Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Myte: Vin skal opbevares liggende

En myte punkteres

Traditionelt har overbevisningen været, at vine skal ligge ned under opbevaring for at undgå udtørring af korkproppen. Overbevisningen har været så stor og er blevet italesat så mange gange, at det er blevet en sandhed til trods for, at det ikke understøttes af de fysiske forhold, der gør sig gældende i flasken.

En portugisisk undersøgelse har i forbindelse med et ph.d. projekt har nu sat to fede streger under, at der ikke er noget belæg for at lægge flasken ned.

Fugtigheden i det lille luftrum mellem korken og vinen er altid tilstrækkelig høj til, at korken ikke udtørrer, fordi vinens overflade er så relativt stor i forhold til luftrummets størrelse. Sandsynligheden for, at proppen kan udtørre udefra er til gengæld til stede, hvorfor man i højere grad bør være opmærksom på dette frem for risikoen indefra og ud.

Særligt om vinteren kan luften være tør i Danmark og danske hjem, og opbevarer man vine mere end 2-3 år, bør man derfor medregne fugtighed sammen med temperatur som væsentlige faktorer, der har indflydelse på vinens udvikling og korkens evne til at forsegle flasken.

Den optimale luftfugtighed for opbevaring af vin er 70% men alt mellem 50% og 80% betegnes som sikkert. Vinflasker kan stadig opbevares liggende uden problemer f.eks. af praktiske årsager, men det teoretiske belæg for at gøre det, er ikke til stede.