Hjemmelavet marmelade
Tre delikate sommermarmelader. Velegnet til alt fra franskbrød og boller til vafler og pandekager. Der findes vel næppe noget, der smager mere af sol og sommer end danske bær. så når bærrene er tilgængelige, enten i haven eller hos grønthandleren, er det med at slå til. marmeladerne smager selvfølgelig dejligt på et stykke brød, men husk også at spise dem til ost, eller brug dem som smagsgiver i diverse dessertcremer og saucer.
Ingredienser
- Stikkelsbærmarmelade med vanilje og jernurt
- 500 g stikkelsbær
- 1 dl vand
- 1 spsk tørret jernurt (tehandleren eller helsekosten)
- 375 g sukker
- 1 stk vaniljestang
- Hindbærmarmelade med ribs og estragon
- 150 g rensede ribs
- 350 g rensede hindbær
- ½ dl rørsukker
- 1 håndfuld friskhakket estragon
- Kirsebærmarmelade med lakrids og ingefær
- 750 g kirsebær uden sten
- 375 g rørsukker
- 1 dl vand
- ½ dl citronsaft
- 1 tsk friskrevet ingefær
- 1 stk citron , fintrevet skal herfra
- 1 tsk lakridspulver
Sådan gør du
Stikkelsbærmarmelade med vanilje og jernurt
Step 1. Nip enderne af stikkelsbærrene og skyl dem i koldt vand. Kom vand og jernurt i en kasserolle, kog op og rør godt rundt. Træk kasserollen fra varmen, når væsken koger og sæt låg på. Lad jernurten trække i væsken i 10 minutter. Sigt herefter lagen gennem en finmasket sigte.
Step 2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom stang og korn i en gryde sammen med stikkelsbær og sukker og tilsæt ca. 1 dl af lagen. Bring gryden langsomt i kog, mens du forsigtigt rører i ny og næ. Lad marmeladen simre, til bærrene begynder at sprække, og massen bliver sammenhængende. Beregn ca. 10-15 minutter. Juster evt. smagen med lidt mere lage. Fyld marmeladen på skoldede sylteglas.
Hindbærmarmelade med ribs og estragon
Step 1. Rib ribsene og skyl dem og hindbærrene forsigtigt. Kom bærrene og vandet i en gryde, kog op og lad marmeladen småsimre i ca. 5 minutter.
Step 2. Tilsæt sukkeret og lad marmeladen simre videre i ca. 5-10 minutter.
Step 3. Skum herefter eventuelle urenheder af i toppen af gryden og tilsæt estragon. Lad atter marmeladen simre i et par minutter. Fyld marmeladen på skoldede sylteglas.
Kirsebærmarmelade med lakrids og ingefær
Step 1. Skyl kirsebærrene og fjern stenene. Kom sukker, vand og citronsaft i en gryde og lad det koge sammen i et par minutter, til temperaturen er 115 grader. Brug et stegetermometer.
Step 2. Tilsæt herefter kirsebærrene, ingefær, citronskal og lakridspulver. Lad marmeladen simre ganske sagte i ca. 30-40 minutter. Smag evt. til med ekstra lakridspulver og ingefær.
Step 3. Fyld marmeladen på skoldede sylteglas.
Andre forslag
Flødekartofler
Kaspers opskrift på flødekartofler er egentlig en kartoffelgratin. I stedet for fløde bruger han ...
Citronsauce
Cremet, mild og syrlig – sådan skal oplevelsen af en citronsauce være. Og med Løgismose økologisk...
Eggs Florentine
Denne klassiker serveres traditionelt med hollandaise. I Kaspers opskrift er saucen skiftet ud me...
Svampesauce
Kaspers nemmeste (og måske bedste) champignonsauce – nærmere introduktion behøves ikke.
Gorgonzolasauce
I stedet for den italienske gorgonzola tilsætter Kasper Løgismose bornholmsk blå ost, men vælg ak...
Radicchio ripieno
At fylde grøntsager – verdure ripiene – er en klassisk italiensk tilberedningsmetode, og i denne ...
Sommerlig madtærte
Enkel og vegetarisk tærte med sprød butterdej og blød æggemasse. Brug solmodne tomater fra drivhu...
Tomatsalat med grillede nektariner og sardiner
En smuk sommersalat, der altid hitter – til både aperitiffen og grillmaden.