Ebeltoft Gårdbrygger

Smagen af de bedste ferieminder

Ebeltoft Gårdbryggeri

­

Vi har sat Signe Wulff og hendes små krudtugler til at smage på sodavandsnyhederne fra Ebeltoft Gårdbryggeri, og det er der kommet en masse herlige anekdoter og finurlige smagsindikationer ud af.

Et af Ebeltoft gårdbryggeris erklærede mål er at fremstille sodavand af naturlige råvarer, ligesom man gjorde i gamle dage. Og det kan man smage. Jeg mener faktisk, at jordbær-, hindbær- og rabarber-sodavandene fra gårdbryggeriet på Djursland smager som i de gode, gamle dage. Ved første slurk af jordbær-versionen røg jeg direkte tilbage til min barndom, til selvpluk-marker med endeløse rækker af bær og lyse juniaftener, hvor min mor dryssede lidt sukker på mine jordbær, og jeg følte, at jeg spiste selve den danske sommer.

Mine børn var også svært begejstrede for gårdbryggeriets små fine flasker. Da jeg vendte ryggen til et kort øjeblik for at koncentrere mig om min madlavning, havde min 11-årige datter så godt som bundet både hindbær- og rabarber-sodavanden. Sidstnævnte fik følgende ord med på vejen: 

Den smager som hvis man drak en frisklavet rabarbertærte.

Jeg nåede at redde mig en tår og istemmer begejstret hendes smagenotat.

Så var der tre friske og syrlige limonader: Lime/mynte, ingefær/citron og siciliansk limonade. Alle tre har noget for sig, hvis du søger noget der er lidt hen ad en drink.

Husk den til din gravide veninde, datter eller kollega. Og til dig selv den aften, du gerne vil have noget spændende at drikke, men ikke vil have alkohol. Selv om man da godt kan komme en snas rom i (som husets store dreng sagde) og få sig en dejlig mojito-lignende oplevelse med lime- og myntelimonaden. Den viste sig i øvrigt at være en fremragende mad-makker en aften, hvor der var sat mexicansk mad på bordet med masser af spidskommen, frisk koriander, peberfrugter, chili og guacamole. Ingefær/citron-versionen er til gengæld skræddersyet til det asiatiske køkken efter min mening.

Den sicilianske citronlimonade fik mig til gengæld at tænke på den vinter, hvor en af mine venner, som var bosat på Sicilien, var blevet kæreste med en pige, hvis bedsteforældre havde en citrusplantage. Han sendte mig en hel kasse med solmodne grapefrugter og appelsiner og de flotteste citroner i forskellige størrelser og i alle nuancer af gult og grønt. Aldrig har jeg haft så meget lyst til at kysse UPS-buddet som den dag, han kom med den kasse. 

Og selv om der er langt fra en citronlund på Sicilien til et gårdbryggeri på Djursland, så har de gode folk i Ebeltoft ramt en totalt autentisk siciliansk citronsmag med en ideel balance mellem syre og sødme.

Ebeltoft Gårdbryggeri ligger smukt med udsigt over vandet, så det er et besøg værd, hvis man er på de kanter. Hvis ikke må du slå vejen forbi Løgismose, Nordre Toldbod og forsyne dig med flasker med smagen som i gode, gamle dage.

 

LØGISMOSE PÅ NORDRE TOLDBOD

I et gammelt pakhus på Nordre Toldbod i Kongens København, med udsigt til Trekroner, Nyholm og Kastellet, blandt kanalrundfarter og Kongeskibet og omgivet af evig brise og genskær fra vandet, se dér ligger Løgismose Vin, Mad & Delikatesser, og der har den ligget i snart 40 år.

Det sker i butikken