Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineLandFransk vinItaliensk vinSpansk vinTysk vinAmerikansk vinØstrigsk vinPortugisisk vinNew Zealandsk vinGræsk vinDansk vinArgentinsk vinChilensk vinOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 22.950,-
Château Valandraud
- 6 stk. 22.950,-
4.500,-
6.000,- pr. l.
6 stk.
22.950,-
3.825,- pr stk.
Spar 4.050,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
95
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
93
Stephen Tanzer International Wine Cellar
94
Bettane & Desseauve
19
Jancis Robinson
18
La Revue du Vin de France
17
Beskrivelse
Dette er den 8. udgave af en af de første garage-vine i Bordeaux og en af de nyere sensationer fra Saint-Emilion skabt af Jean-Luc Thunevin og hans kone Murielle, der drømte om at skabe deres egen vingård og producere deres egen vin sideløbende med deres store succes som vinhandlere med fokus på Saint-Emilion. Det startede så småt i 1989 da de købte et lille parcel på blot 0,6 ha. og navngav det Val Andraud fordi det lå i en den lille dal Vallon de Fongaban mellem slottene Pavie-Macquin og La Clotte, og fordi Andraud var Murielle’s pigenavn.
Lidt efter lidt fik de fat i flere andre veleksponerede parceller, og i dag er domænet efterhånden oppe på at råde over 8,8 ha., der ligger som et ægte kludetæppe spredt ud over hele Saint-Emilion distriktet. Det beriger Jean-Luc med en mangfoldighed af jordbundstyper, mange forskellige kloner af druesorterne og vinstokke i snart sagt alle aldre, og mens der i starten kun var én vin i garagen er der nu 4 røde og 2 hvide.
Den omtrentlige drueblanding er 65% Merlot, 25% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon og 5% tilsammen af Malbec og Carmanère fra vinstokke der her i 1. vinen er mellem 35 og 70 år gamle. Høsten er manuelt, varer kun et par dage og udføres af et hold på omkring 50 personer bestående af venner, medarbejdere og dedikerede kunder, som ønsker at komme helt tæt på deres favoritvin og med til den fest, som plukningen hvert år udvikler sig til.
Der sker en første sortering af druerne i vinmarken og endnu en sortering på ankomstbordet til kælderen hvor druerne afstilkes og sættes til gæring i forskellige mindre beholdere af såvel træ, beton som rustfrit stål. Efter den alkoholiske gæring fyldes vinen på 100% nye fade hvor den efterfølgende modner i 18-30 måneder afhængig af årgangens beskaffenhed og vinen udvikling på fadene.
I marts måned får Jean-Luc besøg af notabiliteten, den verdensberømte ønolog Michel Rolland og sammen smager de sig frem til hvad der skal sammenstikkes til 1. vinen Valandraud, og hvorledes det øvrige materiale skal indgå i resten af hierarkiet. Herefter falder der igen ro på i kælderen hvor den lille ny Valandraud omstikkes hver 3. måned frem mod aftapningen, der sker uden klaring eller filtrering.
Trods sin mangel på historie og på trods af at vinen er skabt på sammenbragte druer er Château Valandraud i dag en af de mest efterspurgte vine i hele Bordeaux og de årlige 8.000-16.000 flasker bliver altid udsolgt inden frigivelsen, på trods af, at En Primeur priserne kun er en lille smule lavere end den slottene fra toppen af 1855-klassifikationen forlanger.
"What a great 1998: Elegant yet intense, classy yet approachable. I envisage this offering another 10-15 years of drinking pleasure." 95 point.
Neal Martin for Robert Parker Jr. i The Wine Advocat #229 - Februar 2017
Producent
Château Valandraud er en af de første garage-vine i Bordeaux og en af de nyere sensationer fra Saint-Emilion skabt af Jean-Luc Thunevin og hans kone Murielle, der drømte om at skabe deres egen vingård og producere deres egen vin sideløbende med deres store succes som vinhandlere med fokus på Saint-Emilion. Det startede så småt i 1989, da de købte en lille parcel på blot 0,6 ha. og navngav det Val Andraud, fordi det lå i en den lille dal Vallon de Fongaban mellem slottene Pavie-Macquin og La Clotte, og fordi Andraud var Murielle’s pigenavn.
Lidt efter lidt fik de fat i flere andre veleksponerede parceller, og i dag disponerer Jean-Luc og Murielle over knap 9 ha. dedikeret til Château Valandraud. Parcellerne ligger som et ægte kludetæppe spredt ud over hele Saint-Emilion appellationen, og det beriger Jean-Luc og Murielle med en mangfoldighed af jordbundstyper, mange forskellige kloner af druesorterne og vinstokke i snart sagt alle aldre.
Den omtrentlige drueblanding er 65% Merlot, 25% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon og 5% tilsammen af Malbec og Carmanère fra vinstokke, der er mellem 20 og 70 år gamle. Høsten er manuelt, varer kun et par dage og udføres af et hold på omkring 50 personer bestående af venner, medarbejdere og dedikerede kunder, som ønsker at komme helt tæt på deres favoritvin og med til den fest, som plukningen hvert år udvikler sig til.
På trods sin mangel på historie, på trods af at der er tale om sammenbragte druer, på trods af at vejrguderne drillede de første år, på trods af at en ung Robert Parker i starten var skeptisk (83-point), og på trods af en primeur priser, som kun var en smule lavere end dem slottene fra toppen af 1855-klassifikationen forlangte, fik Château Valandraud succes.
Robert Parker vendte på en tallerken, da han smagte en fadprøve af 1995-årgangen i marts 1996, og betydningen af den lovprisning, der fulgte med, kan næppe overvurderes: ”Valandraud is the Le Pin of St.-Emilion. Lavishly rich, oaky, and perfumed, these voluptuously-textured, full-bodied wines are loaded with ripe, jammy fruit. Who would not be seduced or impressed by this up and coming star of Bordeaux?”
Her snart 30 år senere er Château Valandraud stadig en af de mest efterspurgte vine i hele Bordeaux. og de årlige 10.000-16.000 flasker er som regel altid solgt inden frigivelsen.
Jean-Luc og Murielle har undervejs på deres forunderlige rejse fået ryddet op i de parceller, som leverer frugten til vinen, og det betød at Château Valandraud i 2012 fik status af Saint-Emilion 1er Grand Cru Classé. En position som blev forsvaret ved den seneste revision af hierarkiet i 2022, har betydet at slottet blev inviteret med ind i den fornemme Union des Grands Crus de Bordeaux.
Det er mange år siden Château Valandraud blev produceret i en primitiv garage i en lille gyde oppe i Saint-Èmilion, og det er endnu flere år siden Jean-Luc og Murielle har måttet spinke og spare for at få råd til de nye fade, som vinen altid er modnet i, men begrebet ”garagiste” hænger ved, måske fordi Robert Parker også kærligt har kaldt Jean-Luc Thunevin for Saint-Èmilions ”Mauvais Garcon” eller på engelsk ”Bad Boy”. Et udtryk som Jean-Luc tog til sig og fik ham til at kreere en vin med navnet Bad Boy med label kreeret af vennen Eric Soulat med et sort får der læner sig op af et skilt, der viser vejen til garagen.
I Løgismose har vi fundet det muntert at følge Jean-Luc og Murielle, og lige siden Robert Parker fandt på sammenligningen med Le Pin, har vi tilbudt vine fra Château Valandraud. Du finder de aktuelle flasker her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter