Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

ALSACE-VIN & OST 

Den helt rigtige kombination 

Der er noget helt særligt over Alsace-områdets spektakulære  aromatiske vine i kombination med en af vores højtelskede spise  – oste. Begge kræver et godt råmateriale krydret med solidt  håndværk og tid, og med udgangspunkt i ostetyper og druetyper inspirerer vi til de helt rigtige kombinationer.

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

20%  på alt Alsace-vin &  ost i hele november.

Gå på jagt på vores webshop eller smag dig  frem i vores gourmetsupermarkeder!

Et vinhøst paradis

Indflydelsen fra de lange perioder under tysk flag er tydelig i både bygninger, druesorter og flaskeform. Ingen andre steder i Frankrig bruges flüteflasken i samme omfang som her, og Riesling, en af Alsace-områdets kernekompetencer, konkurrerer med de tyske og østrigske Rieslinger om at være blandt verdens bedste. Også Gewürztraminer og Pinot Gris trives i de lune bakker for foden af Vogeserne, og både vine såvel som mennesker bærer en ydmyghed, som leder tankerne væk fra fransk arrogance i retning af tysk jordnærhed. Det hele er godt, smukt og særligt, men der er ikke behov for at italesætte det hele tiden.

Der tales fransk. Og tysk, Og faktisk også engelsk mange steder. Det er internationalt, landligt og gammeldags på én og samme tid. Billedskønne brostensbelagte byer som Riquewihr, Kaysersberg, Ribeauvillé m.fl. frister med mere end godt for øjnene. På de utallige små bistroer og såkaldte winstubes kan man for beskedne håndører få glimrende mad lavet med fransk savoire faire serveret med rigelige mængder tørstslukkende lokal vin. Og måske er det netop her, man skal lade sig inspirere til brugen af Alsaces vine gastronomisk. På Winstub du Sommelier i Bergheim har jeg nydt en fremragende terrine af andelever med Gewürztraminer, på Winstub du Chambard i Kaysersberg smagte den helt nye choucroute fantasisk med Riesling og til det røgede spæk i Tarte Flambée forsvandt den liflige Pinot Gris hurtigt fra glasset på Auberge de St-Martin i Kintzheim.

 

Osten er et helt kapitel for sig, særligt, når det kommer til Alsace

Det er nærmest overflødigt at nævne Münster-osten, som er områdets mest kendte ost. Med rette findes den på de fleste seriøse osteborde, og der opstår magi, når den drysses med kommen og kombineres med krydret Gewürztraminer. Beslægtede rødkitoste med anden oprindelse end Alsace er også glimrende til Gewürztraminer så længe osten er vellagret og ikke for mild i smagen. Livarot, Pont l’Eveque, Epossises eller Langres er gode eksempler.


Tomme fermière de Hautes Vosges er en mindre kendt men ikke desto mindre velsmagende gedeost, der produceres længere oppe i højderne i Vogeserne. Med sin faste konsistens og let syrlige smag, harmonerer den godt med tør, alsacisk Riesling. Alternativer, der ligeledes passer godt til Riesling er alle typer Tomme samt gedeoste som Sainte-Maure, Valencay eller Crottin de Chavignol.

En anden specialitet fra Alsace er den Gruyere-inspirerede råmælksost, Bargkass, og selvom den kan være vanskelig at finde udenfor Alsace, fås en lang række gode alternativer f.eks. Comté, Gruyere, Cantal og Salers. De kan nydes både med Riesling og Pinot Gris. Sidstnævnte er også en god ledsager til blåskimmeloste. 

Vores to udvalgte producenter i Alsace

Domaine Bott-Geyl, Beblenheim

Excentrisk, passioneret, hårdtarbejdende og ekstremt snakkesalig, Sådan kan man med få ord beskrive Jean-Christophe Bott, der laver krystalklare vine med sikker hånd fra et væld af terroirs i Alsaceområdets smørhul. Uanset om man vælger de smukt balancerede vine fra basis-serien Les Eléments eller de flamboyante, højkoncentrerede Grand Cru-vine er der tale om gedigne vinoplevelser med stor autenticitet og respekt for oprindelsen


Domaine Viticole de la Ville de Colmar, Colmar

Den prægtige historiske parcel, Hospices de Colmar i hjertet af Colmar på blot 3,5 ha danner grundlag for særaftapningerne med parcellens navn fra Domaine Viticole de la Ville de Colmar. Jorden ejes stadig af hospicet, som nu er blevet til Hôpitaux Civils de Colmar, men lejes ud til Jean-Remy Haeffelin og hans søn Nicolas, der sørger for alt fra pleje af stokkene til aftapning af den færdige vin. Stokkene er gamle og sol er der nok af i byen, der regnes for en af Frankrigs solrigeste, hvilket resulterer i tre forrygende vine med stærkt varietal-udtryk og ærketypisk balance mellem det flæskede og forfinede.