Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Påskeæg for voksne

Producent: Philipponnat
Område: Champagne, Frankrig

Champagne Philipponnat - Mareuil sur Aÿ Grand Blanc de Blanc Brut
 

Jeg føler nærmest, jeg har haft Philipponnat i sutteflasken. Det var den første champagne, jeg rigtig forstod at værdsætte, da jeg som ganske grøn startede i tjenerlære på Kong Hans i 2004.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg
 

 

Champagne sneg sig ind på mig ret hurtigt, og det udviklede sig til noget, der grænser til en besættelse. Der er skænket mange flasker Philipponnat siden, ikke mindst i privaten, og det har været en fornøjelse at følge Charles Philipponnats konstante stræben efter det bedre uden at kompromittere det grundlæggende udtryk. Altid osende af klasse, håndværk og luksus.

 


Charles Philipponnat, solgte i 1997 huset for at skabe den nødvendige kapital, der skulle til, for at bringe kvaliteten videre. Han blev dog ved roret, og den enormt karismatiske herre er ovenud lykkelig for det løft, som bl.a. stærkt forbedrede kælderfaciliteter har givet.

 

CHAMPAGNE OG ÆG
Æg kan give vin, særligt tanninrige rødvine, en metallisk bismag. Champagne er den undtagelse, der gør det værd at servere deciderede æggeretter til andet end morgenmad. Og hvorfor ikke toppe æggene fra en høne med æggene fra en fisk? Pocheret, kogt, spejlet eller rørt æg smager alt sammen skønt med fiskerogn.

 

Grand Blanc, Extra Brut, 2008

Med stor tålmodighed har vi måttet vente på, at Philipponnat frigav sin Grand Blanc i den sensationelle 2008-årgang. Endelig er den her, og selvom det er vores bedste bud på et påskeæg for voksne, kommer jeg helt sikkert til at poppe et par flasker, før de højhellige dage indtræffer i slutningen af marts. Måske bliver 2018 den næste store årgang efter 2008? Vi ved det ikke endnu, for vinstokkene er stadig i dvale i skrivende stund, men vi ved, at der fra og med 2009 frem til og med 2017 ikke er nogle årgange, der når 2008 til sokkeholderne.

Der er dømt panikagtig hamstring på al champagne, der bærer det magiske tal 2008 på frontetiketten, og de fleste eksperter siger "køb og gem". Jeg stemmer dog i med vinguruen Antonio Galloni, der roser Philipponnats Grand Blanc 2008 for at være rigtig flot nu trods det tydelige lagringspotentiale. Med andre ord "køb og gem, og køb og drik".

Grand Blanc laves altid på 100% Chardonnay, og i 2008 kom druerne fra Premier- og Grand Cru-kommuner på Côte de Blancs, Trépail, en Premier Cru-kommune i Montagne de Reims samt Philipponnats kronjuvel, enkeltmarken Clos des Goisses.

Delvist gæret og lagret på ståltanke og på fade. Efter andengæringen i flasken er vinen lagret 8 år med gærresterne, en overlegenhed fra Philipponnats side, der resulterer i en helt unik, cremet, rig mundfølelse og stor aromatisk kompleksitet. Dosageniveauet er på 4,5 g/l.

Intens duft af citrus, gule æbler, hvide blomster samt en snert af peber og hasselnød. Den rige mundfølelse giver yderligere gule blommer og nougat samt vanilje. Lang, vedvarende eftersmag. Server ved 8-9 °C. Alk. 12%.


Royale Réserve Rosé

75% Pinot Noir, 20% Chardonnay og 5% Pinot Meunier i blandingen udelukkende fra La Cuvée, dvs. første pres. Den nuværende version på vores lager er baseret på 2011-årgangen med 40% reservevin fra ældre årgange lagret på fad. Vinen er degorgeret i januar 2017 og tilsat dosage på 9 g/l. Fine nuancer af røde sommerbær i næsen med underliggende mandarin, kaffe og vanilje.

Til den fyldige side i munden med god frugtkoncentration og velintegrerede bobler. Flot samspil mellem den rene frugt og det underliggende krydderi og toner af nybagt brød fra gæren. Server ved 8-9 °C. Alk. 12%.

BLINIS MED ROGN OG CREMEFRAICHE

En suveræn servering til Champagne – rognen kan du variere efter humør og hvad pengepungen tillader.

FIND OPSKRIFTEN