Da vi for et par år siden indledte samarbejdet med Weingut Dautel var det nemt at starte med Riesling og Spätburgunder, som vi vidste ville blive vel modtaget. Siden har Tysklands måske mest begavede vinkender Gerhard Eichelmann imidlertid hvisket til os, at der fandtes andre spændende ting og sager nede i kælderen i Bönnigheim, og da vi rekvirerede prøver, var der ganske rigtigt nogle Weißburgundere med på holdet, som slog benene væk under Løgismoses smagepanel. Selv Thorbjørn, der har siddet med i panelet i en lille menneskealder, kunne ikke mindes at have smagt så smukke Pinot Blanc vine.
Derfor har vi valgt at inkludere 3 forskellige på hver sin måde stærkt vanedannende Pinot Blanc-vine i sortimentet. Dels den charmerende Gutswein, som åbner Weißburgunder-festen, dels den fine Bönnigheimer Gipskeuper, der tager sit navn fra en særlig jordbundstype, som Christian Dautel fortæller, Weißburgunder trives særlig godt i, og så denne fadlagrede topcuvée -S-, der stammer fra en senere høst (-S- er hvad der er tilbage af det førhen ofte anvendte udtryk Spätlese) fra de ældste vinstokke på familiens Gipskeuper-rige parceller omkring Bönnigheim.
Gipskeuper er en geologisk formation i det centrale Tyskland, som er rig på gips og fossiler og har sin oprindelse i Triastiden. Kemisk set er der tale om et forhøjet indhold af calciumsulfat, som, hvis høstudbyttet holdes nede, udmønter sig i en salt næsten lyrisk mineralitet i vinene, som ganske enestående understøtter og løfter frugten upåagtet at fadets søde krydderier banker på.
Druerne kommer fra familiens ældste vinstokke, som nu kultiveres bæredygtigt efter økologiske principper uden Dautel af den grund ønsker at ofre tid og euro på at få det økologiske stempel i hus. Høsten er manuel, og der sigtes efter at ramme et tidspunkt hvor sukkerindholdet er højt, men hvor den ædle råddenskab endnu er så behersket, at den ikke fornemmes i den aromatiske profil. Der derfor tale om frugt fra den 2. og 3. tur på skråninger, hvor der plukkes ved 85-100 Oechsle, hvilket balancerer mellem Spätlese og Auslese.
Stilkene fjernes inden presningen, og kun den frit løbende most kommer med i de brugte 300 liters franske fade hvor den spontant uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer og andre hekserier gærer til vin og efterfølgende modner sammen med gærresterne i 12 måneder inden den endelige vin sammenstikkes i stål og aftappes på flaske 6-8 uger senere uden klaring eller filtrering.
En flot vin hvor man virkelig fornemmer druesortens relation til Bourgogne og et raffinement som måske skyldes Christians erfaringer fra sin tid hos Comtes Lafon i Meursault. Koncentreret, men ikke påtrængende eller på nogen måde overgjort. Vi kunne liste 1.000 producenter som kunne lære noget her. Bare særdeles smagsrig og mineralsk med en nærmest afslappet elegant fedme, et diskret pust fra fadene og et dragende potpourri af stenfrugter og moden citrus.
Det er virtuost og det er et udtryk, som på den fede måde, udfordrer det vi typisk forbinder med fadlagret Chardonnay. Et fortræffeligt match til kraftigere retter med fisk eller lyst fjerkræ gerne med røgindslag for eksempel fra grillen. Eller prøv den sammen med den bedste røgede laks, du kan opdrive.