Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Franske vine

Ny charmør fra Bourgogne

Det er ikke den sædvanlige Bourgogne-fortælling, der præger Domaine Jessiaume. Frem til år 2006, jo, der var det overlevering fra generation til generation siden domainet blev grundlagt i 1850. Driften af den lille juvel i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste, tog en drejning, da den skotske forretningsmand, David Murray, købte domainet af familien i 2006. Frem til 2013 fortsatte familien med at drive vinproduktionen, men fra 2014 skete et dramatisk skift og et nyt team kom til. 

 

 

 

Ny direktør

Til manges overraskelse ansatte David Murray en amerikansk kvinde, Megan McClune, som direktør, og hun fik frie hænder til at gennemføre den tiltrængte opgradering, der var brug for både i kælderen og på markerne. Hun havde fra start meget klare visioner for domainet og kunne se, at der skulle gøres noget med kvaliteten ovenpå et par skuffende årgange. Hun ansatte en ny vinmager, og valget indikerede kraftigt, at hun ønskede en helt ny dagsorden. 

Santenay Clos du Clos Genet

2016

 

 

Et sterilt vineri laver sterile vine

Den unge franskmand, William Waterkeyn, blev færdig som ønolog blot et år inden ansættelsen på Jessiaume, og hans ambitiøse, men samtidig frie sind, tiltalte McClune og passede til hendes mission om at skrive ny historie på Domaine Jessiaume. Den gamle sang ”det har vi altid gjort, derfor gør vi det” skulle ophøre, og hun var klar til at gå til yderligheder for at revitalisere produktionen. Kælderen blev kraftigt opgraderet med nyt, tidssvarende udstyr og, som McClune selv udrykte det ”a good thorough cleaning”. Et sterilt vineri laver sterile vine, har hun ligeledes udtrykt, og derfor var det ikke ambitionen at skabe et laboratorium. Tværtimod skulle vinenes individualitet accentueres, og for at opnå det, blev der både skåret i udbytterne og deklassificeret frugt fra flere parceller. Fra 2016 er domainet desuden påbegyndt økologisk omlægning, som vil træde fuldt i kraft fra 2019.
Domaine

 

Premier Cru-marker

Domaine Jessiaume råder over ca. 9 ha vinmarker, hvoraf  hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Der ejes også små parceller i Volnay, Pommard, Auxey-Duresses og Beaune. Nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor yderst begrænset.

Vi blev tippet om Jessiaume sidste år af en af vores gode ”spejdere” i området og blev begejstrede omkring smage- bordet. Kun domainets mindste vine, Bourgogne Rouge og Bourgogne Blanc var mindre interessante i de aktuelle årgange, og vi vil smage de nye årgange og genoverveje, når de er tappet. 

smagsprøver i Bourgogne

Auxey-Duresses les Ecussaux 1.cru

2015

 

 

Imponerende håndværk

William Waterkyns håndværk er ganske imponerende, ikke mindst taget i betragtning af, at han ikke har haft lang tid til at lære parcellerne at kende og forstå hvilket potentiale, de rummer. Det er muligt, der er mere at hente, men som udenforstående, professionel smager, der bedømmer den aktuelle vin i flasken, er det meget overbevisende og en flot differentiering mellem appellationerne og det udtryk, vinene kommer med. Man fornemmer både vinmageren, appellationen og sågar marken i vinene. Vinene er til den moderne side med gennemgående kraft, saft og en vis volumen, men stadig umiskendeligt burgundiske. Stilen er charmerende, drikkevenlig og smukt balanceret med afmålt syre og fint integreret fad. William lader de fleste vine koldmacerere fem dage forud for gæringen og understreger dermed en tilgang, der er fuldt i tråd med tidens tendens. Teknikken skaber en sprudlende frugtighed og fremhæver yndefulde florale undertoner, der giver vinene en indsmigrende frugtprofil, selv når de er helt unge. Giv dem et par år i flasken, hvis de skal nydes solo eller dekantér dem nu, og servér dem ved 14-15 °C til retter med fjerkræ og fjervildt. 

Franske råvarer

Vagtler au vin

Prøv vinene til denne opskrift der er inspireret af den klassiske coq au vin, men vores kok Thomas bruger den lille smagfulde vagtel i stedet for den klassiske kylling.

Få opskriften