Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

ITALIENS BEDSTE SOMMERVIN FRA SOAVE

PRODUCENT: INAMA | OMRÅDE: SOAVE CLASSICO DOC, VENETO

Engang var det den mest solgte italienske vin i USA, men omfattende udvidelse af områdets grænser førte til et generelt fald i kvaliteten. En håndfuld producenter i Soave Classico beviser, hvorfor Soave engang havde kultstatus. Inama er en af dem.

”Quintessential Soave Classico” – Decanter Magazine, April 2018


Vinene fra det maleriske område omkring Verona øst for Gardasøen har nydt stor popularitet – lidt for stor vil nogen mene. Sammen med Chianti var den i 1931 den første region, der blev anerkendt som havende potentiale for at producere kvalitetsvin, men den oprindelige geografiske zone er siden blevet udvidet utallige gange på grund af den stigende efterspørgsel. Det har resulteret i en overvældende mængde jævne eller direkte kedelige og neutrale Soave-vine på markedet, og interessen dalede som et direkte resultat. Det lyder som den sædvanlige italienske historie. Gerrighed gav også i dette tilfælde bagslag.

Kun vine med betegnelsen Soave Classico DOC på etiketten er lavet på druer dyrket indenfor den oprindelige afgrænsning dvs. det område, der blev vurderet som exceptionelt tilbage i 1931. En af de mest markante forskelle på Classico zonen og den nyere perifere zone er topografien, idet Soave Classico DOC er præget af bløde bakker, mens flade, næringsrige jorde præger billedet i Soave DOC. Under sidstnævnte forhold vokser vinplanterne voldsomt og druerne ligeså, så udbytterne er sædvanligvis højere og kvaliteten tilsvarende lavere end i Classico zonen, hvor jordbunden i højere grad er af vulkansk oprindelse med indslag af kalksten.

Den traditionelle druesort til Soave er Garganega, en indfødt druesort, der har potentiale for at give elegante hvidvine med løftede citrusnoter, pære, mandel, grønne blommer og nyslået hø. Der er dog tilladt op til 30% (samlet) af Chardonnay og Trebbiano di Soave. Mange af bannerførerne for kvalitet i området sværger dog til Garganega, og bliver den styret korrekt, kan vinene være vidunderligt blomstrede og delikate med bred anvendelighed både solo og til en række retter fra det grønne sommerkøkken.

Inama blev grundlagt i 1960’erne af Guiseppe Inama og har siden 1992 været videreført af hans søn, Stefano. Som dengang er ambitionen i dag at vise, hvad Soave kan være, når kvalitet er målet fra mark til aske. Således bruges udelukkende Garganega, udbytterne holdes lave og mosten trækker 12 timer på skallerne forud for gæring for at forstærke aromaerne.

Inamas Soave er en dristig, nærmest pegefingerløftende udgave af den yndede italienske hvidvin med læskende toner af mandarin og lime forenet med akaciehonning, friske mandler og stenfrugt. Frugtfyldt og alligevel rensende tør i eftersmagen med mundvandsdrivende syre.

Nyd Inamas Soave til for eksempel kold agurkesuppe med creme fraiche og dild, saltet torsk med knuste grønærter og citron-olivenolie emulsion eller rugbrødsmadder med grøntsager. Serverings- temperatur 7 °C.