Fakta
- 1 stk. 399,-
Champagne Réserve Perpétuelle Brut
- 1 stk. 399,-
529,-
705,33 pr. l.
1 stk.
399,-
Spar 130,-
Anbefalinger
Wine Spectator
92
Alison Napjus - September 2025
James Suckling
92
Claire Nesbitt - Juli 2025
La Revue du Vin de France
90
Guide vert 2026
Robert Parker - The Wine Advocate
90
Kristaps Karklins - Juli 2025
Beskrivelse
Anført af Charles Philipponnat har Champagne Philipponnat i det nye millennium været ude på en forunderlig rejse hvor alle arbejdsprocesser og alle samarbejdspartnere har været til eftersyn og fra at være et pålideligt, men også lidt anonymt Champagnehus er Philipponnat nu helt oppe i den der liga, hvor der selvfølgelig stadig kan justeres, men hvor det næppe bliver meget bedre. Og den helt centrale vin i denne forvandling har ikke været Clos de Goisses eller de 3 nye eksklusive cuvéer, men derimod ”Royale Réserve Brut”, som nu markedsføres som ”Réserve Perpétuelle Brut”. Og da ”Perpétuelle” er en fransk reference til kontinuitet, og dermed genkendelighed og i sidst instans uforgængelighed er der tale om en respektfuld hyldest til Philipponnats imponerende lager af såkaldte ”vins de reserve”, som har været under opbygning og udvikling siden 1946.
Som udgangspunkt er der tale om et første pres fra omkring 65% Pinot Noir, 30% Chardonnay og 5% Pinot Meunier fra 15-70 år gange vinstokke, der står på parceller hovedsagelig med Grand og Premier Cru status. Der vinificeres i neutrale tanke og store egefade med delvis malolaktisk forgæring, og efter 6 måneder sur Lie tilføres afhængig af årgangen 30-40% “Vin de Reserve” fra det imponerende batteri af fade i forskellige størrelser, der tilsammen udgør Philipponnats ”Perpétuelle” eller om vil “Solera-system”. Og det imponerende er at man i snart 20 år har haft en praksis hvor man har fyldt mere på i den ene ende end man har taget ud i den anden, med det resultat, at både mængden af kompleksitet i Reserve vinene er vokset.
Årets cuvée tilføres herefter sukker og egne opformerede gærkulturer og efter den fornyede gæring i flaskerne følger mindst 36 måneder modning på bærmen i de kilometer lange konstant 11 grader varme/kolde kældergange inden der er disgorgeres til Brut med en dosage på 7-8 g. pr. liter. De præcise detaljer fremgår af den fine back label på flaskerne, hvor Philipponnat i årevis har været firstmover, med oplysninger om hvilken årgang vinen er funderet på, andelen af reserve vin samt tidspunkt for tirage, degorgement og dosage.
En fornem delikat skummende og fint livligt perlende Non Vintage med det obligatorisk ristede brød og derpå fine frugtige noter af sommerbær i form at røde ribs, hindbær, der fint finder sammen med honning og moden citrus. Nærmest fyldig og helt bestemt forførende og meget bredt appellerende.
Fornem som aperitif, til østers, til skaldyr eller til charcuteri.
Producent
Champagnehuset Philipponnat ligger i Mareuil-sur-Ay nærmest i skæringspunktet mellem de tre førende produktionszoner, Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims, og fra husets egne 20 ha. - alle klassificeret som Premier Cru eller Grand Cru - samt fra frugt fra en række betroede og trofaste vinbønder producerer man i dag i omegnen af 700.000 flasker fordelt på foreløbig 13 forskellige cuvéer, herunder de 2 årgangsvine, mærket Cuvée 1522 til ære for familiens ankomst til Champagne, 3 enkeltmarks cuvéer samt signaturcuvéen fra det ikoniske Clos des Goisses.
Familien Philipponnat stammer oprindeligt fra Tyskland, men de kan dokumentere, at de har været aktive i Champagne i hvert fald siden 1522 hvor gamle optegnelser dokumentere, at Apvril de Philipponnat erhvervede nogle parceller i en Lieu-Dit, der hed og stadig hedder "Le Léon". Op gennem generationerne har familien beskæftiget sig med landbrug og vinavl og har endda været leverandør til Ludvig XIV's kongelige hof. Alligevel var det først i 1910 Pierre Philipponnat tog skridtet fuldt ud og etablerede Champagnehuset Maison Philipponnat, så da man i 2022 kunne fejre de første 500 år, så var det familiens tilstedeværelse i Champagne og ikke produktionen, det gjaldt.
Juvelen hos Philipponnat er Clos des Goisses, som blev erhvervet i 1935. 5,7 sydvendte ha. (3,5 ha. Pinot Noir og 2,2 ha. Chardonnay), der rejser sig dramatisk over Marne-kanalen i en vinkel på mellem 30° og 45° med en middeltemperatur, som ligger 1,5°C over gennemsnittet for regionen, hvilket betyder, at Philipponnat hvert eneste år kan høste exceptionelt modne druer og forvandle dem til en af de mest ikoniske Champagner. En årgangs Champagne som i mere end et halvt århundrede var den eneste 100% terroir drevne Champagne på markedet.
Op mod årtusindeskiftet begyndte der at dukke flere Champagner op, der var funderet på frugt fra helt eller delvis muromkransede vinmarker, men i en kontekst, der handler om Philipponnats fortræffeligheder, tillader vi os at kalde dem alle inklusive de 2 mest kostbare (Krug’s Clos des Mesnil og Clos d'Ambonnay, der blev lanceret i henholdsvis 1986 og 2008) for kopister.
Den respekterede amerikanske Champagneskribent Peter Liem kalder Clos des Goisses "helt uden tvivl den bedste vinmark i hele Champagne.", og den britiske British Champagneekspert Tom Stevenson er i synk, når han skriver at "der ikke kan herske nogen tvivl om, at Clos des Goisses kan prale af det mest distinkte mikroklima og mest udtryksfulde naturlige terroir i Champagne”.
I 1997 blev Philipponnat en del af Lanson-Boizel Chanoine Champagne Group (Champagne Lanson, Chanoine Frères, De Venoge, Boizel, osv.), da René Philipponnat (chef de cave for Moët & Chandon gennem 3 årtier) vurderede, at der skulle en kapitalindsprøjtning til, hvis Philipponnat skulle forbindes med andet og mere end Clos des Goisses, og da Lanson-BCC efterfølgende valgte at lade Renés søn Charles Philipponnat drive virksomheden videre, blev det ligesom i familien.
Charles Philipponnat er 16. generation i familien, og han får nu æren for at Philipponnat befinder sig i det, der er blevet kaldt den 2. guldalder (den første var i perioden 1913-1962, hvor Louis Boland var chef de cave og begavede sin samtid med det, der dengang blev kaldt essensen af Pinot Noir fra Montagne de Reims)
Under Charles Philipponnats og kældermesteren Thierry Garniers regime er vinene ikke bare blevet mere intense, de er også blevet friskere blandt andet fordi, man nu kun bruger mosten fra det første pres. Samtidig er der kommet mere dybde og kompleksitet til stede fordi årgangsvinene modner længere på (næsten neutrale) fade inden tirage, og fordi den vigtige ”vin de reserve” til basis cuvéer nu kommer fra et solare-system, som efterhånden rummer vine fra flere end 20 årgange. Og endelig er flaskemodningen sat op således at 3 år er minimum og årgangscuvéerne ofte nyder godt af 5, 7, nogle gange 10 og sjældne gange 25 års modning frem mod disgorgement.
Champagne Philipponnat er således steget helt til tops blandt de såkaldte Grandes Marques et Maisons de Champagne, og vi tør godt hævde, at kun få andre Champagne huse kan være med, når det kommer til kvalitet og karakter i de enkelte cuvéer. Og det gælder hele portofølgen fra de ikoniske vine fra Clos des Goisses og frem til den fantastiske trio Royale Réserve Brut, Non-Dosé og Rosé; som skal tælles med blandt de fineste non-vintage champagner på markedet.
Champagne Philipponnat har været en del af Løgismose familien siden 1987, og du finder vores aktuelle sortiment her
"I recently held a complete vertical tasting of this personal wine. The champagnes were amongst the most ravishing I have tasted. Most impressive was an invaluable magnum from 1955. The 2000 is one of the milestones of the vintage. Clos des Goisses Juste Rosé and Les Cintres from the heart of the Clos are actually even more intense and fantastic." Champagneeksperten Richard Juhlin om Clos des Goisses i Januar 2012
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter