Contratto er et af Italiens historiske vinhuse og det første, der producerede mousserende vine på samme måde som i Champagne. Det italienerne i dag kalder Metodo Classico. I 1993 kastede familien bag handsken i ringen efter 126 års business og solgte hele herligheden til byens berømte grappadestillatør Carlo Bocchino, som nåede at bruge et tocifret millionbeløb inden han indså, at hans bagland ikke brændte helt nok for projektet.
Det førte i 2007 til forhandlinger med Giorgio Rivetti, den berømteste af brødrene fra La Spinetta (vinhuset med de berømte næshornsvine), men fordi Giorgio Rivetti ønskede at gøre det ordentligt, blandt andet via opkøb af topparceller i Piemontes nye distrikt for mousserende vine Alta Langa, skal vi helt frem til efteråret 2011, før Contratto officielt blev indrulleret i den succesombruste Rivetti-familie.
Siden er der blevet arbejdet målrettet med at optimere høsttidspunktet og kvaliteten i druerne, således at man kunne nå det første delmål om udelukkende at producere årgangsvine ”Pas Dosé”. Altså vine, der reflekterede årenes vekslende vækstvilkår og alligevel ikke behøvede at blive sminket med likør, når bundfaldet blev skudt af.
Målet blev nået med frugten fra den ellers vanskelige 2014-høst, hvor Contratto uden dosage for første gang rammer den nerve og den rislende rene, ranke finesse, som i enhver forstand er enestående, og her i det 3. take med ”Dosaggio Zero” er udtrykket yderligere raffineret. Vinene var allerede fine, da de første gang blev lanceret under det nye regime, men revitaliseringen har betydet, at Contratto nu befinder sig på den allerøverste hylde, når vi taler om italienske mousserende vine.
Alta Langa For England Blanc de Noir er den fyldigste Spumanti fra Contratto. Druerne er presset, så man netop fornemmer, de var blå. Der er tale om 8 måneders modning uden fadlagring inden den anden gæring, og derpå 38 måneder i flasken inden de første flasker blev degorgeret og efterfyldt med vin fra andre flasker. Subtilt aromaspil og overlegen leg med mineraliteten.
En triumf for den endnu unge Alta Langa, hvilket også Monica Larmer fornemmede, da hun var forbi i juli 2020 for at rapportere til Robert Parkers Wine Advocate og konstaterede at 2015-årgangen af denne Spumante var Piemontes bedste mousserende vin: ”This wine is more mineral-driven than it is yeast-driven, and that is the most compelling trait of sparkling wines made in the up-and-coming Alta Langa appellation.”