Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

DELIKAT OG YNDEFULD STENBIDERROGN

Stenbideren søger sydpå fra dens levesteder i Nordatlanten i december for at yngle. Når rognen er moden omkring marts måned, høstes den fra hunnen, kaldet kvabsoen. Stenbiderrogn er en delikatesse, der gør sig særligt godt i selskab med lyse, sprøde vine. 

Gastronomisk Udviklingschef David Johansen 

 

Højsæson: marts og april

Stenbiderrogn kaldes også den danske udgave af caviar. Rognen smager frisk og let salt, og med dens naturlige rosa farve, grænsende til transparent, bebuder den forårets komme!

Stenbiderens rogn kommer i hinder, som skal fjernes, for at den fine delikatesse bliver spiseklar. Du kan ofte købe rognen både renset og urenset – sådan renser du den selv:

· Fjern de største hinder og læg resten af rognen i en skål med isvand.

· Pisk rognen med et metalpiskeris, så æggene løsner sig fra hinderne og hinderne sætter sig på piskeriset.

· Hæld til sidst vandet fra og lad rognen dryppe af, inden du smager den til med salt og lader den trække et par timer på køl.

Den mest velkendte måde at spise stenbiderrogn på er med blinis, creme fraiche, rødløg, dild og citron, men kun fantasien sætter grænser.

Prøv for eksempel en af serveringsforslagene i de fire vinbeskrivelser på denne side og find samtidig vinen, som passer til.

 

Vouvray Brut, Methode Traditionelle, Domaine Bernard Fouquet

Vouvray appellationen i Loire kendes mest for de let sødlige vine, men et lille antal producenter kaster sig ud i at lave tør mousserende vin på områdets eneste tilladte druesort, Chenin Blanc. Bernard Fouquet demonstrerer hermed hvor godt, det kan lykkes. Boblerne skabes som i Champagne via en andengæring på asken, og Chenin Blanc druens charmerende væsen viser sig som en rund og blød karakter med toner af hvide blomster, gule æbler og akaciehonning flot balanceret af den afsluttende tørhed. Server ved 7 °C til stenbiderrogn med creme fraiche, hakkede rødløg og blinis. Alk. 12%.

 

Pinot & Co Rosé, Weingut Buchegger, 2016

Walter Bucheggers sarte bud på rosékategorien er tydeligt inspireret af Provence, men druesammensætningen er ganske anderledes. Blandingen udgøres af 48% Pinot Noir, 32% Zweigelt og 20% Merlot gæret og lagret på ståltanke, så frugt og friskhed bevares. En flot demonstration af potentialet for rosévinsproduktion i Kremstal og et livligt bud på en let og sprød rosé, der både klæder smagen og farven på stenbiderrognen. Server ved 7 °C til bagt kartoffel med stenbiderrogn og creme fraiche rørt med purløg. Alk. 12%.

 

Furmint ”T” Dry, Chateau Pajzos, Tokaj, 2016

Seneste årgang af vores nylige fund i Ungarn og et must-try for yndere af friske, sprøde hvidvine uden fad. Chateau Pajzos er et legendarisk slot i Tokaj. Efter en større økonomisk indsprøjtning er slottet vækket til live og leverer nu vidunderlige vine på den historiske Tokaj-drue, Furmint. Den vulkanske jordbund giver en flot mineralitet og en næsten salt tone, og druesortens glimrende syre giver livlighed og friskhed. Gæret og lagret på ståltanke. Server den ved 8 °C til puré af jordskokker med stenbiderrogn og persilleolie. Alk. 13%.

Pouilly-Fumé ”Perle de Gabares”, Biovidis, 2015, ØKO

Økologisk Pouilly-Fumé er ikke nemt at finde, men negociant firmaet Biodvidis har siden 1995 skabt sig et stærkt netværk af leverandører og ikke mindst hjulpet mange til at tro på, at omlægning til økologi er vejen frem. Delikat klassisk Sauvignon Blanc-næse med stikkelsbær, hyldeblomst og estragon samt underliggende toner af nyslået græs, våd kalk og lime.

Server ved 8 °C til halveret og stegt hjertesalat med stenbiderrogn, vagtelæg og hollandaise med dild. Alk. 13%.