Sherry

7 Resultater

Sherry med historie

PRODUCENT: EMILIO LUSTAU | OMRÅDE: ANDALUSIEN, SPANIEN

Sherry kommer fra Andalusien i den sydlige del af Spanien, hvor det produceres i en lille trekant vest for Gibraltar. Det er et smukt og meget ydmygt område, der emmer af tradition og stolthed. Vinen i sammenspil med den lokale gastronomi er i centrum med små autentiske tapasbarer, der ligger side om side i de smalle gader. Her kan man smage helt friskaftappet sherry, der i madsammenhæng er uovertruffen, og især fino sherry kan noget særligt til tapaskøkkenet.

 

Sherry en personlig favorit

Sherry er en vintype med sin helt egen identitet, der er skabt af mere end 3000 års historie.

Vinen var uhyre populær hos især det engelske hof, og også sømændene indtog det i store mængder, hvorfor sherry og sørejser var tæt forbundet. Vin var på det tidspunkt et meget skrøbeligt landbrugsprodukt, og man tilsatte derfor spiritus for at stabilisere den før de lange sørejser. Dette blev starten til den vinstil vi i dag kender som hedvin, hvor sherry uden tvivl er min personlige favorit.

 

Produktionen af Sherry

Den endelige vinstil er i den grad bestemt af den tørre basevins tid på tønder. Til forskel fra andre vinområder, fyldes tønderne kun delvist og man efterlader bevidst et lille hulrum i toppen. I netop dette hulrum kan der udvikles det man kalder flor, som er en velkommen type gær, der ligger sig som et tæt tæppe på vinens overflade. Ud over at beskytte vinen imod ilt, påvirker floren også vinens karakter og tilfører en helt speciel gæragtig og svampet smag. Der er meget få steder i verden at denne svamp kan gro, og det er med til at gøre sherry til noget helt særligt. Den meste sherry er modsat manges overbevisning tør i smagen. Dulce eller Cream på etiketten angiver en sød sherry, ligesom PX er en meget sød sherrytype. Fino, Amontillado og Oloroso er som udgangspunkt tørre sherrytyper.

 

Lustau kompromiløs kvalitet

Lustau er et højt respekteret hus med over 100 års historie bag sig, og det fremstår stadig den dag i dag som et af de mest innovative og kompetente indenfor både produktion og markedsføring. Porteføljen er imponerende med indslag af både de helt klassiske typer samt en række spændende nye vinkler på den historiske hedvin. Lustaus chefønolog er 7 år i træk blevet kåret som bedste hedvinsmager i verden, og det understreger husets kompromisløse tilgang til kvalitet.