Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Søde vine til den kolde vintertid

 

Søde vine i den kolde tid

 

Banyuls "Galateo", Coume del Mas, 2015, 50 cl

Lige nord for den spanske grænse, langs Middelhavet i området Roussillon, produceres en række Vin Doux Naturels, Frankrigs svar på portvin fremstillet på særligt grenache-druen. De solbrændte skifferholdige bakker giver perfekt modning af druerne, og efter en ganske kort gæring, hvor kun en lille del af sukkeret når at omdannes til alkohol, tilsættes alkohol op til ca.16%.

Gæren kan ikke gære ved en alkoholprocent, der er højere end 15%, og den resterende sukker mængde forbliver i vinen og gør den sød. Resultatet er en mørk, sødme fyldt bærbombe med balanceret alkohol. Et perfekt match til desserter med mørk chokolade. Server ved 12-15 °C. Alk 16%

 

Sauternes, Château Cantegril, 2014, 50 cl 

Hvor den lille kølige Cironflod møder den store, lune Garonne, opstår der de helt rigtige forhold for udvikling af ædelråd. I århundreder har der været produceret sød vin her på hver side af Ciron under navnene Sauternes og Barsac, og i løbet af sensommeren, når vinstokkene står skiftevis indhyllet i tåge og solskin, skabes den unikke druemost bag det tiltagende lodne udseende, som svampens gradvise overtagelse skaber.

Honning, abrikos, appelsinskal, marcipan, hvide blomster og en nærmest olieret mundfølelse i den færdige vin er resultatet. Et perfekt match til andeleverterrin, blåskimmelost eller crème brûlée. Server ved 7-8 °C. Alk 13,5%

 

Sherry PX "Cuesta", Emilio Lustau, 37,5 cl

En ganske særlig kategori inden for sherry, som alle bør smage, er PX. Forkortelsen står for druesorten pedro ximenez, som hovedsageligt dyrkes i naboområdet Montilla-Morilles, men for en stor parts vedkommende vinificeres i Sherry-distriktet.

Forud for gæringen går en langstrakt tørring af druerne i den sydspanske sol, som sænker druernes vandindhold og dermed koncentrerer sukker og smag. Mosten kan knap gære, og alkoholniveauet løftes via tilsætning af druesprit.

Vinen har efterfølgende lagret i det typiske solerasystem, hvor årgangene blandes i træfade, og ilt udvikler både smag og farve. En tæt, mørkebrun eliksir af rosiner, karamel, mokka og nødder. Et perfekt glas som en dessert i sig selv eller henover vaniljeis. Server ved 7-8 °C. Alk 17%

 

Colheita Port, Casa Poças, 2001

Topkategorien indenfor Tawny-portvine er Colheita, og druerne kommer altid fra en enkelt årgang på linje med Ruby-typernes Vintage.Al Colheita skal lagre minimum syv år på fade før aftapning, og heri ligger megen af deres karakter og forskel fra Vintage Port.

Den lange fadlagring afrunder smagen, lysner farven og tilfører aroma af tørret frugt, valnødder og søde krydderier. Colheita Port kan desuden holde sig op til en måneds tid efter åbning. Et perfekt match til stærke oste eller pekannøddetærte. Server endelig ikke for varm, ved ca. 12 °C. Alk 20%

THILDES TIRAMISU

Få opskriften på Thilde Maarbjergs tiramisu, som er det oplagte dessertvalg til sæsonens søde vine.

LÆS OPSKRIFTEN