Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Meget rødvin for skillingen

Tema fra Løgismose Vinklub, juni 2017 / Af Chefsommelier Thilde Maarbjerg

Løgismose Vinklub rødvin

Tema om 'meget rødvin for skillingen'

Dette tema indeholder to vine, som Chefsommelier Thilde Maarbjerg har udvalgt.


Vin nr. 1

Producent Estrada Palacio
Oprindelse Somontano, Spanien

Ude i de små afkroge bobler det stille og roligt, således også i Spanien. Kigger man uden for de kendte referenceområder, kan man få dem på krogen, hvis man ser sig godt for og styrer uden om industribomberne.

I den nordligste del af Spanien i regionen Aragonien ligger DO Somontano for foden af Pyrenæerne som et lille isoleret vinområde med begrænset profilering. Somontano var mange år om at komme på fode igen efter vinlusen, og den dag i dag er området stadig ikke særlig kendt blandt den brede forbrugerskare, når talen falder på spansk vin, men ikke desto mindre kan man gøre nogle fortræffelige køb her.

Vi har forhandlet denne vin et par år nu, og 2016 udgaven overgår alle forrige, derfor er den udvalgt til Vinklubben. Estrada Palacio drives af tre søskende, som i 2006 tog adskillige tidligere generationers arbejde til nye højder ved at investere i et nyt vineri og puste ny energi i det gamle familienavn.

Vispius er deres bud på en moderne vin lavet på druesorter, som traditionelt har været og er dyrket i Spanien, Tempranillo og Garnacha. Vinen har lagret 4 måneder på fad. 

Vin Vispius Tinto, 2016

Friske hindbær og solbær i næsen med mynte og jern. Tydeligt moderne i munden med klare, livlige frugtnoter af mørke bær, men dristigt og dygtigt holdes det sammen af en rygrad af runde, modne tanniner og diskret frugtsyre, hvilket ofte kan savnes i vine med denne profil. Den flotte friskhed afslører det nordspanske ophav, og giver en særlig balance i smagen.

Vispius fremstår mindre krydret og mere ren og poleret end Saint Jacques d'Albas nedenfor, og valget mellem de to er et spørgsmål om personlig præference. Nyd Vispius ved 16 grader f.eks. til skært lammekød på grillen eller mexicansk inspirerede retter. 13% alk.

Somontano Vispius Tinto

2016

 

Vin nr. 2

Producent Château Saint Jacques d’Albas
Oprindelse Minervois, Frankrig

En Løgismose darling kunne man godt kalde Graham Nutters mindste vin, Domaine d’Albas. Vi har smagt storebrødrene i flere årgange, men falder aldrig rigtig for dem. For os er lillebror den mest charmerende, ham der smutter mellem benene på de store og løber med al opmærksomheden.

Graham Nutter har siden 2001 arbejdet intenst med at revitalisere de gamle vinmarker omkring det lille kapel St. Jacques, og han assisteres nu af sin søn Andrew, som deler faderens passion.

Minervois appellationen opfattes bredt som en af de mest interessante i Languedoc, en opfattelse jeg er enig i. Det er essentielt en Middelhavsvin, men den hæver sig op over mange andre ved at have en mere veldefineret kerne og karakter, mere balance mellem den udtalte saftighed, garriguens krydderier og en fast struktur, samt til tider endda mineralitet.

De gode Côtes du Rhône vine kan lidt af det samme, men sjældent har de fastheden med, som gør Minervois mere velegnet til kraftigere retter og kød med kraftig struktur og smag. Druesorterne på Saint Jacques d’Albas er typiske for Languedocs traditionelle appellationer og vine med fokus på Syrah, Grenache, Mourvedre samt en mindre andel Carignan. Huset er desuden i konversionsfasen til økologisk certificering.

Vi har tidligere præsenteret vinen i Vinklubben tilbage i årgang 2013, og nu er vi klar med 2015, en topårgang hvor alt lykkedes, som Graham udtrykte det. Det var et tørt år, men har man gamle stokke, ryster de det upåvirket af sig. Deres dybe rødder er forsikring mod stort set hvad som helst og også dette år.

Resultatet er endnu en smuk lille rødvin, endnu en darling. Nyd den inden for de næste 2 år. 

Vin Domaine De Saint Jacques d'Albas, 2015

60% Syrah, 30% Grenache og 10% Mourvedre fra stokke over 30 år. Ingen fadlagring. Potpourri af bær i næsen med brombær, hyldebær, solbær og hindbær samt sort te, peber og bacon.

Herlig saftig i munden med afstemt syre, og frugtfyldig midtpalette, hvor også orale toner fremkommer, samt lakrids og mentol. Glimrende allround rødvin til yndere af den krydrede, sydfranske smag, som også fungerer godt uden mad.

Nyd den gerne ved 15-16 grader til langtidsgrillet svinenakke eller fjerkræ Crapaudine. 14,5% alk.

Minervois Le Domaine

2015

Løgismose Vinklub – åben for alle

Se alle vinene i den aktuelle Løgismose Vinklub her