Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Weingut Dautel, Lauerweg 55, 74357 Bönnigheim, Tyskland
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Da vi for et par år siden indledte samarbejdet med Weingut Dautel var det nemt at starte med Riesling og Spätburgunder, som vi vidste ville blive vel modtaget. Siden har Tysklands måske mest begavede vinkender Gerhard Eichelmann imidlertid hvisket til os, at der fandtes andre spændende ting og sager nede i kælderen i Bönnigheim, og da vi rekvirerede prøver, var der ganske rigtigt nogle Weißburgundere med på holdet, som slog benene væk under Løgismoses smagepanel. Selv Thorbjørn, der har siddet med i panelet i en lille menneskealder, kunne ikke mindes at have smagt så smukke Pinot Blanc vine.
Derfor har vi valgt at inkludere 3 forskellige på hver sin måde stærkt vanedannende Pinot Blanc-vine i sortimentet. Dels topvinen det fadlagrede -S-, dels den charmerende Gutswein, som åbner Weißburgunder-festen og så denne Bönnigheimer Gipskeuper, der tager sit navn fra en særlig jordbundstype, som Christian Dautel fortæller, Weißburgunder trives særlig godt i.
Gipskeuper er en geologisk formation i det centrale Tyskland, som er rig på gips og fossiler og har sin oprindelse i Triastiden. Kemisk set er der tale om et forhøjet indhold af calciumsulfat, som, hvis høstudbyttet holdes nede, udmønter sig i en salt næsten lyrisk mineralitet, som på enestående vis understøtter og løfter frugten og kompleksiteten i vinene.
Druerne kommer fra 40-50 år gamle vinstokke omkring Bönnigheim hvor de kultiveres bæredygtigt efter økologiske principper uden Dautel af den grund ønsker at ofte tid og euro på at få det økologiske stempel i bogen. Høsten er manuel og sker ad flere omgange for at sikre den bedste balance mellem sukker og syre. Stilkene fjernes inden presningen og kun den frit løbende most kommer med op i de rustfri ståltanke hvor der gæres spontant uden fremmede gærstammer og andre hekserier hvorefter hovedparken af vinen modner videre sammen med gærresterne i tanken, mens omkring 20% fyldes på brugte fade frem mod aftapningen ultimo april året efter høsten.
Resultatet er som antydet en imponerende Weißburgunder som åbner med en vidunderlig diskret og mild brise af vild jasmin, hvide ferskner, abrikoser, kvæder og gule mirabeller der bliver eksponeret på en bund af helt moden citrus og en salt nærmest kalket mineralitet. Fyldig og moden i udtrykket og hele tiden fyldt med så megen nerve og spænding, at det er svært at slippe glasset.
Gerhard Eichelmann, der står bag Tysklands ultimative vinguide ”Deutschlands Weine” placerer Weingut Dautel på toppen af ”Die besten Erzeuger” i Württemberg og kalder det der foregår på vingården for intet mindre end ”Weltklasse”.
Årgang | 2018 |
Land | Tyskland |
Region | Württemberg |
Distrikt | Stromberg |
Producent | Weingut Dautel |
Vinmager | Christian Dautel |
Druer | Weissburgunder (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Granuleret kork |
Antal flasker produceret | 7000 |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 12,5 % |
Restsukker | 1,7 g/l |
Syreindhold | 5,5 g/l |
Svovlindhold | 120 mg/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 80% 6 måneder i stål. 20% 6 måneder i store brugte fade. |
Forventet holdbarhed | 3-4 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 8 - 10 °C |
Varenr.: | 216785 |
Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.
Det var dog først i begyndelsen af 1980'erne at Ernst Dautel besluttede at forlade det lokale kooperativ kort efter han var "sluppet ud af" Universitet i Geisenheim. Som så mange andre unge fremadstræbende vinbønder ønskede han at tappe sin egen vin og udfolde potentialet i de vinmarker som havde tjent familien i mere end 500 år. Målet var om muligt producere vine der var lige så gode eller bedre end dem han havde smagt på sine rejser i Italien og Frankrig og inspirationskilde var den store fadlagrede vine fra Bourgogne, Toscana og Piemonte.
Ernst Dautel blev en af pionererne da tyskerne begyndte at genopdage hvad de kunne udrette med Spätburgunder. I 1985 modnede han for første gang frugten fra familiens bedste parceller med Pinot Noir i nye fade fra Bourgogne og samtidigt indledte han en indædt kamp med myndigheder om at få legaliseret Chardonnay i Baden-Württemberg. Han fik sine tilladelser, og i årene frem mod årtusindskiftet blev han kendt som "Der Wilder Barriguewinzer" og et forbillede for en hel generation af vinmagere som satsede på at skabe autentiske Chardonnay, Weissburgunder og Spätburgunder vine, der kunne begå sig når de internationale kritikere kom forbi og vinde priser ved de store konkurrencer.
Ernst Dautel blev medlem af VDP, blev tildelt "Der Deutscher Rotweinpreis", fik opslag i Hugh Johnsons vinguide og senere fulgte fyldige portrætter i Stephan Reinhardts "The Finest Wines of Germany", i Stuart Pigotts monumentale "Wein spricht Deutsch" og topplaceringer i de tyske vinguider "Gault-Millau" og "Eichelmann - Tysklands vine". Weingut Dautel blev med andre ord en del af den tyske elite!
I dag er next generation i skikkelse af den meget sympatiske og passionerede Christian Dautel kommet hjem til gården og i 2013 overtog han i al fredsommelighed ansvaret i kælderen. Også han er dimitteret fra universitet i Geisenheim og har inden han vendte hjem praktiseret i Sydafrika, USA, Australien, studeret biodynamisk vinkultur hos Franz Weninger i Østrig og ikke mindst tilbragt et halvår på Domaine Comtes Lafon i Meursault for at komme i synk med sin fars fascination for fadlagret Chardonnay fra de allerøverste hylder.
Weingut Dautel kultiverer i dag 13 ha. herunder adskillige parceller på de berømte skråninger Wurmberg, Forstberg, Michaelsberg og Sonnenberg hvor vinstokkenes rødder når ned i kalkrige jordlag der er op mod 20 millioner år gamle. I de gode år bliver det til op mod 80.000 flasker fordelt på 22 forskellige vine der kommer i den sædvanlige tyske kvalitetspyramide med de altid fine Gutsweine i bunden fulgt af de stadig mere imponerende Ortsweine, VDP. Erste Lage weine, VDP. Grosses Gewächs og så nogle særlige Selection -S- Weine, som man kan passe ind i hierarkiet alt efter ens personlige præferencer for flot, men også massiv fadlagring.
Så mangler vi lige Hannelore Dautel som tager imod og altid er generøs med smagsprøverne når man kommer på besøg. Hun mødte Ernst tilbage i midten af 1970'erne og da de blev gift fulgte en række af de bedste parceller fra hendes familie med ind i ægteskabet.
Württemberg ligger i den sydvestlige del af Tyskland mellem Baden og Bayern. Vinmarksarealet strækker sig over ca 11.500 ha. Den fleste marker er centraliseret omkring floder, særligt Neckar floden og dens bifloder. Flere af de bedste vinmarker er placeret på skrænter end til floden. På linje med naboregionen Baden udgør rødvinsproduktion en betragtelig del med Trollinger som den mest plantede blå drue. Også Schwarzriesling, Lemberger og Spätburgunder dyrkes i mere udstrakt grad i Württemberg, mens Riesling fører an for de grønne sorter sammen med Müller-Thürgau og Kerner. Württemberg har traditionelt været domineret af korporativer, og de står stadig for mere end 80% af hver høst. Det meste vin sælges lokalt.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring