Fermentering: Lav din egen surkål
Surkål er egentlig et andet ord for fermenteret – eller gæret – kål. Det er en ældgammel konserveringsmetode og består ganske enkelt af fintsnittet kål, som konserveres ved, at der opstår en mælkesyregæring, som ændrer kålens smag og konsistens og konserverer den. Fordi kålens struktur nedbrydes, kan kroppen bedre fordøje den.Det er nemt at lave sin egen surkål, og den syrlige kål smager fantastisk som til- behør til stort set alle retter med kød. Surkål er blandt andet yderst populær til svinekød i Tyskland og kan også bruges i det asiatiske køkken til hvid fisk eller and. Prøv dig frem. Grundopskriften her er udelukkende med kål, men det er kun fantasien, som sætter grænserne for, hvad du kan tilsætte. Gulerødder, jordskokker, rødbeder og andre rodfrugter kan anbefales. Prøv også at tilsætte smag fra tørrede krydderier.
Ingredienser
- 1 kg fintsnittet kål
- 20 g salt
- 3 stk patentglas
Sådan gør du
Step 1.
Skyl kålen i koldt vand og snit den i fine strimler.
Step 2.
Tilsæt salt og massér det godt ind i kålen.
Step 3.
Fyld blandingen i en vakuum-pose og vakuumér posen. Alternativt kan du fylde blandingen i en lufttæt beholder, bøtte eller pose og lukke den godt til. Salten vil nu trække væsken ud af kålen og starte en naturlig fermentering. Den væske som dannes skal under processen dække kålen.
Step 4.
Opbevar kålen ved stuetemperatur (21 °C) under fermen-teringen og lad den stå og trække i 3-4 uger.
Step 5.
Dræn den værste væske væk – så er sur-kålen færdig!
Andre forslag
Flødekartofler
Kaspers opskrift på flødekartofler er egentlig en kartoffelgratin. I stedet for fløde bruger han ...
Citronsauce
Cremet, mild og syrlig – sådan skal oplevelsen af en citronsauce være. Og med Løgismose økologisk...
Svampesauce
Kaspers nemmeste (og måske bedste) champignonsauce – nærmere introduktion behøves ikke.
Gorgonzolasauce
I stedet for den italienske gorgonzola tilsætter Kasper Løgismose bornholmsk blå ost, men vælg ak...
Radicchio ripieno
At fylde grøntsager – verdure ripiene – er en klassisk italiensk tilberedningsmetode, og i denne ...
Sommerlig madtærte
Enkel og vegetarisk tærte med sprød butterdej og blød æggemasse. Brug solmodne tomater fra drivhu...
Tomatsalat med grillede nektariner og sardiner
En smuk sommersalat, der altid hitter – til både aperitiffen og grillmaden.
Klassisk rejemad med grillet citron-mayo
En delikat lille forret eller god frokost.
Rejemadden er både visuelt stimulerende med sin...