Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Fornem champagne gør sin entré

PRODUCENT: DIEBOLT-VALLOIS | OMRÅDE: CHAMPAGNE, CÔTE DES BLANCS

Det virker måske underligt at have premiere på en 10 år gammel vin, men det er ikke, fordi vi har holdt på den. Det har de, og de er søskendeparret Isabelle og Arnaud Diebolt, som nu er i spidsen for det succesfulde champagnehus Diebolt-Vallois, som deres forældre de seneste 30 år har bragt ind i Champagnes elite.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg 


I en verden, hvor alt handler om vækst og omsætningshastighed, er det befriende, at nogen sætter deres eget tempo. Det gør de hos Diebolt-Vallois. Her er det så indiskutabelt, at der fnyses på klassisk fransk manér, hvis man vover at skubbe til grundvolden.

Nuvel, topvinen Fleur de Passion er netop frigivet, og den svenske supersmager og champagneekspert Richard Juhlin har allerede kastet 96 point efter den, hvilket er en af de højeste scorer, han har givet Fleur de Passion nogen sinde, og kalder den allerede nu for en legende. Han messer stadig om årgang 1959, som er en hans største champagneoplevelser, og det fortæller lidt om, at trods der nu er gået 10 år fra høståret, er der med 2008 stadig tale om et spædbarn. Måske ikke et almindeligt et, men ”a brainchild”.

Hemmeligheden?
Den er kompliceret, men i hovedrollen er helt unikke besiddelser i Grand Cru-kommunen Cramant på Côte de Blancs, hvorfra familien Diebolt udvælger frugten fra 7-8 parceller til Fleur de Passion. De kombinerer den bedste eksponering mod solen på bakkesider, hvor forekomsten af den eftertragtede Belemnit-kalk er stor, og 70 mio. gamle fossiler på mærkværdig og uforklarlig vis sætter et aftryk i vinen. Stokkene er tilmed mellem 40 og 60 år gamle, og med alderen stiger pixeleringen i den vin, de leverer.

Spørger man den aldrende Jacques Diebolt, har han kun naturen at takke for de druer, han og hans familie producerer i Champagne. Og kun gennem dybfølt kærlighed for det sted, man dyrker sine druer, mener han, stor kvalitet og karakter kan opnås i det færdige produkt, vin.

 

Champagne Blanc de Blancs Brut Cuvée Prestige, Diebolt Vallois

En blanding af tre årgange og 100 % Chardonnay fra de tre Grand Cru-kommuner Cramant, Cuis og Mesnil sur Oger. Gæret på ståltanke og efterfølgende lagret på gamle fade. Dosage 6-8 g/l. En af de mest elegante og velskårede Blanc de Blancs-champagner, jeg har smagt fra Côte de Blancs, og en perfekt aperitifchampagne. Citrus og atter citrus i næsen med sprøde, grønne æbler og tydelige florale toner samt en vibrerende kalket tone, der løfter oplevelsen yderligere og skærper opmærksomheden. Energisk smag med læskende friskhed, så delikat og forfinet. Fokuseret og ubesværet som en ballerina. Servér den endelig ikke for kold, gerne 10 °C.


Champagne Brut ”Fleur de Passion”, Diebolt-Vallois, 2008

100 % Chardonnay. Mosten gærer i traditionelle Bourgogne Piéce 228-liters fade uden malolaktisk gæring, filtrering og klaring. Vinen har lagret ca. otte år med gærresterne, og dosagen ligger på 6-8 g/l. Det ulmer derinde trods det introverte ydre, og netop det kendetegner en stor vintagechampagne. Her handler det om potentiale og evnen til at udvikle endeløs dybde og kompleksitet over tid. Fleur de Passion er med sin vinifikation og fadlagring mere i retning af Krug stilmæssigt end for eksempel Dom Perignon, hvis man skal sammenligne med et par klassiske eksempler. Dog er det tydeligt, at Fleur de Passion er 100 % Chardonnay, og at terroir er mere i fokus end i begge førnævnte, der i højere grad er baseret på blandingens kunst.

Fleur de Passion er fast og vertikal i sin ungdom, en aristokrat, der ikke lefler for overfladisk popularitet. Den forbarmer sig i et bourgogneglas ved 12 °C og viser lidt af sit indre, særligt til mad for eksempel ristet toast med sauterede kantareller og strimler af parmaskinke.