i Chablis køligere, og appellationen dækker udelukkende hvidvin lavet på Chardonnay. Jordbunden i de centrale og bedste marker er domineret af den fossilholdige Kimmeridge ler, mens randområderne har større forekomster af Portlandian jord, der overordnet set anses for ikke at kunne give samme høje kvalitet i den færdige vin som Kimmeridge leren. I Chablis findes 4 appellationer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis, og som det er sædvane for Bourgogne, er status afgjort af markernes beliggenhed og jordbundsforhold. Vinene er sjældent fadlagrede (med undtagelse af visse Grand Cru vine), og fremstår med lettere krop og mere syre end de hvide Bourgognevine fra Cote d'Or .Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter