31/10/2022
|
Magasin 7 2022
Lammenakke basquaise
Peberfrugt, tomat, løg og chilikrydderiet Piment d’Espelette er de fire mest anvendte ingredienser i det baskiske køkken. Ofte kogt sammen til en tæt sauce basquaise, som nydes til alt fra grillet kylling, fisk eller som her til et dejligt stykke lam. Til retten har vi valgt en rødvin fra et nærliggende distrikt, Ribera del Duero, nemlig Ribera del Duero Viñedos de Familia 2020, som kommer med masser af fylde, aroma og krydderi, og det gør den oplagt til lammet à la basquaise.
Ingredienser
- 800 g lammenakke
- 5 fed hvidløg
- 2 stk store skalotteløg
- 5 stk ansjosfileter, Maruzzella
- 3 kviste rosmarin
- 2 dl tør hvidvin
- 5 dl lammebouillon eller hønsebouillon
- 1 dåse flåede tomater , af god kvalitet
- Piment d’Espelette
- Sherryeddike, Emilio Lustau
- Olivenolie
- Salt
- 2 stk peberfrugt
- 8 stk små skalotteløg
- 1 pose blandede oliven, Moulins de la Brague
- 1 stk aubergine
- 200 g små modne tomater
Sådan gør du
Step 1.
Afpuds lammenakken, og brun den grundigt af i en tykbundet gryde, krydr undervejs med salt og Piment d’Espelette. Tilsæt hakket hvidløg og skalotteløg samt ansjoser og plukket rosmarin, og lad det stege med et par minutter. Tilsæt hvidvin, og kog ind til det halve før bouillon og de flåede tomater tilsættes. Lad retten simre under låg, til lammet er mørt.
Step 2.
Tag lammekødet op af gryden, og blend saucen med en stavblender.
Step 3.
Steg grove stykker af peberfrugter, aubergine og løg på en pande.
Step 4.
Kom lammekødet tilbage i gryden sammen med saucen, og smag til med sherryeddike, olivenolie, salt og Piment d’Espelette. Hold gryden varm til servering. Tilføj de stegte grøntsager.
Step 5.
Servér i gryden med halverede, friske, små tomater samt oliven og groft brød på siden.
Andre forslag
Radicchio ripieno
At fylde grøntsager – verdure ripiene – er en klassisk italiensk tilberedningsmetode, og i denne ...
Sprøde svær, søde kastanjer og surkål
Efteråret i det sydlige Tyskland kalder på kraftfulde smage og tid til fordybelse om bordet.
...Strudel med græskar og salattern
Kürbisstrudel er en klassisk østrigsk efterårsvariant af salatost, en cremet ost, der smelter let...
Gratin Dauphinois og koteletter af dyreryg
Gratin Dauphinois – luksusudgaven af flødekartofler – fra det sydøstlige Frankrig får dybde af ef...
Klassisk paella
En sommerlig paella, som bygger på klassiske spanske tilberedningsmetoder, men som tilføjes et no...
Sommerlig madtærte
Enkel og vegetarisk tærte med sprød butterdej og blød æggemasse. Brug solmodne tomater fra drivhu...
Saltimbocca på kylling og Ajo Blanco
Nyfortolkning af klassisk saltimbocca med Løgismose kylling, salvie og lufttørret skinke – rullet...
Kold majssuppe
En frisk, kold og raffineret majssuppe klar på kun få minutter, med en sødlig smag af majs samt f...