Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Gode vine til oksekød

Producent: Viña Perez Cruz
Område: Alto Maipo, Chile

 

Det er ubetinget det mest stjernespækkede vinområde i Chile, og Perez Cruz i dalens bedste underdistrikt, Alto Maipo, er med helt fremme i spidsen. Master of Wine Tim Atkin nævner Perez Cruz som en blandt fem producenter, der på under 10 år har formået at udfordre de traditionelle stjerner som Concha Y Toro og Cousino Macul i Maipo.

 

Chefsommelier Thilde Maarbjerg 

Maipo Valley er for Chile, hvad Napa Valley er for Californien. Den historiske dal syd for hovedstaden Santiago ligger bekvemt i læ af bjerge mod Stillehavet, og den kolde Humboldtstrøm og smeltevand fra Andesbjergene ledes via Maipofloden gennem dalen og giver ubegrænset adgang til vand i det ellers tørre, solrige klima.

Bordeauxdruerne har vokset her siden 1800-tallet, hvor båndene mellem Chile og Frankrig blev styrket, og mange, der havde tjent penge på minedrift, rejste til Frankrig og blev grebet af den gode mad og vin. I 1880 var der fuld knald på udviklingen af Maipo-dalen, og en række imposante vingårde blev opført. Cabernet Sauvignon er den mest dyrkede druesort i Maipo i dag og står på ca. 50% af vinmarksarealet med følgeskab af Merlot, Cabernet Franc og Carmenere.

Viña Perez Cruz er familieejet, og har kun opereret siden 2002. Pengene kom ikke denne gang fra minedrift, men elektricitet, og det i et så lukrativt omfang, at der økonomisk var tale om håndører ved opførelsen af Liguai, vingården med tilhørende marker, som danner grundstenen for Viña Perez Cruz. Alt lige fra det arkitekttegnede vineri, hvor alt flyttes ved tyngdekraft, til de 100% domaineejede marker, der solo giver frugt til familiens vine, er gennemført til mindste detalje. Man kan glæde sig over, at det taknemmelige klima og de lave produktionsomkostninger veksles til vine i imponerende høj kvalitet til meget attraktive priser. Et strålende eksempel på chilensk rødvin.

MAD TIL PEREZ CRUZ

Selvom det i stigende grad opfattes som politisk ukorrekt at spise store bøffer, kan vi ikke komme udenom, at Perez Cruz’ vine egner sig fremragende til skært oksekød som mørbrad og rib eye og gerne med god stegeskorpe og kraftigt smagende garniture og sauce til. Bearnaise med madagaskarpeber er perfekt, ligesom gratinerede marvben med persille og hvidløg eller hårde faste oste er gode til. Lam kan udmærket ledsage disse vine, hvor særligt den rige smag i lammefedtet smelter flot sammen med vinenes myntetoner.

Vinene er oplagte til forårets fester. Spar 20% på dem alle fem.

 

Cabernet Sauvignon Reserva, 2014

Klassisk Maipo Cabernet Sauvignon med 6% Carmenere i blandingen og 8 måneders lagring på en kombination af franske og amerikanske fade, heraf 25% nye. Bærpræget næse med udtalt solbær og brombær samt vanilje, mynte og fadkrydderi. Til den fyldige side i munden med modne, runde tanniner og rene frugttoner. Eftersmagen er blød og behagelig, og igen er der masser af solbær og frugtsødme. Servér ved 18 °C.

Syrah Limited Edition, 2015

Trods den store fokus på Bordeauxsorterne, har Perez Cruz også succes med Rhônedruerne – ikke overraskende klimaet taget i betragtning. 91% Syrah, 6% Grenache og 3% Morvedre lagret 14 måneder på franske fade heraf 30% nye. Duften rummer blåbær, sorte kirsebær og lidt jordbær samt sort peber, mentol og en snert af røg. Smagen er fyldig med god dybde, modne mørke bærtoner og underliggende krydret smag af vanilje og lakrids. Alk. 14,5%. Server ved 18 °C.

Petit Verdot ”Chaski”, 2010

Den lille tykskallede drue, Petit Verdot, kan være svær at modne i Bordeaux, men de lange, tørre somre i Maipo er perfekte til dens behov. 92% Petit Verdot, 8% Carmenere med lagring 14 måneder på franske og amerikanske fade. Flot drikkemoden nu med udtalt kompleksitet i form af blommer, solbær og hindbær samt kardemomme, tobak og sort the. Fyldig smag med finkornede tanniner, god friskhed og struktur. Alk. 14,5%. Servér ved 18 °C.

Liguai, 2010

En raffineret blanding af 50% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon og 20% Carmenere lagret 16 måneder på 100% nye franske fade. Kraftfuld duft med solbær, chokolade, tobak, sort peber og cedertræ samt en snert af røg. I smagen fremstår den med stor fylde fra start til slut og toner af granatæble, solbær, mynte og eukalyptus samt vanilje, honningkagekrydderi og sød lakrids. Alk. 15%. Servér ved 18 °C

Quelen, 2010

Kronjuvelen i porteføljen er Quelen og navnet refererer til den lille bakke, Liguai domainet er placeret på og som stilistisk er afbilledet på etiketten. Det er et alternativt Bordeaux blend i den forstand, at Quelen ikke indeholder Cabernet Sauvignon. 40% Petit Verdot, 30% Carmenere og 30% Malbec udgør den vovede blanding, som de fleste vinmagere i Bordeaux ville gyse ved tanken om at skulle lykkes med. Perez Cruz’ s chefvinmager, Germán Lyon, skal dog have fuld kredit for vovemodet. Intens duft af solbær, røde kirsebær, cedertræ, blyant, lavendel og rosmarin. Fyldig og vibrerende smag med solbær og ribs, kakao, kamfer og sød lakrids. Flot tekstur og en vin med stort format samt en veludviklet bouquet. Alk. 14,5%. Servér ved 18°C.

ALLE SÆSONENS VINE

SÆSONENS UDVALGTE

SE MERE