Domaine Courbet

Domaine Courbet blev en del af Løgismose familien i sommeren 2020 efter at vi først havde smagt et par af deres vine på den smukt beliggende restaurant Le Grand Jardin i Baume-les-Messieurs ikke så langt fra det berømte Château-Chalon.

Læs mere

7 Resultater

Domaine Courbet

Domaine Courbet blev en del af Løgismose familien i sommeren 2020 efter at vi først havde smagt et par af deres vine på den smukt beliggende restaurant Le Grand Jardin i Baume-les-Messieurs ikke så langt fra det berømte Château-Chalon. Restauranten drives af ægteparret Christine og Didier Favre, som virkelig har fingeren på pulsen når det gælder om at finde ud af hvad der opad og nedad i Jura, og alene deres vinkort er en omvej værd, hvis man for eksempel er på vej fra Bourgogne ned mod Geneve for at komme med SAS hjem til København.

Vi rekvirerede prøver for at få det fulde billede af hvad Domaine Courbet kunne og stod for. Og så er den historie såmænd ikke så meget længere. Vi fik en herlig oplevelse med en stribe seriøse autentiske vine præget af stor u forceret drinkability og Damien Courbet ville gerne samarbejde med os. 

Det eneste problem er at rigtig mange franske restauranter også er forelskede i de små mirakler, der sker i den lille kælder, og derfor er der tale om begrænsede mængder af de forskellige vine, som vi har valgt at bringe i sortiment.

Domaine Courbet er en af de mange små vingårde, der ligger med udsigt op mod det berømte Château-Chalon. Familien etablerede sig tilbage i 1867 og frem til sidst i 1970’erne var der tale om typisk blandet landbrug. Så valgte Damien Courbet ’s far Jean-Marie at satse på vinproduktionen og op gennem 1980’erne blev de 8 ha., som nu leverer frugten til kælderen, tilplantet med vinstokke. Damien, der efterhånden er blevet 44 år, vidste tidligt, at han ville følge i sin fars fodspor, og efter ophold hos blandt andre  Olivier Zind-Humbrecht i Alsace, Olivier Merlin i Macon og Nicolas Potel I Bourgogne vendte han i 2004 hjem til gården for at arbejde skulder ved skulder med sin far.

Det blev starten på en langsom drejning mod økologi. Men far og søn havde ikke travl. De vidste, at vinstokkene krævede langt længere tid end den myndighederne foreskrev, hvis de skulle blive ved med at levere i kvalitet, og Damien ønskede ikke, som han har formuleret det, ”at tumle ind i den mur”, som mange af kollegaerne i "Nez dans le Vert" havde fortalt om. 

Ecocert blev først involveret i projektet i 2015, og der er derfor først vinene fra årgang 2019 og frem, som bærer det økologiske stempel.

Domaine Courbet parceller er nogenlunde ligeligt fordelt mellem appellationerne Château-Chalon og Côtes du Jura og de er tilplantet med lige dele Savagnin og Chardonnay, som til sammen tegner sig for over 90% af produktionen. Derudover er der også henholdsvis 0,8 og 0,3 ha. med de 2 blå druer Trousseau og Poulsard, som resulterer i 2 rødvine som altid er forudbestilt inden de overhovedet er tappet på flaske.

”Jeg er en del af en generation, der har tilladt sig at undre sig. Økologi er en overbevisning, en filosofi, som i år som 2016, hvor alt for meget regn førte til udbredte problemer med meldug, og 2017, hvor frosten stjal de fleste knopper, får os til at stå fast. Økologi betyder flere medarbejdere, lavere afkast og større usikkerhed, men jeg er blevet gladere for mine vine, og det er hele pointen. Egentlig drejer det sig bare om at bevare fornøjelsen ved at drikke vin og ved at arbejde". - Damien Courbet 

­

­

TRENDSÆTTENDE, FADLAGRET CHARDONNAY FRA JURA

Af  Fagekspert Per Bach | November 2020

Vi har længe gerne ville kunne sætte endnu en lille nål i Frankrigskortet som bevis på, at vi også kan tilbyde vine fra Jura-distriktet, der ligger og frister mellem Bourgogne og den schweiziske grænse.

Vi er derfor superglade for, at den talentfulde vinmager  Damien Courbet har takket ja til at blive en del af Løgismose- familien. Damien har indtil nu solgt det meste af produktionen til restauranter, der var blevet forelskede i de små mirakler, han udrettede i kælderen, men ovenpå en usædvanlig gavmild 2018-høst og i forlængelse af den ulykkelige Covid-19- situation, er der nu blevet plads til eksport til Danmark og  Danmarkspremiere på den Chardonnay, som fuldstændig slog benene væk under Løgismoses smagepanel en af de sidste dage i august.

Vejen til aftalen med Damien Courbet er gået via ægteparret Christine og Didier Favre, som på 18. år driver den smukt  beliggende restaurant Le Grand Jardin i Baume-les-Messieurs. Under en frokost i efteråret 2019 fortalte jeg Christine, at vi var klar til at slå til, hvis vi fandt de helt rigtige Jura-vine. Christine syntes det var spændende og tilbød at arrangere en lille smagning af vine fra restaurantens favoritproducenter, når vi alligevel (næsten) skulle forbi nogle dage senere på turen til Geneve.

Det blev en festlig eftermiddag, hvor jeg for første gang smagte vin fra Damien Courbet og fandt ud af, at der eksisterede en sammenslutning af økologiske Jura-producenter med sympati for biodynamik og Vin Nature. Christine fortalte, at producenterne mødtes hvert forår for at smage hinandens vine og for at udveksle erfaringer under den fælles parole "Nez dans le Vert", og hun foreslog, at jeg satte en weekend af til Jura for at "stikke næsen i det grønne" på Château de Gevingey, hvor det 10. event med deltagelse af omkring 50 producenter skulle finde sted sidst i marts. Jeg kom aldrig af sted, men har stadig et tilgodehavende hos SAS på billetterne til de aflyste fly!

Domaine Courbet er en af de mange små vingårde, der ligger med udsigt op mod det berømte Château-Chalon. Familien etablerede sig tilbage i 1867 og frem til sidst i 1970’erne var der tale om typisk blandet landbrug. Så valgte Damien Courbets far Jean-Marie at satse på vinproduktionen og op gennem 1980’erne blev de 8 ha., som nu leverer frugten til kælderen, tilplantet med vinstokke. Damien, der efterhånden er blevet 44 år, vidste tidligt, at han ville følge i sin fars fodspor, og efter ophold hos blandt andre Olivier Zind-Humbrecht i Alsace, Olivier Merlin i Macon og Nicolas Potel i Bourgogne vendte han i 2004 hjem til gården for at arbejde skulder ved skulder med sin far.

Det blev starten på en langsom drejning mod økologi. Men far og søn havde ikke travlt. De vidste, at vinstokkene krævede ængere tid end den myndighederne foreskrev, hvis de skulle blive ved med at levere i kvalitet, og Damien ønskede ikke, som han har formuleret det, ”at tumle ind i den mur”, som mange af kollegaerne i "Nez dans le Vert" havde fortalt om. Ecocert blev først involveret i projektet i 2015, og denne Chardonnay er således skabt på frugt fra det sidste år i konverteringsfasen.

­

MAD TIL DIN VIN

Sandart med jordskokkompot og Puylinser

FÅ OPSKRIFTEN HER