Den berømte historiker og Bourgogne elsker Gaston Roupnel (1871-1946) kaldte Vosne Romanée "La perle du milieu du collier bourguignon" - "Perlen i midten af den Burgundiske halskæde", og det var og er en meget præcis iagttagelse.
Vosne Romanée er med sine blot 152 ha. den mindste af de 3 store, og med 14 climats med 1. Cru status på tilsammen 57 ha. og 6 Grands Crus, der skal lægges oveni ligningen, bliver afstanden mellem de potentielt meget store vine i Vosne Romanée den korteste i Bourgogne.
Claude Courtépée, der brugte det meste af sit liv på at beskrive det burgundiske terroir tilbage den sidste del af 17-hundredetallet, var allerede dengang klar i mælet, da han noterede, at man intet andet sted havde muligheden for at producere så intense og samtidigt raffinerede vine som i Vosne Romanée, og at al middelmådighed alene skyldtes manglende talent hos vinbønderne.
Her har Michel Joannet et par små parceller på tilsammen knap 0,8 ha. Dels et par lodder nede omkring La Fontaine de Vosne, og så et par striber oppe på Les Barreaux med udsigt ned over de verdensberømte Les Richebourgs og La Romanée Conti. Michel Joannet og hans søn Fabian arbejder traditionelt, men i respekt for miljøet forstået på den måde, at deres udgifter til kemi næsten er forsvundet. Men de har ingen planer om at komme op at ride på den økologiske bølge, og Fabian Joannet fremhæver, at økologi hos en enkelt vinbonde på en skråning, der måske kultiveres af 30 andre, for ham ikke rigtig giver mening.
Høsten er manuel og klaserne soigneres på vingården inden alle stilke fjernes og druerne knuses forud for gæringen i små betontanke, der gerne får lov til at vare både 5 og 6 uger. Herefter modner vinen på hovedsagelig brugte egefade i 10-12 måneder inden den endelige cuvée blev sammenstukket, filtreret ganske let og tappet på flaske.
En ganske mørk og kraftfuld Pinot Noir, som lige netop bevarer forbindelsen til den elegance og finesse, som de fleste gerne ser i en god Bourgogne. Der er jordbær og hindbær, som smelter fint sammen med krydderierne fra fadene og et strejf solbærlikør. Allerede ganske generøs takket være milde tanniner og givet på vej ind i en smuk periode med flere nuancerne og større raffinement.