Andre fristelser fra Kir Yianni
Giannakochori 592 00, Grækenland
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
2017 - Kir Yianni
157.00
DKK
157,-Andre Andre
2016-årgangen:
Robert Parkers Wine Advocate: 91 point (Mark Squires)
Jancis Robinson: 16,5+ (Julia Harding MW)
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Dette er en spændende rødvin skabt på grækernes stolteste blå drue Xinomavro, som alle der begejstres for Nebbiolo og vinene fra Barolo og Barbaresco burde kende.
Der er tale om frugten fra 60-80 år gamle vinstokke dyrket omkring Kir-Yianni’s ejendom i Amyndeon regionen, der er det køligste vinområde i Grækenland og mange af vinstokkene er tilmed podet på deres originale rødder der er forblevet upåvirkede af den frygtede phylloxera. Markerne ligger i 600 meters højde, hvor jordbunden er så næringsfattig og sandholdig, at den i de lykkeligste øjeblikke giver vinene et unikt, nærmest feminint udtryk, som ikke bare skal associeres til Nebbiolo, men også etablerer en raffineret kobling til Bourgogne og højkvalitets Pinot Noir i det hele taget. Store ord javist, men får man først Xinomavro ind under huden er der ingen vej tilbage!
Ovenpå på 2016 som med 4 dobbelt sortering af druerne var næsten var umenneskeligt ressourcekrævende var der anderledes ro på i 2017 hvor de sent modnende Xinomavro druer nød godt af en fantastisk september måned hvor varme solrige dage og svalende nætter favoriserede både den phenolske og aromatisk modning samtidigt med at sukkerindholdet skød i vejret. Den i Grækenland berømte professor ud i vin avl ved Aristoteles Universitetet i Thessaloniki Stefanos Koundouras sammenlignede således tidligt 2017-årgangen med både 2007 og 2008, og efter at have smagt en stribe Xinomavro vine er han ikke i tvivl. 2017 er en fremragende årgang. Angiveligt den hidtil bedste i dette millennium!
Høsten er manuel og der sker en sorteringen inden stilkene bliver fjernet og druerne knust og kølet ned til 8-10 ºC. Her får de fik lov til at udvikle deres aromatiske kompleksitet i en uge forud for den alkoholiske gæring, der bliver gennemført uden indblanding fra fremmede gærstammer. Herefter bliver vinen fyldt på 1 og 2 gange brugte franske fade hvor den malolaktiske gæring finder sted og hvor man via regelmæssige omrøringer fedter vinen ind i gærresterne. Efter 14 måneder bliver den endelige vin sammenstukket, filtreret og tappet på flaske og efter yderligere 12 måneders modning i flasken bliver vinen frigivet til salg.
Vinen skænkes med en transparent ikke videre intens men smuk rød nuance og leverer derpå herlige intense aromaer af skovjordbær, kirsebær, blommer, falmende duftroser og grønne teblade. Mere nervøs og spændt op til lir end egentligt inkluderende og omfavnende. Derpå slank, aromatisk og nærmest forførende i munden, forudsat man påskønner de finkornede tanniner og den underliggende friske syre. Det er en vin, som kalder på store rummelige glas og den belønner lidt tålmodighed eller næstbedst en rusketur på karaffel inden den serveres.
Et originalt og genialt match til delikate serveringer med fjervildt. Prøv den for eksempel sammen med små koteletter af perlehønebryst farseret med kalvebrisler, der serveres med kartoffeltærte og syltede tomater med basilikum.
Årgang | 2017 |
Land | Grækenland |
Region | Macedonia |
Distrikt | Amyntaion PDO |
Producent | Kir Yianni |
Vinmager | Stellios Boutaris |
Druer | Xinomavro (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 12,9 % |
Restsukker | 1,9 g/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 14 måneder på 1 og 2 gange brugte franske fade. |
Forventet holdbarhed | 7-9 år fra høståret. |
Varenr.: | 214125 |
Den legendariske film Zorba the Greek fra 1964 endte med, at Anthony Quinn og Alan Bates dansede en desperat og desillusioneret syrtaki på stranden, mens Mikis Theodorakis fængende og flot spillede til. Nu danser grækerne på fallittens rand, men det forhindrer os ikke i at revitalisere vores græske sortiment, og siden sommeren 2015 har det været muligt at møde den ellers ukendte blå drue Xinomavro hos Løgismose.
Den måske ypperste ambassadør for druen Xinomavro hedder Kir-Yianni og ligger i den græske del af Makedonien, der netop regnes for Xinomavro druens højborg. Kir-Yianni er etableret så sent som i 1997, men dåbsattesten snyder en smule, idet der er tale om et prestigeprojekt for Boutaris familien, der har lavet vin i området i over 100 år, og med en bred margin er Grækenland mest velkonsoliderede vinfirma.
Kir-Yianni blev grundlagt i 1997 af Yiannis Boutaris, men allerede fra 1999 har det været hans søn, den karismatiske Stellios Boutaris, som har stået i spidsen for projektet, mens Yiannis i stedet har passet sit virke som borgmester i Thessaloniki.
Vingården opererer fra to lokationer på hver sin side af Vermion bjerget, hvor jordbunds- såvel som de klimatiske forhold varierer, og det afspejles i de vine, som produceres. Dertil kommer at man gerne vil vise såvel den oprindelige måde at vinificere Xinomavro på og så en mere moderne tilgang, der rækker ud efter det publikum, som måske ikke har lyst til at beskæftige sig med vine, der kommer med højt tanninindhold i retning af gammeldags Barolo, og derfor kræver tålmodighed.
Kir-Yianni har ramt en åre i tiden, og det har skabt mulighed for at kigge ud over druen Xinomavro. Således produceres der nu også røde vine med et lidt mere internationalt snit båret frem af Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon samt hvide vine hvori den lokale Roditis drue får selskab af Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Græsk-Makedonien ligger i det nordlige Grækenland grænsende op til Makedonien, Bulgarien og Albanien. Regionen har produceret vin i årtusinder, og vindyrkning er dybt forankret i kulturen. Klimaet er især i den nordligste del kontinentalt og regionen er mange steder præget af bakker og skråninger. Hoveddruerne er den Xinomavro, en af landets vigtigste blå sorter samt Rhoditis og Limnio. Nogle steder eksperimenteres også med internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Syrah. Græsk-Makedonien er hjemsted for nogle af Grækenlands bedste og mest holdbare rødvine.
Amyntaion er et vindistrikt i den nordvestlige del af Græsk-Makedonien. Den ligger ca 30 km vest for det prestigefyldte rødvinsdistrikt, Naoussa, og på lige fod med Naoussa må kun den bå druesort, Xinomavro anvendes. Xinomavro er rig på farve og tannin, og i Amyntaion laves den i flere forskellige stilarter fra tørre rødvine til rosé og mousserende rosé. Den sandede jordbund giver generelt lidt lettere vine end den kalkholdige jord i Naoussa, og vinene fra Amyntaion er mere kendt for deres frugtighed og florale indslag. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem nat og dag.