Det har været herligt at få lov til at følge Jean-Claude på allernærmeste hold de sidste 7 år og opleve hvor meget mere han har fået at gøre godt med efterhånden som vinstokkene har fået mere alder og dermed rødder, der kan transportere mere af den der mystiske mineralitet op i druerne som til sidst udmønter sig i ekstra dybde og kompleksitet i vinene.
Først var der kun en Plain Pinot Noir. I 2010-årgangen var der debut til Pinot Noir Reserve fra de bedste parceller og med 2012-årgangen fulgte de første 1.100 nummererede flasker af denne Art of Creation Pinot Noir, der simpelthen var sammenstukket af vinene fra de 4 bedste fade.
Her i sin 5. udgave er Art of Creation stadig sammenstukket af de bedste Pinot Noir vine i kælderen, men for at prioritere druens delikate frugt er der nu brugt 30% hele drueklaser under gæringen og efterfølgende er der skruet ned for både modningstiden og andelen af nye fade. Således er der i 2016-årgangen kun brugt 50% nye fade og vinen er sammenstukket og tappet på flaske allerede i februar 2017 efter bare 12 måneders modning. Jean-Claude mener selv at dette er hans hidtil bedste vin, og vi er bestemt ikke uenige.
Vinen er mørkere end gennemsnittet for Pinot Noir, men stadig transparent. Meget fascinerende i næsen med saftige kirsebær, jordbær, blommer og efter lidt tid fennikel, der smelter fint sammen med noter af viol og duftroser samt vanilje og andre krydderier fra den fint afstemte fadbehandling. Derpå meget aromatisk og saftig i munden hvor den modne frugt bliver passet op af en fin syre. Det er ganske enkelt raffineret! Niel Martin, der er Robert Parkers mand i Sydafrika, har flere gange trukket paralleer til Morey-Saint-Denis i Bourgogne. Heller ikke her er vi uenige.
Carolyn Martin er meget madinteresseret og beder på side rejser forskellige kokke om at kreere særlige retter til de forskellige vine. I 2016 besøgte hun Kong Hans Kælder og her kreerede Mark Lundgaard en confit af kalvebrisler med julesalat og trøffelsauce forfrisket med bergamotte til 2014-årgangen af denne vin. Det fungerede fremragende.
Der er 95-point og de maksimale ***** fra Winnie Bowman i Platter’s by Diners Club South African Wine Guide 2018. Den mest seriøse og komplette guide til sydafrikanske vine. 95 point er guidens højeste notering på Pinot Noir, og dermed er Art of Creation 2016 i følge guiden den ypperste sydafrikanske Pinot Noir sammen med topvinene fra Bouchard Finlayson, Oak Valley Estate, Richard Kershaw Wines der også blev noteret for 95 point.