Weingut Dautel

Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.

Læs mere

10 Resultater

Weingut Dautel

Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.

Det var dog først i begyndelsen af 1980'erne at Ernst Dautel besluttede at forlade det lokale kooperativ kort efter han var "sluppet ud af" Universitet i Geisenheim. Som så mange andre unge fremadstræbende vinbønder ønskede han at tappe sin egen vin og udfolde potentialet i de vinmarker som havde tjent familien i mere end 500 år. Målet var om muligt producere vine der var lige så gode eller bedre end dem han havde smagt på sine rejser i Italien og Frankrig og inspirationskilde var den store fadlagrede vine fra Bourgogne, Toscana og Piemonte.

Ernst Dautel blev en af pionererne da tyskerne begyndte at genopdage hvad de kunne udrette med Spätburgunder.

I 1985 modnede han for første gang frugten fra familiens bedste parceller med Pinot Noir i nye fade fra Bourgogne og samtidigt indledte han en indædt kamp med myndigheder om at få legaliseret Chardonnay i Baden-Württemberg. Han fik sine tilladelser, og i årene frem mod årtusindskiftet blev han kendt som "Der Wilder Barriguewinzer" og et forbillede for en hel generation af vinmagere som satsede på at skabe autentiske Chardonnay, Weissburgunder og Spätburgunder vine, der kunne begå sig når de internationale kritikere kom forbi og vinde priser ved de store konkurrencer.

Ernst Dautel blev medlem af VDP, blev tildelt "Der Deutscher Rotweinpreis", fik opslag i Hugh Johnsons vinguide og senere fulgte fyldige portrætter i Stephan Reinhardts "The Finest Wines of Germany", i Stuart Pigotts monumentale "Wein spricht Deutsch" og topplaceringer i de tyske vinguider "Gault-Millau" og "Eichelmann - Tysklands vine". Weingut Dautel blev med andre ord en del af den tyske elite!

­

I dag er next generation i skikkelse af den meget sympatiske og passionerede Christian Dautel kommet hjem til gården og i 2013 overtog han i al fredsommelighed ansvaret i kælderen. Også han er dimitteret fra universitet i Geisenheim og har inden han vendte hjem praktiseret i Sydafrika, USA, Australien, studeret biodynamisk vinkultur hos Franz Weninger i Østrig og ikke mindst tilbragt et halvår på Domaine Comtes Lafon i Meursault for at komme i synk med sin fars fascination for fadlagret Chardonnay fra de allerøverste hylder.

Weingut Dautel kultiverer i dag 13 ha. herunder adskillige parceller på de berømte skråninger Wurmberg, Forstberg, Michaelsberg og Sonnenberg hvor vinstokkenes rødder når ned i kalkrige jordlag der er op mod 20 millioner år gamle. 

­

I de gode år bliver det til op mod 80.000 flasker fordelt på 22 forskellige vine der kommer i den sædvanlige tyske kvalitetspyramide med de altid fine Gutsweine i bunden fulgt af de stadig mere imponerende Ortsweine, VDP. Erste Lage weine, VDP. Grosses Gewächs og så nogle særlige Selection -S- Weine, som man kan passe ind i hierarkiet alt efter ens personlige præferencer for flot, men også massiv fadlagring.

Så mangler vi lige Hannelore Dautel som tager imod og altid er generøs med smagsprøverne når man kommer på besøg. Hun mødte Ernst tilbage i midten af 1970'erne og da de blev gift fulgte en række af de bedste parceller fra hendes familie med ind i ægteskabet.

­

Weingut Dautel

Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg | Marts 2020

­Chardonnay for feinschmeckere

Allerede i 1988 plantede hans far, Ernst Dautel, Chardonnay på vingårdens marker, og som så meget andet Ernst gjorde, var han også her forud for sin tid. Der blev rystet på hovedet fra kollegerne, men i dag glæder Christian sig over, at han hvert år kan høste druer fra nogle af landets ældste Chardonnay-stokke. At han samtidig har brugt en del af sin læretid hos Comte Lafon i Meursault bør få selv de mest indædte purister til at spidse ører og lade paraderne falde. Selv siger Christian, at hans Chardonnay S er et hans hjertebørn, og at druesorten har stor betydning for vingårdens identitet og arv.

Stokkene står delvist i markerne Schupen og Sonnenberg, som er kendt for deres Gipskeuper-jordbund. Gipskeuper er en særlig jordformation, som især findes i det sydvestlige Tyskland. Det består hovedsageligt af kalksten, ler og kridt, og pH-værdien er til den høje side, hvilket fremmer syre i druerne.

Christian har gradvist skruet ned for brugen af nye fade på Chardonnay -S-, og i 2017 var der ingen nye blandt de 300- liters-fade, som vinen er gæret og lagret i. Den blev tappet efter 12 måneder.

Tre dage i streg nød jeg Christian Dautels Chardonnay -S- i den gråvejrsprægede begyndelse af 2020 til forskellige retter, men alle gangene i samme mandlige selskab. Han nød den heldigvis også meget og brokkede sig ikke over gentagelsen. På 4. dagen skrev jeg et fanbrev til Christian, og viderebragte min entusiasme og begejstring for denne helt igennem smukke Chardonnay.

Jeg er stor fan af druesorten, og nyder den jævnligt fra mange af verdens afkroge. Jeg må dog sige, at det er længe siden, jeg har drukket en Chardonnay, som ikke kom fra Bourgogne, med så stor nydelse. Særligt glæder jeg mig over dens elegance og fokus, noget som alt for ofte får vinmagere til at ryste i bukserne til en sådan grad, at de alligevel beslutter sig for at bygge mere på smagen i form af fad og bærmeomrøring. Resultatet er, at finesserne og ikke mindst mineraliteten, overdøves af ”larmen”, og man står med endnu en fed, kluntet udgave, som kunne være lavet hvor som helst i verden. Dautels raffinerede version rummer samme selvbevidsthed som de bedste vine fra Bourgogne og hviler smukt i sig selv.

­

Weissburgunder

Württemberg har 11.000 ha. vinmarker og er Tysklands 4. største vinregion. 75% af regionens vine produceres af de 70 koorporativer i området, og det er en af årsagerne til, at vinene fra Württemberg er mindre kendte udenfor Tyskland end f.eks. vinene fra Mosel og Rheingau. Württemberg er samtidig den region i Tyskland, der har det højeste vinforbrug pr. indbygger, faktisk dobbelt så meget som resten af Tyskland.

Lokalbefolkningens umættelige tørst er medvirkende til, at få vine fra regionen kommer længere end til de lokale beværtninger, og således er selv vinlitteraturen sparsom med oplysninger om druesorter som Lemberger og Weissburgunders stortrivsel i Württemberg. Og netop Weissburgunder, som mærkeligt nok er mest kendt fra Alsace, hvor den i det bedste fald laver venlige vine, blev vi fascineret af på tværs af de tre kvaliteter, Christian Dautel laver.

”Weissburgunder trives særlig godt i marker, hvor jordbunden er rig på Gipskeuper”, fortæller Christian Dautel. Gipskeuper er en geologisk formation i Tyskland, som er rig på gips og fossiler og har sin oprindelse i Triastiden. Her viser Weissburgunder flot mineralitet, som forstærkes yderligere, når udbyttet holdes nede.

Weissburgunder kan smagsmæssigt være temmelig flamboyant og læne sig op ad Pinot Gris, dog med mindre fedme, men den kan også være mere stringent, hvilket især er tydeligt i Dautels Weissburgunder -S-. Der er derfor Weissburgunder til forskellige lejligheder. Weissburgunder Gutswein er uhøjtidelig, frugtig og frisk, mens Weissburgunder Gipskeuper får lidt mere tyngde og stringens frem. I Weissburgunder -S- er vi oppe på den store klinge, hvor slægtskabet til hvid Bourgogne viser sig, og nænsom fadlagring bidrager til at skabe en oplevelse med druesorten, som kun få andre producenter i verden kan matche.

­Druen Lemberger

I en tid hvor vores samlede vinforbrug funderes på frugten fra stadig færre forskellige druesorter, vil vi gerne bejle til nysgerrigheden og minde om, at noget af det mest vidunderlige i vinens verden netop er diversiteten. Således er det opmuntrende, at den herhjemme upåagtede drue Lemberger er ved at blive omdrejningspunktet i den røde revolution, som lige nu finder sted i den før så altmodische udkantsregion Württemberg.

Det er især en håndfuld yngre vinbønder, som så og sige har taget sagen i egen hånd. I stedet for at løbe med strømmen og plante Pinot Noir, kigger de mod øst og planter Lemberger på nogle af deres bedste skråninger, og resultatet er stribevis af elegante og delikate rødvine, der, som Thomas Bohl allerede i 2018 noterede på Winelab.dk, ”oven i købet giver smæk for skillingen.”

En af druens ypperste ambassadører er Christian Dautel. Han producerer efterhånden en hel håndfuld, som angi- veligt var en medvirkende årsag til, at Dautels sortimenteti 2018 blev hædret som KOLLEKTION DES JAHRES 2018 WÜRTTEMBERG af tyske WEIN-PLUS med følgende begrundelse: "Die Finessen, die neue Generation gerade aus den Roten inzwischen herauskitzelt, stellen den Betrieb auf eine neue Stufe". Vi præsenterer her to af Christian Dautels bud på druen Lemberger, servér dem gerne ved 15-16 °C.

Torsk

Opskrift med svampe, sprød blomkål og hollandaise

Få opskriften