Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Hvidvine til sommerens fisk

Tema fra Løgismose Vinklub, juni 2017 / Af Chefsommelier Thilde Maarbjerg

Løgismose Vinklub – hvidvine til sommerens fisk

Tema om 'hvidvine til sommerens fisk'

Dette tema indeholder to vine, som Chefsommelier Thilde Maarbjerg har udvalgt.


Vin nr. 1

Producent Borgo Paglianetto, økologisk
Oprindelse Marche, Italien

Regionen Marche er fredfyldt og meget mindre belastet af vinturisme end naboen Toscana, hvor kendte navne tiltrækker vinnydere fra hele verden, mens priserne gradvist stræber mod himlen. Den grønne druesort, Verdicchio, har groet i Marche siden 1400-tallet, og den er blandt de mest interessante grønne indfødte sorter i Italien i det hele taget. Druen har to DOC’er i Marche, Verdicchio dei Castelli di Jesi og Verdicchio di Matelica. Matelica dækker ca. 300 ha beliggende i ca. 400 meters højde, og af de to DOC’er er Matelica kendt for at lave mere friske vine med skarp profil, læskende citrus nuancer og en distinkt urtet karakter. Hvor man ind imellem kan blive skuffet over de italienske hvidvine og deres mangel på karakter, er Borgo Paglianettos bud på denne klassiske, centralitalienske DOC ganske godt eksekveret. Huset laver flere udgaver, og Petrara er vores absolutte favorit, særligt når den lander helt frisk fra tanken i foråret. Den bør nydes henover sommeren og optimalt være drukket, når havemøblerne tages ind.

Vin Verdicchio ’Petrara’, 2016, økologisk

Liflig duft af citronmelisse, citronskal, kvæde og grøn melon. Tør smag med spændstig syre og god saftig bredde på midtpaletten. Citrus, grape, mandarin, jernurt og gul pære, mellemfyldig, ren og veldrejet. Særligt er jeg begejstret for smagsintensiteten, som ikke er en selvfølge i de italienske hvidvine, hvor højt udbytte pr. hektar oftere er reglen end undtagelsen. Den fine koncentration viser sig i eftersmagen, som holder pænt og slutter med en diskret rensende bitterhed. 13% alk. Nyd den direkte fra køleskabet til grillet multe med olivenvinaigrette og auberginekompot eller til sardiner, ansjoser eller lignende som appetitvækker inden der gåes til bords. Også glimrende til artiskokker uanset tilberedning.

Verdicchio di Matelica Petrara - ØKO

2016

 

Vin nr. 2

Producent Georges Duboeuf
Oprindelse Mâcon, Frankrig

Mâcon ligger komfortabelt i den sydligste del af Mâconnais sammen med Saint-Véran og Pouilly-Fuissé. Trekløveret er kendt for fyldige vine på Chardonnay druen, som sædvanligvis tilbyder lavere syreindhold og fyldigere frugtkarakter end de prestigefyldte hvide vine fra appellationerne nord for. I de senere år har vi oplevet en stærkt stigende interesse for området i kølvandet på de voldsomme prisstigninger på vine fra Côte de Beaune, og det er nok et spørgsmål om tid, før det drypper på degnen. Duboeuf har gennem årene været leveringsdygtig i en række rigtig gode vine fra Mâconnais, og selvom vi ikke har kunnet se os helt uden om prisstigninger fra hans side, er lejet stadig overordentligt fornuftigt og stærkt konkurrencedygtigt. Hans stilsikre hånd gør, at vinene aldrig er overgjorte, og selvom der laves vine i store mængder hos Duboeuf, bibeholdes den franske akkuratesse. Man fornemmer nærmest det velklædte og velfriserede helt ned i smagen, og således også i denne nydelige Mâcon fra topårgangen 2015. Den er voldsomt charmerende og viser herlig Chardonnay frugt uden fadpræg. Den er holdt udelukkende på tanke, men der er tydeligvis arbejdet med mundfølelsen.

Vin Mâcon Villages ‘Domaine les Chenevières’, 2015

Klassisk sydburgundisk næse, der afspejler de lidt lunere dyrkningsforhold med modne gule æbler, honningmelon, citrus samt en underliggende kalket tone. Det mineralske indslag er udmærket defineret i denne vin, hvilket er lidt ud over forventning i forhold til prisniveauet. Meget cremet og rund i munden med indslag af smør, gule blommer og æbler, lidt honning samt en snert af anis i afslutningen. Afdæmpet syre, der mest viser sig som en lille friskhed i eftersmagen. Sikkert udført og yndefuld som en klassisk ballet. Svær ikke at finde en lejlighed til. 13% alk. Nyd den ved 9-10 grader til stegt eller grillet hvid fisk med grønærter, løg og kantareller eller Cæsarsalat.

Macon Villages Blanc

2015

Løgismose Vinklub – åben for alle

Se alle vinene i den aktuelle Løgismose Vinklub her