Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

God kan blive bedre

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

Vi er gode til at producere fødevarer i Danmark.

I samme sætning nævnes ofte ord som effektivitet og sikkerhed, og det giver mening.
Vi taler om det, vi er gode til og ikke alt det, vi kunne blive bedre til.
For er vi gode til at producere velsmag? Er vi gode til at skabe dyrevelfærd? Og er den ernæringsmæssige kvalitet høj i det, vi producerer?

Det er spørgsmål, der frembringer bævren i stemmen og rysten på hænderne, når industrien udspørges om emnet. Ikke mindst, når der sammenlignes med andre steder i verden, hvor synet på særligt animalske fødevarer har et andet udgangspunkt end effektivitet. Tilsyneladende kan det lade sig gøre. Der er endda økonomi i at lade grise blive to år gamle eller kyllinger 81 dage og der er mennesker i verden, som kan smage forskel.

Hvordan er man god ved dyr?
Ved at sikre et miljø omkring dem, hvor de kan agere, færdes og trives efter deres instinkter.

Soen har et stærkt instinkt for at bygge en rede, når hun skal fare. Det kan hun selvsagt ikke, når hun er fastklemt i en mikroskopisk bås, hvor hun kun kan stå eller ligge og desuden ikke har adgang til noget, der bare kunne minde om redemateriale. Det er så langt fra grisens naturlige miljø, som det kan komme, og man undertrykker soens instinkter på kraftigste vis. Omvendt handler dyrevel- færd ikke om at overføre menneskelige behov til dyrene, noget der desværre ses ofte hos blandt dem, der holder kæledyr.

At behandle de dyr, vi spiser, med respekt
for deres drifter og natur burde ikke være et valg men en forpligtelse. Vi har mange steder, vi kan blive inspireret af i Danmark, og vi bør vende fokus mod f.eks. Frankrig og Spanien, hvor en bemærkelsesværdig stor produktion af dyr skabes ud fra helt andre standarder for dyrevelfærd. Resultatet er velsmag og ernæ- ringsmæssig værdi på et niveau langt over hvad størstedelen af fødevareproduktionen i Danmark kan bryste sig af.

I denne måned har vi vendt fokus mod Syd- europa, og ladet os inspirere af gode råvarer, opskrifter og stemninger og selvfølgelig vin med udgangspunkt i kvalitet og smag. De

to ting er tæt forbundet og for f.eks. at opnå god smag i en kylling skal den trives og udleve sin natur i et passende ustresset væksttempo. Når det handler om mad, er langsommere i de este tilfælde lig med bedre. Valget er i sidste ende dit.

Man er, hvad man spiser, er der nogen, der siger.

Det drikker Thilde i februar

 

NYT MAGASIN PÅ GADEN

ÅRETS FØRSTE KLUB ER I GANG!

Få et overblik over det nye magasin – smagen af gode råvarer, vintervine, sydlandsk stemning og masser af inspiration!

FIND ALLE ARTIKLERNE