Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

PERFEKT LEDSAGER TIL FISK

Producent: Domaine Borgeot
Område: Chassagne-Montrachet, Bourgogne

 

Det var som sendt fra himlen, da vi pludselig stødte på vinene fra Borgeot. For det første havde de lige præcis den smagsprofil, vi foretrækker i hvid Bourgogne, for det andet var det lige netop et tidspunkt, hvor domainet var ved at skifte distributør, så det var ledigt i Danmark.

Chefsommelier Thilde Maarbjerg 

 

Vores tidligere leverandør af Chassagne-Montrachet gennem adskillige år, Jean-Marc Morey, gik på pension i 2015, og vi var på udkig efter en ny. Heldigt sammentræf.

Domaine Borgeot ligger i den lille undseelige by Remigny, syd for Chassagne-Montrachet, og har siden 1977 været drevet af brødrene Pascal og Laurent Borgeot. De har gennem årene opkøbt marker, når det var muligt og har i dag godt 20 hektar. Spidskompetencen er Chassagne-Montrachet, og brødrene laver flere aftapninger både i rød og hvid. Derudover laves blandt andet Puligny-Montrachet, Santenay og Saint-Aubin samt et par udgaver af den generiske Bourgogne Blanc og Rouge.

Med udgangspunkt i traditionelle metoder og moderne forståelse frembringes en række vine, der er tydeligt burgundiske i deres solide intensitet og nesserige elegance. Ikke underligt, at mange af topproducenterne i Bourgognes gyldne trekant sender deres børn i lære hos brødrene Borgeot.

Ved en større maratonsmagning af Bourgogne med en række jævnt kedelige vine var der pludselig én, der stod ud. Saint-Aubin fra 1. Cru-marken Derrière Chez Edouard stod der på etiketten, en mark, jeg aldrig havde stiftet bekendtskab med før.

Kommunen finder jeg generelt undervurderet, og jeg glæder mig tit over en god en af slagsen. Priserne er markant lavere end den gyldne trio, men det kan være et spørgsmål om marginaler, når det kommer til kvalitetsforskellen. Det var mit første møde med Borgeots vine, og jeg vendte tilbage til asken ere gange i løbet af smagningen. Den forblev rank, stolt, mineralsk og forførende frisk med perfekt afstemt fedme, diskret fad og skærende dybde trods det relativt unge udtryk.

 

 

Saint-Aubin 1. Cru Derrière Chez Edouard, 2015

Marken ligger relativt højt, 350 meter over havet med østlig orientering og er næsten ren kalksten i den øverste del, hvor Chardonnay er mest plantet. Tydelig citrus og æble i næsen med havbrise, våd sten, vaniljecreme og et diskret strejf af fersk træ. Mundfølelsen er cremet og fyldig, men på ingen måde tung. Den perfekte syrestruktur giver et seriøst løft fra start til slut, og vinen varer ved længe med en salt-syrlig eftersmag og et let smørpræg. Mesterligt udført.

Servér ved 12 ̊C.

Chassagne-Montrachet 1. Cru Chenevottes, 2014

Den blide skråning i Chassagnes-Montrachets østlige del ligger ikke langt fra Le Montrachet, og Chenevottes har både samme jordbundsforhold og orientering som Le Montrachet, men ligger en anelse højere. Her er tale om stor, kompleks Bourgogne, der i 2014-årgangen er begyndt at vise modenhed med friske hasselnødder og kantareller i skøn forening med hvide blomster, citrus, gule æbler, smør og letristet egetræ. Den kan udmærket lagres videre, men jeg er vild med de hvide Bourgogner i denne fase, hvor ungdommens friskhed endnu er i fuld vigør og mingler med de subtile aromaer fra flaskelagringen. Nyd den ved 12 ̊C.

HVID BOURGOGNE OG FISK

Til fisk er der få vine, der kan hamle op med de hvide vine fra Bourgogne. Det kan være alt fra en stegt rødspættefilet med persillekartofler og brunet smør til pighvar bagt i saltdej med confiterede jordskokker og trøffelblanquette. Skulle man komme med et don’t efter et par dos, må det være asiatisk mad med mange krydderier. Her kompromitteres vinen for meget, så gem din gode Bourgogne på disse dage og grib efter en Riesling i stedet.