Calvados

12 Resultater

HVAD ER CALVADOS?

Calvados er verdens mest kendte æblebrændevin, som fremstilles i fire områder i Normandiet i det nordligste Frankrig. Her er for køligt til kommerciel druedyrkning, men æblerne trives godt og her produceres alt, hvad hjertet kan begære på dem.

HVORDAN SMAGER CALVADOS

Calvados har den skønneste smag af æbler.

HVORDAN LAVES CALVADOS?

Calvados består af ca 20 kg æbler pr. flaske, og der bruges et væld af sorter for at opnå den rette balance. Nogle sure, nogle bitre, nogle søde. Efter endt gæring af cideren og den fineste del er opsamlet gennem destilleringen, lagres Calvados på fad. Her udvikler den farve og kompleksitet. I den unge Calvados er æblekarakteren meget tydelig, mens fadlagring gennem mange år, nogle gange årtier, udvikler et potpourri af dufte og smage, som sammenfattes under begrebet rancio.

calvados
Calvados udtales ’kalvadås’ med et fladt og langt å. Ordet stammer fra spansk, hvorfor s’et udtales.

­

Hvordan bruger man Calvados?

Calvados bruges flittigt i madlavning f.eks. i desserter og kager, saucer og til flambering, ligesom den kan bruges i en række drinks på linje med andre typer lagret brændevin. Prøv denne kombination af gammeldags æblekage og den italienske tiramisu med calvados.

Læs opskriften

­

Udvalgt Calvados

­

Calvados Selection - Drouins 

Manden bag Marquis de St Loup er nu Guillaume Drouin, som har overtaget det legendariske Calvados-hus, Christian Drouin, fra sin far. Christian Drouin kaldes også for Mr. Calvados og kælderens imponerende lager af gamle Calvados inviterer til at opleve disse ædle brændevine på en helt ny måde, og vi modtog i december 2020 et lille parti fra skatkammeret.

Drouin holder til i Pays d’Auge, som opfattes som det fineste område til produktion af Calvados og Guillaume kunne sammen med taktstokken stolt overtage mere end 600 medaljer, som huset har vundet for deres destillater siden grundlæggelsen i 1960.

Den lyse farve afslører begrænset fadlagring, og æblekarakteren står tydeligt frem med gnistrende frugtige toner både frisk og bagt æble samt et strejf af vanilje og æbleblomst. Servér ved 15 °C.

 

 

 

Et glas Calvados Selection ved siden af et bundt æbler
calvados

­Calvados Domfrontais 

Denne calvados har en ganske særlig profil indenfor produktion af Normandiets højtelskede æblebrændevin. Allerede i 1400-tallet begyndte man at blande æbler og pærer til brændevinsproduktion, og Domfront-området har siden da været kendt for sin store andel pærelunde, der leverer sin del af råmaterialet til den lokale Calvados. Minimum 30% af den cider, der destilleres til Calvados Domfrontais skal udgøres af pærer. De bidrager i højere grad med en blomsternote end decideret duft og smag af pære, som i selskab med æbler kan have svært ved at trænge igennem, og det er heller ikke meningen, at den skal distancere sig for markant i grundstil fra Calvados fra andre områder.

Comte Louis Lauriston stod i spidsen for den knap ti år lange proces med godkendelse af området som en separat AOC. Det var ikke kvalitet, der havde manglet tidligere, men nærmere én, der kunne samle de mange små producenter i området og få udarbejdet ansøgningen til INAO, som i 1997 blev endelig anerkendt.Når frugterne er presset, gærer de til cider i store træfade, hvorefter de destilleres på et kolonneapparat. Den efterfølgende lagring på fad forener de friske frugttoner med vanilje og krydderi fra fadet samt giver spiritussen en mørkere farve. Jo længere fadlagring, jo mere mørk og krydderpræget bliver Calvados’en. Lagringen på fad er desuden med til at gøre æblekarakteren mindre fremtrædende.