Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

FRANSK TRIO AF LUKSURIØSE ROSÉVINE

PRODUCENTER: BERNARD REVERDY | CHÂTEAU GUILHEM TOURNIER | CHÂTEAU BROWN

Det kan være farligt, at dagene er så lange. Tørsten sætter ind tidligt, og rosévin yder ikke meget modstand. Den løber let til alt fra morgenomeletten over i salade niçoise til frokost, inden den står klar til eftermiddagens ”indimellemtørst”. Når der grilles jomfruhummere og krabbekløer til aftensmaden, melder den sig igen på banen, og således afbrydes strømmen kun af den absolut nødvendige søvn.

Heldigvis er sommersolen rosévins bedste ven, og den bryder tidligt igennem til en ny dag og endnu mere rosévin. Det er sommer, det er rosétid. Vi har fundet tre højdespringere, der forskønner junis mange lyse timer.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg 

Château Brown, Bordeaux, 2017

En af de mest sagnospundne og eftertragtede rosévine fra Bordeaux laves på Château Brown i den celebre appellation Pessac-Leognan, nord for Graves på venstrebred. Det britiske magasin Decanter skrev for et par år siden om Browns rosé: ”A serious and grown-up, deeply savoury barrel-fermented rosé.” Det er en meget rammende beskrivelse på det udtryk, vinen år efter år opretholder. 60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot og udblødningen begrænses til fire timer, hvorefter mosten adskilles fra skallerne og gæres i ståltanke. Vinen lagres på fade brugt én gang i fire måneder. Browns rosé er altid limiteret, og den skal bruges med indsigt. Vinøsiteten, det krydrede, ristede indslag af fad og den intense frugt af solbær, ribs og blommer kræver mere end efter- middagssolen som ledsager. Store bordeaux-glas, serveringstemperatur på 12-14 °C og mad på tallerkenen er nærmest påkrævet. Prøv den for eksempel til porchetta i kuglegrillen, farserede røde peberfrugter eller grillet laks.

Sancerre Rosé, Domaine Bernard Reverdy, 2016

De fleste kender Sancerre for de livlige hvidvine på Sauvig- non Blanc-druen, men appel- lationen dækker også rød- og rosévine på Pinot Noir. De kølige vækstbetingelser i Loiredalen, giver gode mu- ligheder for at lave elegant rosévin, og Pinot Noir-druen befinder sig ydermere bedst, hvor det ikke er for varmt. Den ville ikke resultere i samme ynde og raffinement, hvis den var dyrket i Provence side om side med de varmeelskende druer Grenache, Mourvedre og Cinsault.

Domaine Reverdy laver en charme- rende udgave af den mere sjældne Sancerre-rosé sprængfyldt med frisk citrus, ribs og jordbær og en knastør afslutning, der fremstår rensende og mundvandsdrivende. Vinen er gæret på ståltanke og har efterfølgende hvilet 10 måneder på tanke, så aromaerne har fået tid til at udfolde sig. På grund af det høje syreindhold har Reverdys rosé en glimrende holdbarhed og smager stadig frisk og vibrerende efter tre-fire år i flasken. Servér ved 8 °C til grillede krabbekløer med citron og mayonnaise.

Rosé Cuvée La Malisonne, Château Guilhem Tournier, Bandol, 2016, ØKO

For rigtige aficionados inden for Provence-rosé er der intet over og intet ved siden af Bandol. Den lille guldklump troner over alt det andet, når det kommer til kvalitetspoten- tiale. Appellationen ligger øst for Marseille ud til middelhavskysten, og den helt unikke kombination af det tørre, luftige klima, vinmarkernes sydvendte placering på terrasser i et naturligt amfiteater og den kalkrige, stenede jordbund gør Bandol til et af de bedste steder for druen Mourvedre i verden. Her modner den til perfektion og giver karakterfulde mørke rødvine, men også overraskende delikat lyse, mineralske og elegante rosévine. I Guilhem Tourniers formidable udgave, der tilmed er økologisk, rammes essensen af Bandol-rosé, og med 90 % Mourvedre i blandingen er der solidt lagringspotentiale, nemt fem år og formentlig mere. Abrikos, fersken, skovjordbær og jasmin med bløde undertoner af rose, timian og våd sten. Yndefuld, æstetisk og luksuriøs. Nyd ved 9 °C af bordeauxglas.