Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 11.194,50
Vosne-Romanée Ormes des Chalandins Vielles Vignes
- 6 stk. 11.194,50
2.195,-
2.926,67 pr. l.
6 stk.
11.194,50
1.865,75 pr stk.
Spar 1.975,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
91
Jasper Morris - December 2018
Beskrivelse
Denne vin er en nyhed fra Christophe Perrot-Minot, og så alligevel ikke. Forstået på den måde at det er første gang han har fundet på at kalde vinen for "Ormes des Chalandins", men at frugten tidligere indgik i den generiske Vosne-Romanée Vielles Vignes. Der er således tale om frugt fra små parceller på de 2 Lieux-dits Aux Ormes og Les Chalandins, der ligger i forlængelse af hinanden lidt nord for Vosne-Romanée langs med landevejen, der løber mellem Dijon og Beaune.
Det ser ikke ud af så meget, men med kun 500 meter op til Clos de Vougeot og med vinstokkene, der efterhånden er blevet omkring 50 år i gennemsnit har Christophe Perrot-Minot i årevis præsteret en vin, som nemt spadserede forbi mange af kommunens 1. Cru vine. Og sådan er det også i 2017 hvor vinens navn spiller på de 2 Lieux-dits.
Christophe har efterhånden 1,2 ha. på de 2 Lieux-dits og det er frugten fra hovedparten af disse, som forvandles til denne cuvée. 2017 blev skæmmet af både frost og en ujævn modning som fik Christophe til at beskære 20% bort for at resten kunne ankomme til fuld modenhed uden stress og sammen med en striks sortering både ude i vinmarken og foran kælderen betød det, at Christophe igen - og i modsætning til de fleste andre - kunne tillade at arbejde med en høj andel af hele drueklaser under gæringen.
Således er denne vin skabt med 40-50 hele klaser, som indledningsvis gennemgik en såkaldt kold maceration sammen med de afstilkede druer ved 14 grader i rustfrit stål i en uges tid. Herefter blev temperaturen hævet hvorefter den egentlige gæring fik lov til at gå i gang. Vinen fik lov til at sætte sig i nogle døgn inden den blev fyldt på 2 nye fade fra Francois Freres og 12 brugte fade som Christophe er begyndt at købe fra Domaine de la Romanée Conti. Vinen er modnet i 14 måneder uden omstikninger og med kun få omrøringer inden aftapningen, der som sædvanlig fandt sted uden klaring eller filtrering.
En smuk vin som måske starter lidt diskret i næse, men det indhenter den efter lidt tid i glasset. Masser af saftige modne røde bær, især hindbær, nydelig fylde og en livlig syre som skaber fin balance og bidrager til den fascinerende lange finish.
Så Bottom Line: Christophe Perrot-Minot er nok engang en af stjernerne i en udfordrende årgang. En af vor tids største Bourgogne eksperter Allen Meadows sammenfatter det smukt, når han skriver: "his 2017's are not the best wines, that he has ever made, but they are at a minimum very good and in a few cases excellent. Moreover, they are not just very good at the top, but the villages level wines are very fine as well."
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Vosne-Romanée ligger på den centrale del af Cote de Nuits mellem Flagey-Echezeaux og Nuits-St-Georges. Oprindeligt hed den bare Vosne, men i 1866 blev navnet på den fineste mark indenfor kommunegrænsen tilføjet og hvorefter navnet blev ændret til Vosne-Romanée. Den lille kommune nyder exceptionel beliggenhed på Cote de Nuits, hvilket de 6 Grand Cru marker vidner om. De ligger i den nordlige del af kommunen og dækker totalt ca 27 ha. Vosne-Romanée dækker ca 150 ha vinmarker (eksklusiv Grand Cru markerne som har egne appellationer) hvoraf knap 60 ha er på Premeir Cru niveau. Kun rødvin på Pinot Noir kan produceres, og vinene anses generelt for at være blandt de fineste vine i Bourgogne med potentiale for mange års udvikling i flasken.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter