Dette er Kir-Yiannis ultimative hyldest til Xinomavro-druen, der kommer med så mange associationer til Nebbiolo, at vinen ganske enkelt er et "Must Try" for alle, der holder af god Barolo og Barbaresco.
Ramnista bliver skabt på frugten fra Kir-Yiannis ældste parceller med Xinomavro vinstokke. Primært de 2 parceller Limni og Cyclamina, som blev tilplantet i begyndelsen af 1970'erne og i daglig tale bare kaldes blok 5 og blok 15. Vinmarkerne blev allerede dengang anlagt med drypvandingsanlæg, og derfor er der intet stress blandt vinstokkene selvom Naoussa-distriktet er et af de mest regnfattige i den græske del af Makedonien.
Druerne håndplukkes og nede på vingården sorteres de på et transportbånd inden de knuses og får lov til at stå koldt og præfermentere i 6 dage. Siden følger selve gæringen som her i 2016-årgangen for første gang sker parcel for parcel i nyindkøbte 5.000 liters franske egefade. Der arbejdes med manuelle Punch Downs af hatten under hele gæringsforløbet, og først efter 6 måneder sammenstikkes den endelige cuvée, som så modner videre i yderligere 12 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske i sommeren 2018.
Udtrykket er maskulint og i følge vores sommelier Thilde Maarbjerg ærketypisk for distriktet Naoussa. Vinen skænkes med en aromatisk eksplosion af kirsebær og jordbær, tomat, sort peber, vilde roser, engelsk lakrids og fugtig skovbund. En imponerende næse til fordybelse, der bliver fulgt op af en kompleks og nuanceret smag med et saftigt, men fast bid af solmodne tanniner.
Med store glas, eventuelt i kombination med en rystetur i karaflen, kan vinen sagtens nydes nu. Især hvis man tidligere har slået sine folder i Nebbiolo-land, men det er også en vin som virkelig imponerer over tid. Det sande sandede Mr. Mark Squires, der har arbejdet sammen med Robert Parker siden 1990'erne og dækket Grækenland siden 2005, da han i august 2016 blev inviteret til en vertikal rutsjetur sammen med Stellios Boutaris. De smagte Ramnista i 8 forskellige årgange med 1997, debutårgangen som den ældste, og hjemme i USA noterede en Mark Squires: ”They were pretty terrific. They are worth some special effort to find when they hit the marketplace. Overall, while there were some serious contenders, the tasting here may well have been my best on my recent trip to Greece.”
En oplagt vin til confit de canard, oksetyndsteg eller braiseret kalveskank for eksempel med sæsonens rodfrugter og rundhåndet brug af krydderier friske som tørrede.