Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

THILDES BIODYNAMISKE HAVE I SEPTEMBER 

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

Lever man for at spise frem for at spise for at leve, er september en af årets bedste måneder -Chefsommelier Thilde Maarbjerg

 

 

 

 

 

Overdådighed præger råvarebilledet, også i køkkenhaven, hvor afgrøderne kappes om  at stråle af farve og vitalitet.

Planeterne og månen sender en masse frugtimpulser til  jorden i september i år, og det burde love godt for kvalitet og udbytte – og give  masse af gode dage at drikke vin på. Mere herom senere. 

 

Jeg høster i vildskab af græskar og tomater, kål, gulerødder, rødbeder og bønner. Nyhøstede grøntsager er en ubeskrivelig luksus, og fra nu sættes alt ind på at forlænge sæsonen. Det nye væksthus, vi fik sat op i maj, er en del af den plan, og jeg vil forsøge mig med vinterdyrkning af grøntsager som hestebønner, spinat og særligt hårdføre typer af ærter. Lige nu bugner tomaterne derinde, og de kvitterer for den varme sommer med et imponerende udbytte.
Jeg gør ikke så meget i at vaske det, jeg høster. Måske er det kontroversielt og uhygiejnisk i nogens ører, men jeg er ikke bange for jordbakterier så længe, de ikke blandes med råt kød. Jeg er nærmere af den overbevisning, at de ligefrem kan være gavnlige for vores tarmflora og immunforsvaret. Jeg skyller kun det, der er tydeligt sand eller jord på, da jeg helst vil undgå knasen mellem tænderne. Resten er frynsegoder, der ikke skal ryge ud med badevandet.

Eksempelvis betaglukan. Betaglukan er en type fiber, der findes i f.eks. gær, svampe og alger, men meget af vores mad dyrkes i dag i miljøer, hvor de holdes kunstigt fri for de organismer, der indeholder Betaglukan. Der er udført utallige studier med Betaglukan og konklusionen er, at dette stof har nogle helt unikke egenskaber, når det kommer til at optimere og vedligeholde vores immunforsvars evne til at respondere på bakterier og vira.

Mad skal gøre os sunde og vedligeholde et godt helbred. Jeg vover at stille spørgsmålstegn ved hvor meget moderne mad, der kan leve op til det.


Skal man tro den biodynamiske kalender er der lutter glade vejrdage i september. Planeterne har været med os i år, hvis succes regnes efter en lun, solrig sommer. I 2017 stod mange af planeterne i vandrige stjernebilleder, og det mærkede vi. I år hygger de sig i langt højere grad i det lyse og varme, og det har vi også mærket. Ingen af dem er i vandtegn fra 30/8 til 28/10. Lad os se hvor meget, det får at sige.
Planeterne afgør ikke vejret alene, men de skaber tendenser. Månen som vores tætteste planet har også indflydelse, og det er den, der guides efter i så-kalenderen. I sin tur rundt om jorden passerer den de forskellige stjernebilleder og formidler
kosmiske impulser til jordens organismer, her i blandt planterne. Men det rækker længere. Når månen er i de stjernebilleder, der formidler frugt- og blomsterimpulser, smager vin bedre! Man kan sågar downloade en app, der hver dag kan fortælle, om det er en god dag at drikke vin på. Den hedder ”When wine tastes best”, og jeg vil æde min gamle hat på, at de fleste opmærksomme vinnydere kender til de der mærkelige dage, hvor vin bare ikke rigtig smager godt. Det kan drikkes ja, men det skaber ikke samme oplevelse eller nydelse, som på andre dage. Min erfaring er, at de dage aldrig er frugtdage men typisk blad- eller roddage eller endnu være de dage, hvor månen er tættest på jorden. Lad proptrækkeren blive i skuffen er mit råd eller skru ned for forventningerne. Jeg kan med glæde meddele, at der er mange gode frugtdage i september, så lad proptrækkeren gløde og nyd sensommeren gennem vinglasset.