Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Gyldne dråber til osten

Producent: Domaine Bott-Geyl, ØKO
Område: Beblenheim, Alsace


Jean-Christophe Bott har på ingen måde travlt. Vinene frigives generelt sent, særligt enkeltmarksvinene kan godt være 2-3 år undervejs. Og han har ret, når han siger, de har brug for det. Gennem de sidste ti år er hans fokus på Riesling øget, selvom han stadig laver glimrende vine på de andre alsaciske druer.

 

Chefsommelier Thilde Maarbjerg 

Jeg vil anbefale enhver med interesse for vin at besøge Jean-Christophe Bott i Beblenheim. Hans generøsitet overstiger næsten hans passion for vindyrkning, og man føres igennem adskillige druesorter, marker og årgange, inden man, et par timer senere, vakler ud af smagelokalets mørke.

Det var på sådan et besøg, jeg første gang smagte hans vine, efter et tip fra en ihærdig sagfører, som ved flere lejligheder havde messet om denne rising star. Jean-Christophe overtog familiedomainet, der kan føres tilbage til 1795, i 1993 og havde forud for vores besøg i 2006 været igennem først en økologisk omlægning og efterfølgende biodynamisk. Det lovede godt, og jeg havde i forvejen et godt øje til andre producenter i Alsace, heriblandt Zind-Humbrecht og Marcel Deiss, som også praktiserer biodynamik. Stilen tiltalte mig.

Puslespillet udgøres af 80 brikker i form af parceller, som er fordelt på 15 ha vinmarker. Besiddelserne dækker blandt andet parceller i seks Grand Cru-marker, og alle druer håndhøstes og gennemgår streng selektering. Efter presning gærer vinen op til seks måneder uden nogen former for tilsætning, og mange af vinene frigives først efter yderligere flaskelagring i familiens kælder.


Jean-Christophe Bott

 

Riesling ”Les Elements”, 2016, BIO

Jean-Christophe høster druerne til Elements-serien lidt tidligere end til resten af porteføljen, og vinene er typisk tidligere drikkemodne. Citruspræget duft med toner af mandarin og grøn ananas. I munden er den umiskendelig Bott-Geylsk med bredde, vægt og god intensitet. Frisk afslutning med en snert af anis og lime. Servér ved 7 °C til kylling i karry eller milde cremede oste.

Riesling Grand Cru “Schoenenbourg”, 2013, BIO

Druerne er høstet i en af Alsaces’ fornemste Grand Cru-marker for Riesling, den monumentale Schoenenbourg, der i alt dækker 53 ha. Jean-Christophe mener, at vinene godt kan være ret lukkede i deres ungdom, men efter 3-4 år begynder de at vise deres store koncentration og dybde samt den eminente syre, den kalk- og mergelholdige jordbund giver. Vinen holder 16 g sukker pr. liter, men fornemmes tør pga. det høje syreniveau. Duften er intens med toner af gule pærer, abrikos, rabarber og rød grape. Smagen er fyldestgørende og bred med stor saftighed og fylde samt vibrerende syre, der fastholder den lange eftersmag. Server den til helleflynder med karamelliseret julesalat og beurre blanc sauce eller fattigmandsasparges med parmaskinke og pocheret hønseæg eller rødkitoste. Ca. 2000 flasker produceret. Servér ved 9 °C.

Pinot Gris Grand Cru “Furstentum”, 2008, BIO

En gang blandede bolsjer kan man godt kalde vækstsæsonen i 2008, men den lune oktober favoriserede særligt de druer, der blev høstet sent. Pinot Gris fra den lune Grand Cru-mark Furstentum er sødmemæssigt som en Vendange Tardive eller halvsød (30 g/l), og med sin intense smag af honning, fersken, hvide blomster og mango samt et distinkt røget præg, som er druens signatur, er den en fremragende ledsager til rødkit- eller blåskimmeloste og terrine af andelever. Perfekt drikkemoden nu. Servér ved 8 °C.