Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

DET BEDSTE AF OREGON

PRODUCENT: DOMAINE VERDANT | OMRÅDE: YAMHILL-CARLTON, OREGON

Mange connaisseurs har fundet ind i skyggen bag Californien, hvor Oregon lige nu er i gang med at hæve barren for Bourgognedruernes formåen i USA. Øjenbrynene løftes og der nikkes med nedadvendte mundvige. I de etablerede Pinot Noir-vugger er man imponeret og bange på én gang, for hvad skal det ikke føre til? At der tales fransk i mange vinerier i Oregon bekræfter nysgerrigheden, og vil man stifte bekendtskab med spidsen, er Domaine Verdant et solidt bud.

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg


Ron Sanchez har mange jern i ilden i Oregon, og der er ikke blevet færre siden han trak sig tilbage fra sin professorstilling på CBS i København. Man kan snakke stram forretning med ham om de fade med vin, han køber hos sine kolleger og videresælger under andre brands, men når talen falder på Domaine Verdant, skifter piben lyd. Hans hjertebarn er de 4,8 ha vinmarker, der ligger rundt om hans private hjem i den eksklusive AVA Yamhill-Carlton i Willamette Valley. Her dyrkes overvejende Pinot Noir og en smule Chardonnay, og kun frugten herfra bruges til Domaine Verdants vine.

Ron er særlig nørdet omkring kloner og fade, hans kæpheste. Han dyrker udelukkende Dijon-kloner fra Bourgogne, og de høstes, vinificeres og lagres enkeltvis. Fadene hentes både i Bourgogne og i Oregon, og han har udviklet sin egen risteprofil, hvilket understreger hans fokus. Udbyttet er ca halvdelen af, hvad mange af hans kolleger høster, og vinene frigives relativt sent, når de har hvilet tilstrækkeligt efter aftapning. Chardonnay Echanteuse 2014, som vi har premiere på i dette magasin, er således seneste årgang, han har frigivet af denne vin.

Yamhill-Carlton fik AVA status i 2004 og kan betegnes som kronjuvelen i den store Willamette Valley, Oregons største vinområde. Jordbunden er stenet og af maritim oprindelse, og vinstokkene sætter konsekvent mindre løv her end i resten af Willamette Valley fordi frugtbarheden er lav. Lav frugtbarhed er med til at øge koncentrationen i druerne og dermed vinkvaliteten. Endvidere nyder vinmarkerne godt af den kølige brise fra Stillehavet, der om eftermiddagen strømmer ind gennem Van Duzer-korridoren, den eneste korridor i Oregons Coastal Range langs statens vestkyst. Kombinationen af jordbund, de bløde bakker og de kølige eftermiddage giver Yamhill-Carlton en helt unik position, når det handler om at modne den kræsne Pinot Noir.

Premierevin - Chardonnay ”Echanteuse”, 2014

Stokkene er plantet i 1998 og 1999 og består af de to lavtydende og smagskoncentrerede Dijon-kloner, 76 og 96. Vinen er lagret på nye franske egetræsfade i 10 måneder. 2014 er anden årgang og der er produceret blot 540 asker Echanteuse forener det underspillede, raffinerede og elegante med eminent definition, indre styrke og koncentration. Frugten rummer citrus og stenfrugt med indslag af honning og det elegante fadkrydderi danner smuk kulisse med friske hasselnødder, vanilje og toffee. Syren sikrer burgundisk friskhed fra start til slut, og vinen kan med fordel dekanteres umiddelbart inden servering ved 12 °C. Nyd den til stegt perlehøne med kantareller eller bagt havørred med hollandaise.

Premierevin - Pinot Noir ”Quintessence”, 2013

Dijon-klonerne 113, 114 og 115 høstes enkeltvis og holdes adskilt frem mod den endelige blanding efter lagring i 15 måneder på nye franske egetræsfade. 2013 var en lun årgang i det meste af Oregon og det udtrykker sig i rige toner af fuldmodne kirsebær, blåbær og hindbær i perfekt balance med vanilje, fadkrydderi, røg og et hint af svampe. Stor intensitet bæres med lethed i Quintessence, og man fornemmer præcisionen i modenheden af druerne. Her er ingen marmelade eller kogte bærtoner, men en gnistrende klarhed som kun de fineste Pinot Noir-vine viser. Servér den ved 15 °C til barderet fasan med sorte trompetsvampe eller kraftige rødkitoste.

Premierevin - Pinot Noir “La Folesse”, 2015

2015 er første årgang af La Folesse og der er lavet 540 asker. Som i Quintessence blandes de tre Dijon-kloner efter gæring og lagring, og netop lagringen er særlig for La Folesse og udslagsgivende i en særegen vinstil. Ron Sanchez’s kærlighed til fade har bragt ham på sporet af egetræ fra Oregon, og træets egenskaber og aroma i kombination med en særlig risteproces er resulteret i helt unikke fade, hvori La Folesse har hvilet i 15 måneder. Frugtkvaliteten demonstrerer her for alvor sin ypperlighed, idet La Folesse bærer det mere voldsomme trækrydderi uden at sænke blikket. Denne kombination af Pinot Noir og fad findes ikke mange steder i verden og vinen forener indslag af læder og sød tobak med aromatiske kirsebærsten og likør, chokolade og et hint af peber og pain d’epices. En magtdemonstration af de sjældne for Pinot Noir og i ægte Domaine Verdant-stil tabes fokus aldrig og friskheden og klarheden strutter i afslutningen. Mesterligt udført. Servér ved 15 °C til braiseret lammeskank med Karl Johan svampe eller stegt pighvar med bagte rødbeder og brunet smør med bacon.