Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 6.094,50
Château Rocheyron - Peter Sisseck
- 6 stk. 6.094,50
1.195,-
1.593,33 pr. l.
6 stk.
6.094,50
1.015,75 pr stk.
Spar 1.075,50
Anbefalinger
Decanter Magazine
95
Andy Howard MW - November 2019
Jancis Robinson
16,5
Julia Harding MW - April 2019
Vinous by Antonio Galloni
91-93
Neal Martin - November 2019
Wine Spectator
93-96
James Molesworth - Oktober 2019
Beskrivelse
Efter høfligt at have banket på i de første år har Peter Sisseck nu fået sparket døren ind til anmelderne og med denne 9. udgave af Château Rocheyron ser det ud som om, han for 3. år i streg holder dampen oppe. For eksempel smider den allestedsnærværende James Suckling gavmildt 96-97 point efter vinen og noterer: "Extremely solid and powerful with layers of blackberry and black-olive character. Some hazelnuts. Full-bodied. Classic style with intense tannins and impressive austerity. Very long." Château Rocheyron er med andre ord for alvor landet i den liga, hvor det er prestigefyldt for de internationale anmeldere at kigge forbi, så de kan sætte tjektegn ud for slottet.
Vinen er igen i 2018 funderet på 70% Merlot og 30% Cabernet Franc. Druerne er gæret til vin i 7 cementtanke og 3 rustfri ståltanke, der i størrelse er tilpasset diversiteten i ejendommens jordbundsforhold. Efter gæringen er vinen modnet 15 måneder på fade, og for at ”værne om frugten”, som Peter udtrykker det, er modningstiden forkortet ligesom adelen af nye fade er holdt nede på 40%. Den endelige vin er sammenstukket i rustfrit stål og efter at den har fået lov til at stå og samle sig i et par måneder er den tappet på flaske uden klaring eller filtrering i sommeren 2020.
Vinen kan med fordel dekanteres i 1-2 timer inden serveringen. Så bliver den lidt blødere og meget mere parfumeret fordi fadet ligesom bliver skubbet lidt i baggrunden. Prøv den til langtidstilberedte svinebov i egen sky, med asparges, morkler, frisk gedeost og masser af dild.
Producent
“First we take Ribera, then we take Bordeaux” skrev Ole Troelsø i Børsen med Leonard Cohens berømte sang in mente, da han i maj 2011 for første gang skrev om Peter Sissick nye eventyr i Saint Emilion, og berettede at de 9.000 flasker at den første årgang af Château Rocheyron blev solgt på få uger et tidspunkt hvor ingen, eller i det mindste kun meget få, havde smagt vinen.
Det er ikke helt skidt at have en verdenssucces fra Ribero del Duero med i bagagen, når man vender ”hjem” til det distrikt, hvor man i sin tid blev formet som vinmenneske!
Château Rocheyron er et joinventure mellem Peter Sisseck og den spanske mangemillionær Silvio Denz, der har tjent sine penge i parfumeindustrien og siden ekspanderet med kunst, smykker og design i firmaet Lalique inden han bevægede sig ind i vinbranchen via opkøb af det store auktionshus Les Grands Vins Wermuth i Schweiz. Siden forstærkedes Silvio Denz passion for vin og opkøb af flere slotte i Bordeaux fulgte sammen med anparter i Clos d’Agon på Costa Brava. Her blev Peter Sisseck tilknyttet som konsulent i 2006, og i de efterfølgende år knyttede de to så stærke bånd, at de besluttede at give sig i kast med endnu et projekt.
Muligheden kom i 2009 da 7 ha. grænsende op til Château Laroque kom til salg, og herefter var Château Rocheyron en realitet. Der er tale om et stykke jord hvorpå der har været dyrket druer ”altid” med alt hvad det indbefattede i den anden halvdel af det 20. århundrede. Her har Peter Sisseck i mere end 10 år sammen med den daglige manager Mathieu Ravenaud været i gang med den svære konvertering til først økologisk og siden bæredygtig og biodynamisk drift, og han forklarede allerede i 2011, at det vil tage op mod 10 år før druerne blev i stand til at udtrykke hele det potentiale, som eksponeringen og jordbunden indeholder.
Der er i de første år blevet investeret maksimalt i alt, hvad der skal til for at behandle druerne på første klasse og forvandle dem til respektindgydende vine. I de første år var vinene meget mørke alkoholrige og nærmest alvorstunge, men det er der stille og roligt blevet lavet om på, og Peter Sisseck siger selv, at målet hele tiden har været og stadig er at ”fintune den særlige finesse og delikate friskhed, som er Bordeaux’s særlige gave til vinens verden.”
Peter Sisseck havde selv sigtet efter at få løftet vinen op blandt Grand Cru Classé vine i forbindelse med 2022 revisionen af hierarkiet. Men da kravene til kontinuitet i mellemtiden blev skærpet, så klassifikationen nu blandt andet funderes på blindsmagning af 10 forskellige årgange, bliver det tidligst i 2032, at Château Rocheyron kan komme i betragtning. Det forhindrer imidlertid ikke, at slottet allerede er med i puljen hos de indflydelsesrige meningsdannere, når de smager og spytter en primeur.
Da vi følger Peter Sissecks forskellige projekter tæt har vinene fra Château Rocheyron naturligvis også været en del af Løgismose familien lige fra starten. Du ser det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter