Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Sæsonens udvalgte

Havfrisk mad & vin

Mange havvæsener topper i spisekvalitet, når havene er afkølede i vinterhalvåret. Inden forårets gydesæson vokser mange skaldyr sig store, og det kolde vand hæmmer væksten af uhensigtsmæssige algetyper. Resultatet er kødfulde, rene fødevarer med høj kulinarisk- og ernæringsmæssig værdi. 
Prøv Løgismose-kokkens opskrift på en klassisk Moules marinières og nyd et glas havfrisk vin fra Galicien dertil.

 

Blåmuslinger

Den mest udbredte musling i de danske farvande er blåmuslingen. Den lever vildt mange steder, men dyrkes også blandt andet i Limfjorden og langs den jyske østkyst. Opdrættede muslinger kaldes også for linemuslinger, og det er ofte dem, man møder i handlen.
Muslinger hører til kategorien bløddyr, som er en underkategori af skaldyr. De lever af plankton og de mere næringsrige fjorde er derfor oplagte dyrkningssteder. Dyrkning på de såkaldte liner længere oppe i vandsøjlen end muslingers naturlige levesteder tættere på bunden har flere fordele f.eks. at de er bedre beskyttet mod fjender, og at salt i muslingerne undgås. Muslinger optager mange næringsstoffer fra vandet, og forsøg har vist, at de har en gavnlig virkning på vandmiljøet både i vild og dyrket form.

Las Mar, Terra Gauda, Rias baixas 2016

 

Kulinarisk er blåmuslinger en skattet råvare, som er rig på egensmag. Ofte dampes de først i vand, vin eller citronsaft, hvorefter de kan serveres som de er eller tilsættes i forskellige retter f.eks. supper, pastaretter, saucer, paella el.l. Spis kun de muslinger, der har åbnet sig under tilberedningen. Når muslingerne dampes afgiver de en fantastisk smag til kogelagen, som kan bruges som base for sauce eller som smagsforstærker i en suppe

Rensning af muslinger

Hæld muslingerne ned i vasken og sæt proppen i. Hæld godt med koldt vand i vasken og rør grundigt rundt med hænderne inden vasken tømmes for vand. Er muslingerne vilde, kan det være nødvendigt at gentage processen 2-3 gange for at få alt sandet væk. Fjern nu skægget, den lille smule hår, der sidder på siden af muslingen med fingrene ved at trække det ud. Herefter er muslingerne klar til tilberedning. 

  Gourmetsupermarkedet på Nordre Toldbod har i februar friske danske blåmuslinger på hylden til dagspris.

Spaniens bedste skaldyrsvin

Baglandet til nordvestkysten af den iberiske halvø er hjemsted for en række overraskende hvidvine. I den portugisiske del finder vi Vinho Verde-vinene og nord for grænsen ligger et af Spaniens mest eftertragtede og succesfulde hvidvinsområder, Rias Baixas. Nærheden til det brusende Atlanterhav krediteres ofte for vinenes underfundige friskhed, en friskhed, der yndes af mange og har bidraget til vinenes popularitet. Ikke overraskende nydes de lokalt til fisk og skaldyr i rigelige mængder.

LAS MAR, TERRAS GAUDA RÍAS BAIXAS, 2016

1 fl 235,-

2 fl 400,- SPAR 70,-

Terras Gauda blev grundlagt i 1989 i en underregion til Rias Baixas, som hedder O Rosal, tæt på den portugisiske grænse. Agendaen var fra starten, at vinene skulle være blandt de førende i Rias Baixas. Og ikke nok med det, ville man også genoplive den gamle galiciske druesort, Caino Blanco, der var tæt på udryddelse pga. dens lave udbytter og krævende natur. Genplantningsprogrammet var omfattende og først i 2011 kunne man lancere den første vin på overvejende Caino Blanco. Vinen hedder La Mar, og det er utvivlsomt Terra Gaudas ønskebarn.

Rías Baixas - Las Mar

2016

Rías Baixas - Las Mar

består af 95% Caino Blanco og 5% blandet mellem Albarino og Loureiro. Caino Blanco er en lille drue med tykt skind og skallerne gennemgår en langsom kølig udblødning i mosten forud for gæringen på tanke.
En fascinerende, havfrisk vin, der balancerer mellem en nærmest urtet mineralitet og søde, modne frugtnoter. Helhedsudtrykket er dog utroligt friskt med en glimrende fasthed og vibration, læskende syre og saftighed. En vin, der stimulerer appetitten og giver lyst til et glas mere. Servér den ved 8 °C til dampede blåmuslinger med citrongræs, fiskesuppe eller tærte med spinat, gedeost og bacon.

Moules mariniéres

Servér med friskhakket persille og masser af godt brød.

Lær opskriften